Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cina Domnului

Liturghia cinei Domnului a fost prezidată de PS Petru Gherghel, alături de care s-a aflat și PS Aurel Percă. De asemenea, în jurul altarului au fost prezenți mai mulți preoți care activează în Iași. Celebrarea a început la ora 18.30 în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină".

Joia Sfântă marchează în fiecare an începutul Triduum-ului Pascal. Trei zile, care împreună cu ziua Învierii sunt cele mai importante din timpul anului. În jurul acestora sunt fixate toate celelalte sărbători importante.

PS Aurel Percă în cuvântul de învățătură a vorbit despre iubirea infinită pe care Dumnezeu o arată față de omul păcătos. Vorbind despre Cina Domnului, Excelența sa a subliniat faptul că Isus știa că va fi trădat de Iuda, dar știa, de asemenea, că nu va fi singurul, ci de-a lungul istoriei mulți oameni îl vor trăda și renega. Cu toate acestea, a continuat Preasfințitul, Isus nu a încetat să-l iubească pe om. Gest care ne arată cum este Dumnezeu: iubire.

Împărtășania sau Cina Domnului a stat în centrul acestei Liturghii, în cadrul căreia a avut loc ritul spălării picioarelor, prin care este amintit gestul de umilință al lui Isus care a spălat picioarele celor 12 apostoli la Cina cea de Taină. Episcopul Petru Gherghel a spălat picioarele la 12 bărbați - călugări sau tineri care doresc să-și consacre viața lui Cristos - având în vedere că este anul dedicat persoanelor consacrate.

La finalul Liturghiei, preasfântul sacrament a fost mutat la un altar lateral, simbol al înmormântării lui Isus. După încheierea celebrării credincioșii pot medita la pătimirile lui Cristos, rând pe rând, pe parcursul a patru ore de adorație și rugăciune comunitare. După miezul nopții, credincioșii care doresc au posibilitatea de a rămâne în catedrală până în zorii zilei.

Anul acesta papa Francisc a celebrat Joia Sfântă la biserica din închisoarea romană Rebibbia. Potrivit ritului, pontiful a spălat picioarele a 12 deținuți, bărbați și femei. Deținuții penitenciarului au primit pentru a treia oară vizita unui papă. Ultima vizită a fost cea a papei Benedict al XVI-lea, în decembrie 2011, precedată de cea a papei Ioan Paul al II-lea, în ianuarie 1980.

La vechii evrei, contemporani cu Isus Cristos, exista un obicei în care gazda oferea musafirilor veniți de la drum lung și obositor prin pustiul Țării Sfinte apă caldă, pentru spălarea picioarelor de praf și alinarea durerilor sau a rănilor provocate de o așa călătorie anevoioasă. Primii creștini au preluat obiceiul spălării picioarelor pelerinilor, act prin care se adâncește smerenia.

Mesajul acestei Liturghii a fost dăruirea de sine a Mântuitorului. Conștienți de gestul de iubire al lui Isus ne întrebăm ce trebuie să facem pentru a-i mulțumi. Răspunsul îl știm cu toții. Cel mai frumos răspuns al unui creștin este să intre în sărbătoarea Paștelui cu sufletul curat, împăcat cu Dumnezeu, adică spovedit.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 aprilie: Iași: Cina Domnului. Foto: Claudiu Bîrliba


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat