Papa Francisc: Angelus (15 februarie 2015)
Iubiți frați și surori, bună ziua!
În aceste duminici evanghelistul Marcu ne relatează acțiunea lui Isus împotriva oricărei specii de rău, în folosul celor suferinzi în trup și în spirit: îndrăciți, bolnavi, păcătoși... El se prezintă ca acela care combate și învinge răul oriunde l-ar întâlni. În Evanghelia de astăzi (cf. Mc 1,40-45) această luptă a sa înfruntă un caz emblematic, deoarece bolnavul este un lepros. Lepra este o boală contagioasă și nemiloasă, care desfigurează persoana și care era simbol de impuritate: leprosul trebuia să stea în afara centrelor locuite și să semnaleze prezența sa trecătorilor. Era marginalizat din comunitatea civilă și religioasă. Era ca un mort ambulant.
Episodul vindecării leprosului se desfășoară în trei pasaje scurte: invocația bolnavului, răspunsul lui Isus, consecințele vindecării minunate. Leprosul îl imploră pe Isus "în genunchi" și îi spune: "Dacă vrei, poți să mă curăța" (v. 40). La această rugăciune umilă și încrezătoare, Isus reacționează cu o atitudine profundă a sufletului său: compătimirea. Și "compătimire" este un cuvânt foarte profund: compătimire care înseamnă "a pătimi cu celălalt". Inima lui Cristos manifestă compătimirea paternă a lui Dumnezeu față de acel om, apropiindu-se de el și atingându-l. Și acest amănunt este foarte important. Isus "a întins mâna, l-a atins... Și îndată lepra l-a părăsit și a fost curățat" (v. 41). Milostivirea lui Dumnezeu depășește orice barieră și mâna lui Isus îl atinge pe lepros. El nu se pune la distanță de siguranță și nu acționează prin delegare, ci se expune direct contagierii răului nostru; și astfel tocmai răul nostru devine locul contactului: El, Isus, ia de la noi omenitatea noastră bolnavă și noi luăm de la El omenitatea sa sănătoasă și vindecătoare. Asta se întâmplă de fiecare dată când primim cu credință un Sacrament: Domnul Isus ne "atinge" și ne dăruiește harul său. În acest caz ne gândim în special la Sacramentul Reconcilierii, care ne vindecă de lepra păcatului.
Încă o dată Evanghelia ne arată ce anume face Dumnezeu în fața răului nostru: Dumnezeu nu vine să "țină o lecție" despre durere; nu vine nici să elimine din lume suferința și moartea; vine mai degrabă să ia asupra sa povara condiției noastre umane, s-o ducă până la capăt, pentru a ne elibera în mod radical și definitiv. Astfel Cristos combate relele și suferințele lumii: luându-le asupra sa și învingându-le cu forța milostivirii lui Dumnezeu.
Nouă, astăzi, Evanghelia vindecării leprosului ne spune că, dacă vrem să fim adevărați discipoli ai lui Isus, suntem chemați să devenim, uniți cu El, instrumente ale iubirii sale milostive, depășind orice tip de marginalizare. Pentru a fi "imitatori ai lui Cristos" (cf. 1Cor 11,1) în fața unui sărac sau a unui bolnav, nu trebuie să ne fie frică să-l privim în ochi și să ne apropiem cu duioșie și compătimire și să-l atingem și să-l îmbrățișăm. Am cerut adesea, persoanelor care-i ajută pe alții, să facă asta privindu-i în ochi, să nu le fie frică să-i atingă; ca gestul de ajutor să fie și un gest de comunicare: și noi avem nevoie să fim primiți de ei. Un gest de duioșie, un gest de compătimire... Dar eu vă întreb: voi, când îi ajutați pe alții, îi priviți în ochi? Îi primiți fără frica de a-i atinge? Îi primiți cu duioșie? Gândiți-vă la asta: cum ajutați? La distanță sau cu duioșie, cu apropiere? Dacă răul este contagios, este contagios și binele. De aceea, trebuie ca să abunde în noi, tot mai mult, binele. Să ne lăsăm contagiați de bine și să contagiem binele!
________________
După Angelus
Iubiți frați și surori,
Adresez o urare de seninătate și de pace tuturor bărbaților și femeilor care în Extremul Orient și în diferite părți ale lumii se pregătesc să celebreze Anul Nou lunar. Aceste festivități le oferă fericita ocazie de a redescoperi și de a trăi în mod intens fraternitatea, care este legătură prețioasă a vieții familiale și fundament al vieții sociale. Această întoarcere anuală la rădăcinile persoanei și familiei să poată ajuta acele popoare să construiască o societate în care se țes relații interpersonale marcate de respect, dreptate și caritate.
Vă salut pe voi toți, romani și pelerini; îndeosebi, pe cei care ați venit cu ocazia Consistoriului, pentru a-i însoți pe noii cardinali; și mulțumesc țărilor care au voit să fie prezente la acest eveniment cu delegații oficiale. Să-i salutăm cu aplauze pe noii cardinali!
Salut pelerinii spanioli care provin din San Sebastian, Campo de Criptana, Orense, Pontevedra și Ferrol; pe studenții din Campo Valongo și Porto, în Portugalia, și pe cei din Paris; "Forul Instituțiilor Creștine" din Slovacia; pe credincioșii din Buren (Olanda), pe militarii americani care sunt staționați în Germania și comunitatea de venezuelani care sunt în Italia.
Salut tinerii din Busca, pe credincioșii din Leno, Mussoi, Monteolimpino, Rivalta sul Mincio și Forette di Vigasio. Sunt prezente multe grupuri școlare și de cateheză din atâtea părți ale Italiei - îi văd pe candidații la mir din Galzignano... -. Preaiubiților, vă încurajez să fiți martori bucuroși și curajoși ai lui Isus în viața de fiecare zi.
Vouă tuturor vă urez o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 20.