Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

8 februarie - Ziua Internațională de Rugăciune împotriva Traficului de Persoane

Va avea loc la 8 februarie 2015, pentru prima dată Ziua Internațională de Rugăciune și Reflecție împotriva Traficului de Persoane, a cărei temă va fi: "Aprinde o lumină împotriva traficului". Este o realitate care stă la inima Sfântului Părinte papa Francisc, care, de la începutul pontificatului său, a denunțat puternic acest fenomen.

Inițiativa este propusă de Uniunea Internațională feminină și masculină a Superiorilor Generali (UISG și USG), explicând că acționează în "a face propriu apelul Sfântului Părinte și susținuți personal de el". În această zi este aniversată în Biserica Catolică sfânta Giuseppina Bakhita, sclavă sudaneză, eliberată și care a devenit persoană consacrată canossiană, fiind canonizată în anul 2000.

Marți, 3 februarie 2015, la Vatican, a avut loc o conferința de presă despre această zi, în acest an având tema "Aprinde o lumină împotriva traficului". Au intervenit cei trei cardinali responsabili de organizarea acestei zile: João Braz de Aviz (Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică), Antonio Maria Vegliò (Consiliul Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților) și Peter Kodwo Appiah Turkson (Consiliul Pontifical pentru Dreptate și Pace). Au mai avut intervenții sora Carmen Sammut, MSOLA, președinta Uniunii Internaționale a Superioarelor Generale, care reprezintă și Uniunea Superiorilor Generali, și sora Gabriella Bottani, SMC, coordonator de Talita Kum, o rețea internațională de persoane consacrate împotriva traficului de persoane. Au adus mărturia lor, de asemenea, sora Valeria Gandini, SMC, și sora Imelda Poole, IBVM, coordonatoare rețelei europene a Talita Kum.

Ce este traficul de persoane?

Traficul de persoane este cel mai adesea descris ca o formă actuală de sclavie care presupune recrutarea unei persoane, transportarea acesteia într-un alt loc și în final exploatarea. Acest fenomen afectează atât adulți cât și copii, din România, din Europa și de pe celelalte continente.

Când vorbim despre traficul de persoane, înțelegem că există o rețea de infractori organizați care acționează urmând pașii descriși mai jos, pentru a câștiga de pe urma exploatării victimelor:

Metode de convingere:

  • cea mai utilizată este aceea numită de specialiști "lover boy", adică a pretinsului iubit.

  • în alte situații, chiar iubitul este cel care o exploatează sexual, spunându-i că nu au alte mijloace prin care se pot descurca, prostituția fiind singura cale prin care pot supraviețui.

  • promisiuni false de oferte de muncă.

Traficul de persoane are ca scop exploatarea lor.

  • exploatare sexuală (prostituție forțată, pornografie, etc.),

  • exploatare prin muncă sau servicii forțate,

  • sclavia sau practici similare sclaviei,

  • Obligarea la comiterea de infracțiuni,

  • Obligarea la cerșetorie,

  • prelevarea ilegală de organe.

Legătura dintre utilizarea internetului și traficul de copii

O mare parte dintre specialiștii care lucrează în acest domeniu afirmă că Internetul poate deveni un mediu important de recrutare. Această opinie este explicată prin creșterea accesului la Internet în gospodăriile din România și prin frecvența din ce în ce mai mare a folosirii internetului pentru a cunoaște noi prieteni.

Traficul de ființe umane constă în...

  • recrutarea, transportarea, transferarea, adăpostirea sau primirea de persoane (traseul traficului)

  • sub amenințare sau prin utilizarea forței sau a altor forme de constrângere, prin răpire, escrocare, înșelăciune sau abuz de putere, prin utilizarea unei poziții vulnerabile (mijloace folosite)

  • prin darea sau primirea de bani sau de beneficii pentru obținerea consimțământului unei persoane care are control asupra alteia, în scopul exploatării.

Traficul de ființe umane "este una dintre cele mai grave sclavii ale secolului XXI" și "se referă la întreaga lume", se spune în comunicatul persoanelor consacrate (UISG și USG).

Potrivit Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane în România, în prima jumătate a anului 2014 au fost identificate 448 de victime, dintre care 299 victime adulte (154 de femei și 134 bărbați) și 160 victime minore (3 băieți și 157 de fete)

Cu ajutorul lui Dumnezeu, începând din anul 2009, în zona Roman, s-au realizat constant activități de prevenire și sensibilizare asupra traficului de persoane a tinerilor care sunt necesare și urgente pentru ca tinerii să devină conștienți de realitatea existentă cu adevărat. Unii au impresia că este departe de ei această realitate și nu-și dau seama că oricine poate deveni victimă a traficului. În aceste activități persoanele consacrate sunt însoțite de poliția de proximitate cu care se colaborează foarte bine și avem o bună colaborare cu directorii și profesorii de religie, atât ortodoxă, cât și romano-catolică.

Propuneri pentru ziua de 8 februarie - Ziua Internațională de Rugăciune împotriva Traficului de Persoane

La sfintele Liturghii este bine venită o explicație despre viața sfintei Bakhita în timpul predicilor și rugăciunea credincioșilor pe tema respectivă. Pe lângă aceasta la sfârșitul sfântul Liturghii se poate propune ca toată lumea să se roage rugăciunea Zilei Internaționale împotriva Traficului de Persoane.

Comisia "Pro Demnitatea Femeii" - zona Roman
Conferința Superioarelor Majore din Romania CRSM

*

Ziua Internaționala de Rugăciune împotriva Traficului de Persoane

Duminică, 8 februarie 2015, diecezele și parohiile din întreaga lume sunt invitate să se unească în rugăciune pentru a marca Prima Zi Internațională de Rugăciune împotriva Traficului de Persoane.

Astăzi ca și ieri, la rădăcina sclaviei se află o concepție despre persoana umană care admite posibilitatea de a o trata ca pe un obiect. Știm că Dumnezeu ne va întreba pe fiecare dintre noi: "Ce anume ai făcut cu fratele tău?" (cf. Gen 4,9-10). Globalizarea indiferenței, care astăzi apasă asupra vieților atâtor oameni, ne cere nouă tuturor să deveni artizani ai unei globalizări a solidarității și fraternității, care să le poată reda speranța și să-i facă să reia cu curaj drumul spre problemele din timpul nostru (cf. Mesajul Sfântului Părinte Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii, 2015)

În ziua de 8 februarie o sărbătorim pe sfânta Josephine Bakhita, care s-a născut în Sudan, în 1869, și a murit în Schio (Vicenza), în 1947. Această floare a Africii, care a trăit experiența răpirii și a sclaviei, a înflorit în mod minunat în Italia, răspunzând harului lui Dumnezeu în cadrul Congregației "Fiicele Carității". În Schio, unde ea a trăit timp de mulți ani, toți o numesc încă "Maica noastră neagră". Providența divină a condus-o pe această sclavă sudaneză prin nenumărate și greu de descris suferințe, în privare de libertate, spre libertatea de credință și în final spre consacrarea întregii ei vieți lui Dumnezeu și venirii împărăției sale.

Bakhita nu este numele ei adevărat, primit de la părinți. Groaza și teribilele experiențe prin care a trecut au făcut să își uite numele, fiind numită Bakhita, adică "noroc" de către răpitorii ei.

Bakhita este un exemplu de urmat. O femeie cu o credință puternică, slujitoare a lui Dumnezeu împlinind voința lui pentru ca cei care suferă să fie însoțiți de mângâierea și speranță într-un viitor demn.

Ea, deși a fost victima celor mai crunte acte de violență, a spus: "Dacă ar fi să îmi întâlnesc exploatatorii și pe cei care m-au rănit și m-au torturat, aș îngenunchea în fața lor și le-aș săruta picioarele, deoarece, dacă nu ar fi fost ei, nu aș fi devenit creștină și nici persoană consacrată".

Alături de rugăciunile și slujirea noastră pentru victimele traficului de persoane și împreună cu munca noastră continuă de prevenire a acestui fenomen, "primul obiectiv al acestei zile internaționale este de a sensibiliza mai mult creștinii în legătură cu această realitate și de a reflecta asupra întregii situații de violență și nedreptate care atinge atât de mulți oameni, care sunt desconsiderați, care nu au nicio valoare și care sunt un nimeni: doar niște sclavi" (www.vatican.va).

Potrivit Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane în România, în prima jumătate a anului 2014 au fost identificate 448 de victime, dintre care 288 victime adulte (154 de femei și 134 bărbați) și 160 victime minore (3 băieți și 157 de fete).

Sunt oameni ca și noi, cu nimic mai buni sau mai răi, din familii obișnuite, oameni lângă care stăm în bancă în biserică, pe care-i știm de-o viață, colegii noștri de școală sau chiar una dintre rudele noastre. Să nu credem că: "Mie nu mi se poate întâmpla!"

Am auzit prea des această fraza de la victimele pe care le-am însoțit în misiunea mea, de la fete de 14 ani, până la bărbați de 60 de ani.

Să ne rugăm împreună cu sfânta Bakhita:

Dumnezeule bun, când auzim de copiii și adulții mințiți și duși în locuri necunoscute pentru a fi exploatați sexual, obligați să muncească, să cerșească sau să își doneze organele, inimile noastre sunt pline de tristețe și sufletul nostru se revoltă pentru că demnitatea și drepturile lor sunt distruse prin amenințări, minciuni și violență. Ne înălțăm glasul împotriva acestei practici inumane, împotriva acestei forme de sclavie și ne rugăm împreună cu sfânta Bakhita ca ea să înceteze. Dă-ne înțelepciunea și curajul de a-i găsi și ajuta pe cei ale căror trupuri, inimi și suflete au fost atât de rănite, pentru ca împreună să împlinim dorința ta de a fi frați și surori! Fă ca exploatatorii să rămână cu mâinile goale și ajută-ne să proclamăm tuturor libertatea, care este darul tău făcut tuturor! Amin.

Sr. Adina Balan,
Congregatio Jesu

*

Propunere pentru Rugăciunea credincioșilor, din 8 februarie - Sfânta Josephine Bakhita, Ziua Internațională de Rugăciune împotriva Traficului de Persoane

Preotul:

Să ne rugăm pentru victimele traficului de persoane și ale exploatării copilului, pentru cei care ajuta la salvarea și reabilitarea lor, pentru cei care îi exploatează și pentru noi înșine

Te rugăm, ascultă-ne!

Ne rugăm pentru cei prinși în captivitate, obligați să muncească în condiții inumane, pentru fetele și mamele obligate la prostituție, pentru copiii exploatați de proprii părinți, de rude sau de cunoscuți, ca toți să fie eliberați. R

Ne rugăm pentru supraviețuitori, pentru ca ei să își redobândească integritatea fizică, spirituală și emoțională. R

Ne rugăm pentru cei care luptă împotriva traficului de persoane, pentru cei care se îngrijesc de victime, pentru cei care desfășoară activități de prevenire și pentru cei implicați în prinderea traficanților. Să ne rugăm pentru siguranța și binele lor. R

Ne rugăm pentru toții copiii, tinerii și adulții care sunt țintele abuzatorilor sau al traficanților. Să ne rugăm pentru protecția lor. R

Ne rugăm pentru părinții ai căror copii au fost răpiți, exploatați sau uciși de traficanți, pentru ca ei să poată da sens suferinței și să aibă tăria de a merge mai departe. R

Ne rugăm pentru traficanți, pentru cei care înlesnesc traficul de persoane și pentru cei care le cumpără serviciile. Ne rugăm pentru răscumpărarea și vindecarea lor. R

Ne rugăm pentru Biserică, pentru ca noi toți să fim mai bine informați despre exploatarea și sclavia semenilor noștri ca să putem răspunde cu compasiune și hotărâre celor aflați în nevoie. R

Preotul:

Dumnezeul dreptății și al milostivirii privește cu îndurare la victimele traficului de persoane, copii și adulți. Dă-ne curajul și înțelepciunea de a învinge nedreptatea, ca să nu ne lăsăm copleșiți de suferința celor din mijlocul nostru ci să fim mereu încredințați de prezența ta în tot ceea ce facem.

Îți cerem toate acestea în numele celui care a cunoscut suferința în propriul trup, Isus Cristos, Domnul nostru, Amin!

Sr. Adina Balan, Congregatio Jesu

*

Sfânta Iosefina Bakhita

8 februarie (calendarul latin)

Iosefina Bakhita s-a născut în Sudan, în anul 1869, și a murit în Schio (Vicenza), în 1947. Această floare a Africii, care a trăit experiența răpirii și a sclaviei, a înflorit în mod minunat în Italia, răspunzând harului lui Dumnezeu în cadrul Congregației "Fiicele Carității".

În Schio, unde ea a trăit timp de mulți ani, toți o numesc încă "Maica noastră neagră". Providența divină a condus-o pe această sclavă sudaneză prin nenumărate și greu de descris suferințe. Bakhita nu este numele ei adevărat, primit de la părinți. Groaza și teribilele experiențe prin care a trecut au făcut să își uite numele, fiind numită Bakhita, adică "noroc" de către răpitorii ei. Vândută și revândută în piețele din El Obeid și Khartoum, ea a trăit momente umilitoare și dureroase, atât din punct de vedere fizic, cât și moral.

Ajunsă în capitala Sudanului, Bakhita a fost preluată de un consul italian. În reședința consulară, Bakhita a trăit momente de pace, căldură și bucurie, dar cu nostalgie după propria familie, pe care probabil o pierduse pentru totdeauna. Contextul politic l-a determinat pe consul să părăsească țara și să se întoarcă în Italia. Bakhita i-a cerut să meargă cu el și cu un prieten de-al său, un anume domn Augusto Michieli.

La sosirea în Genova, Italia, consulul, la cererea soției lui Michieli, le-a lăsat-o lor pe Bakhita. Ea și-a urmat noua "familie" în Zianigo, lângă Mirano Veneto. Când s-a născut Mimmina, Bakhita a devenit doica și prietena ei. Cumpărarea unui mare hotel în Suakin, pe malul Mării Roșii, a obligat-o pe doamna Michieli să se mute acolo, pentru a-și ajuta soțul. Mimmina și Bakhita au fost încredințate Surorilor Canossiene ale Institutului Catecumenilor din Veneția. Aici Bakhita a auzit despre Dumnezeu, pe care îl experimentase în inima ei, fără să știe cine era, încă din copilărie. "Privind la soare, la lună și la stele, îmi spuneam: Cine poate fi Maestrul care a făcut aceste lucruri minunate? Și simțeam mare dorință de a-l vedea, de a-l cunoaște, de a-i mulțumi".

După câteva luni petrecute în institut, Bakhita a primit sacramentele inițierii creștine și a primit un nou nume: Iosefina. Era 9 ianuarie 1890.

Întoarsă în Italia, doamna Michieli a mers să își ia fata și pe Bakhita, dar aceasta i-a cerut ferm și cu curaj să fie lăsată cu surorile canossiene, să îi slujească lui Dumnezeu, care îi arătase atâtea dovezi ale iubirii sale. Tânăra africană împlinise vârsta de la care, conform legislației italiene, nu mai era minoră, astfel că a rămas unde a dorit.

Și-a urmat chemarea de a intra în Institutul "Sfânta Magdalena" din Canossa. La 8 decembrie 1896, Iosefina Bakhita s-a consacrat pentru totdeauna lui Dumnezeu. Timp de 50 de ani, această umilă fiică a carității a trăit în comunitatea din Schio, susținând diferite activități: în bucătărie, ca croitoreasă, dar și ca portar.

Umilința ei și zâmbetul constant au câștigat inimile locuitorilor. Surorile din comunitate o stimau pentru stilul ei natural, pentru bunătatea ei nelimitată și pentru dorința profundă nutrită de ea de a-l face cunoscut pe Domnul. "Fii bun, iubește-l pe Domnul, roagă-te pentru cei care nu îl cunosc. Ce mare har este să îl cunoști pe Dumnezeu!" spunea ea.

Odată cu trecerea timpului, au venit anii de boală. Ea a continuat însă să dea mărturie de credință, de bunătate și de speranță creștină. Celor care o întrebau cum se simte, ea le răspundea: "Așa după cum dorește Stăpânul".

Adaptare după http://www.profamilia.ro/sfinti.asp?vieti=30

*

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane are adresa: Str. Ion Câmpineanu, 20, etaj 5, sector 1, București, România; telefon: 021/311.89.82 / 021.313.31.00; fax: 021/319.01.83; e-mail: anitp@mai.gov.ro, http://www.anitp.mai.gov.ro/contact/ Pentru informații și sfaturi în vederea evitării unei situații de trafic de persoane, puteți apela HelpLine 0.800.800.678 (apel național gratuit) sau 004.021.313.3100 (apelabil și din străinătate). Programul de funcționare: luni-vineri, între orele 8.00 și 16.00.


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat