Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la solemnitatea Sfânta Fecioară Maria, Născătoare de Dumnezeu - 2015

Și binecuvântarea lui Dumnezeu, a Tatălui și a Fiului și a Duhului Sfânt, să coboare asupra voastră și să rămână pururea cu voi!

Astăzi este prima zi a Anului Nou și este octava Crăciunului. Astăzi, Biserica o cinstește pe Sfânta Fecioară Maria, Mama lui Isus, Mama Fiul lui Dumnezeu cel viu, care prin puterea Duhului Sfânt l-a zămislit în sânul ei neprihănit și apoi l-a născut în lume și în sufletele oamenilor pe Isus. Ea este cu adevărat "Theotokos", mama Fiului lui Dumnezeu. Așa a stabilit Conciliul ecumenic din Efes, în anul 431.

Celebrând astăzi solemnitatea Sfintei Fecioare Maria Născătoare de Dumnezeu ne amintim că prin ea a venit la noi Isus, izvorul tuturor harurilor (cf. In 1,16-17); ne amintim că, din veșnicie, Maria a fost copleșită cu toate harurile și binecuvântările cerului (cf. Lc 1,28); ne amintim că ea, printr-un favor unic, a fost scutită de orice pată și povară a păcatului (cf. Gen 3,15); ne amintim că ea a fost chemată să fie mama lui Isus, Dumnezeu adevărat și om adevărat (cf. Lc 1,31); ne amintim că ea a fost prima ființă umană chemată să ajungă în cer; ne amintim că ea a fost chemată să fie mama și modelul nostru în toate (cf. LG 68); și în mod deosebit ne amintim că Dumnezeu a ales-o, ca prin ea să ne trimită toate binecuvântările și harurile sale (cf. In 2,3-5).

Pentru prima dată maternitatea Sfintei Fecioare Maria a fost celebrată pe data de 1 ianuarie la Roma, într-o biserică numită Santa Maria Antiqua, cea mai veche biserică din Roma dedicată Maicii Domnului, construită pe locul templului zeiței Vesta. Aici trăiau vestalele, acele fecioare păgâne care aveau misiunea de a veghea și întreține mereu aprins focul sacru în cinstea zeiței Vesta. Circula la vremea aceea o legendă, potrivit căreia la începutul fiecărui an venea un balaur și devora câte o vestală, câte o fecioară de la templu. Creștinii au voit să arate lumii că Dumnezeu a trimis în lume o altă "Fecioară", cu numele de Maria, pe care balaurul nu a putut să o înghită (cf. Ap 12,9), dar care l-a învins ea pe balaur, pe satana, zdrobindu-i capul, prin Fiul ei Isus, izvorul oricărei binecuvântări (cf. Gen 3,15).

Deci, astăzi începem un an nou și ne prezentăm înaintea lui Dumnezeu pentru a-l începe bine. Prima lectură ne cheamă să-l începem în unire cu Dumnezeu Tatăl. Evanghelia ne cheamă să-l începem și unire cu Dumnezeu Fiul. Lectura a doua ne cheamă să-l începem și în unire cu Duhul Sfânt. Sărbătoarea de astăzi ne cheamă să-l începem și în unire cu preasfânta Fecioară Maria, mama lui Isus și mama noastră, dar și în unire cu sfântul Iosif.

Ultimele versete ale capitolului 6 din Cartea Numerilor ne prezintă binecunoscuta și minunata binecuvântare divină cu care Aaron și fiii săi binecuvântau poporul în numele lui Dumnezeu: "Domnul să te binecuvânteze și să te păzească. Domnul să-și lumineze fața asupra ta și să se îndure de tine. Domnul să-și îndrepte fața senină către tine și să-ți dăruiască pacea sa" (Num 6,25-26).

Această binecuvântarea a Vechiului Testament, dictată de Dumnezeu Tatăl și rostită de preoții Vechiului Testament, deși este atât de frumoasă, nu spune și nu arată totul, pentru că Fiul nu luminase încă fața lui Dumnezeu, iar Duhul Sfânt încă nu fusese dăruit.

În Vechiul Testament, această binecuvântare era făcută numai în numele lui Dumnezeu Tatăl. Dar ea avea să ajungă la plinătatea ei abia în Noul Testament, când Maria îl va naște pe Isus, Fiul lui Dumnezeu; dar și când Isus avea să ni-l trimită pe Duhul Sfânt de la Tatăl, ca rod al muncilor sale apostolice, rod al pătimirilor, rod al morții, rod al învierii, rod al înălțării și rod al glorificării sale la dreapta Tatălui. Aceasta este binecuvântarea deplină, cea dată în numele Tatălui, și al Fiului, și al Duhului Sfânt.

Binecuvântarea în numele Sfintei Treimi! Iată o binecuvântare care are valoare și durată nelimitată, și care nu-și pierde niciodată eficacitatea. Nu este om care să n-o poată rosti; nu e lucrare care să nu poată începe și să se încheie cu ea; nu este timp în care să nu poată fi rostită. O putem spune la începutul fiecărei zile, pentru ca totul să ne meargă bine; o putem rosti în timpul zilei ca să ne ușureze povara; o putem spune seara înainte de a merge la culcare, să sfințim întreaga noapte și ca fiecare respirație din timpul somnului să devină o laudă pentru Dumnezeu; o putem spune ca să primim pază de rele, lumină divină, și ca să ne înălțăm către zorii binecuvântați ai dimineții cerești, acolo unde ne așteaptă Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt.

Am reținut: prima lectură ne vorbește despre Tatăl (cf. Num 6,22-27); evanghelia ne vorbește despre Fiul lui Dumnezeu (cf. Lc 2,16-21); iar lectura a doua ne vorbește despre Duhul Sfânt (cf. Gal 4,4-7), arătându-ne că plinătatea binecuvântării ne este dată de Dumnezeu Tatăl, de Dumnezeu Fiul, și de Dumnezeu Duhul Sfânt.

"Odinioară Dumnezeu a vorbit în multe feluri părinților noștri prin profeți; în zilele din urmă ne-a vorbit prin Fiul său" (cf. Evr 1,1-2); "Dumnezeu l-a trimis în inimile noastre pe Duhul Fiului său, care strigă: «Abba, Tată!» Așadar, nu mai ești rob, ci fiu; iar dacă ești fiu, ești și moștenitor al lui Dumnezeu" (Gal 4,6-7).

De aceea, astăzi, în prima zi a anului, Biserica ne spune: Maria ni l-a adus pe Isus; Isus ni l-a descoperit pe Tatăl; apoi, Tatăl și Fiul ni l-au trimis pe Duhul Sfânt. Duhul Sfânt este marea promisiune a lui Dumnezeu, este darul cel mai mare al lui Dumnezeu și este binecuvântarea cea mai deplină a lui Dumnezeu. Duhul Sfânt care vine la noi ne transformă și ne pune în relație de copii cu Tatăl, prin Fiul. "Și nu mai ești sclav, ci fiu!" "Și dacă ești fiu, ești și moștenitor prin voința lui Dumnezeu" (Gal 4,6-7).

Din ziua în care Preacurata Fecioară Maria l-a născut pe Isus în lume, Isus vine zilnic la noi împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt (cf. Ap 3,20). Dacă avem nevoie de mai multă lumină, ei vin să risipească întunericul nostru. Dacă avem nevoie de mai multă pace, ei vin la noi ca să ne aducă pacea cerească. Dacă avem nevoie de tărie, de puterea de a ierta și de capacitatea de a iubi, ei vin la noi cu puterea lor divină. Un om care avusese parte de multe suferințe în viață a spus: "Nu le-aș fi putut îndura, dacă Tatăl, dacă Isus Cristos și dacă Duhul Sfânt n-ar fi venit la mine. În ei am aflat puterea de a birui și de a trece dincolo de necazurile mele".

Să ne deschidem, deci, larg inima în această primă zi a anului, pentru a primi pe cele trei persoane divine și pentru a primi plinătatea binecuvântărilor și harurilor. Sfânta Maria și Sfântul Iosif au fost primele ființe umane care s-au deschis acțiunilor binefăcătoare ale persoanelor divine și care au fost copleșite cu plinătatea binecuvântărilor și harurilor divine. Maria, modelul nostru în toate, a avut cea mai bună relație cu Persoanele divine ale Sfintei Treimi, căci ea a fost numită: fiica Tatălui, mama Fiului și mireasa Duhului Sfânt.

Viața și exemplul Mariei trebuie să ne conducă la cea mai bună relație cu Persoanele divine și la primirea binecuvântărilor pe care ele le revarsă peste cei credincioși. Ultima mare binecuvântare va fi cea a primirii noastre în paradis, când ne vom bucura pe deplin și veșnic de Dumnezeu Tatăl care ne-a creat, de Dumnezeu Fiul care ne-a mântuit și de Dumnezeu Duhul Sfânt care ne-a sfințit. De aceea, Biserica a rânduit ca, atunci când creștinii lasă această lume, să pășească în veșnicie cu această binecuvântare.

Sfântul Bonaventura (1218-1274) spunea: "Fericiți sunt cei care practică devoțiunea față de Preasfânta Fecioară, pentru că ei vor avea numele scrise în Cartea vieții".

Sfântul Ioan Maria Vianney (1786-1859), paroh de Ars, Franța, spunea: "Trebuie să facem asemenea copiilor din leagăn. Când aceștia se trezesc dimineața, privesc în jur să vadă dacă este mama. Dacă mama este, surâd; dacă mama nu este, strigă și încep să plângă". Maria este mama noastră pe care Isus ne-a dat-o la cruce (cf. In 19,27). Ioan a luat-o pe Maria acasă la el. Biserica voiește încă din prima zi a anului s-o luăm pe Maria acasă la noi. Ea ne va îndruma pașii tot anul spre Dumnezeu Tatăl, căreia ea i-a fost o bună fiică; spre Dumnezeu Fiul, căreia i-a fost cea mai bună mamă; și spre Dumnezeu Duhul Sfânt, căreia ea i-a fost cea mai curată mireasă. Concret, ea ne va conduce la izvorul tuturor binecuvântărilor cerești, care sunt Persoanele divine. Prin Maria la Tatăl, la Fiul și la Duhul Sfânt!

În Franța, la Ars, în bisericuța sfântului paroh Ioan Maria Vianney, la intrarea în biserică pe dreapta se află capela Sfintei Fecioare Maria cu inima la vedere. Inima este o cutiuță aurită care se deschide. Înăuntru inimii, sfântul Ioan Maria Vianney a scris și a pus toate numele credincioșilor din parohia sa. A voit ca toți enoriașii lui să fie scriși în inima Mariei, iar Maria le-a obținut harul convertirii. Sfântul Ioan Maria Vianney spunea: "Am primit atât de multe haruri din Inima Mariei, că nu le pot spune". Și mai spunea: "Cât de mult ne iubește Maria! Numai Dumnezeu ne iubește mai mult și mai bine! Inimile tuturor mamelor puse alături de Inima Mariei nu sunt decât bucățele de gheață!"

Henri Lasserre (1828-1900), celebru avocat din Paris, se îmbolnăvește grav de o boală de ochi. Este în pericol să-și piardă vederea. Un prieten protestant, M. Freycinet (1828-1923), viitorul prim ministru al Franței, îl sfătuiește să meargă la Lourdes. Dar Henri Lasserre se gândește că, dacă Fecioara Maria îl va vindeca, el trebuie să-și schimbe viața, și nu era dispus la aceasta. În 1862 boala se agravează. Prietenul său îi procură puțină apă de la izvorul miraculos de la Lourdes. Henri Lasserre, după ce face o rugăciune fierbinte către Preacurata, se spală la ochi cu apa de la Lourdes. În același moment primește prin Maria, de la Dumnezeu cel întreit și unic, darul vederii. Este uimit și impresionat, ia o carte și citește, fără oboseală, câteva ore în șir. Este vindecat. Medicii nu au găsit nici o explicație științifică acestei vindecări instantanee. Era data de 10 octombrie 1862. Vederea nu i-a mai slăbit până la moarte.

Suntem în data de 1 ianuarie 2015. Biserica ne pune în față încă din prima zi a anului și pentru întregul an binecuvântarea cea mai eficace, binecuvântarea în numele Tatălui, și a Fiului, și a Duhului Sfânt. Dar ne amintește că modelul nostru de viață, de a trăi în iubirea Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt, este Maria.

Sfântă Fecioară Marie, Născătoare de Dumnezeu, roagă-te pentru noi!

La mulți și fericiți ani, sub ocrotirea și călăuzirea Sfintei Fecioare Maria, fiica iubită a Tatălui, Născătoarea feciorelnică a Fiului lui Dumnezeu și mireasa curată a Duhului Sfânt!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat