Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: O sărbătoare a credinței

În a treia duminică din timpul Adventului (14 decembrie 2014) - Duminica bucuriei - comunitatea catolică din Butea s-a bucurat de un eveniment cu totul deosebit: sfințirea capelei mortuare, eveniment ocazionat și de împlinirea a 40 de ani de la moartea pr. Gheorghe Petz, fost paroh de Butea și mărturisitor al credinței în timpul prigoanei comuniste.

Pr. Gheorghe Petz s-a născut la 14 aprilie 1894 în localitatea Hârlău, iar la 17 decembrie 1921 a fost hirotonit preot la Roma. A lucrat ca formator și rector la Seminarul "Sf. Iosif" din Iași între anii 1922 și 1928, a fost paroh la Gherăești între anii 1928 și 1933, iar cea mai mare parte a vieții sale preoțești a trăit-o la Butea, unde a fost paroh în perioada 1933-1950 și 1955-1972. În perioada 25 mai 1950 - 30 octombrie 1950 a fost "ordinarius substitutus" al Diecezei de Iași. Între anii 1950 și 1955 se află în închisoare pentru fidelitatea sa față de credință, suportând mari umilințe. A rămas ca preot pensionar la Butea unde a trecut la cele veșnice la 20 martie 1974.

Exemplul pr. Petz nu a fost uitat peste ani, iar celebrarea din 14 decembrie este o mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru darul făcut în persoana pr. Petz, care a păstorit exemplar comunitatea din Butea în anii sumbri ai comunismului. La acest eveniment au luat parte 22 de preoți, printre care s-au numărat și fii ai satului. Prezența PS Petru Gherghel, episcop de Iași, a fost o onoare pentru credincioșii buteni și a produs multă bucurie tuturor celor prezenți.

Sărbătoarea a început cu o procesiune de la casa parohială la capela mortuară, care a fost binecuvântată de PS Petru, iar de acolo s-a pornit spre biserică, unde s-a săvârșit sfânta Liturghie, prezidată de păstorul diecezei.

Predica a fost rostită de PS Petru, care a subliniat legătura dintre profetul Isaia - ca vestitor al lui Mesia - și fericitul Anton Durcovici și pr. Gheorghe Petz - ambii vestitori ai aceluiași Mesia, Cuvânt întrupat al lui Dumnezeu pentru mântuirea omului. Deși anunțarea evangheliei este însoțită adesea de suferință și chiar de vărsarea sângelui celui care vestește, totuși, martirii și cei care sunt gata să jertfească totul pentru Cristos rămân adevărate lumini pentru poporul credincios aflat în drum spre Dumnezeu.

După împărtășanie, pr. Cornel Cadar a prezentat un power point despre personalitatea pr. Gheorghe Petz. Personalitatea acestuia a fost construită plecând de la cuvintele pe care obișnuia să le spună pentru a-și motiva apostolatul: "Atât de mult am suferit în cei cinci ani de închisoare comunistă și așa de mult am suferit de foame, încât astăzi, cât pot, caut să-i ajut pe cei necăjiți".

La finalul celebrării sfintei Liturghii, după recviemul pentru sufletul părintelui Gheorghe Petz, actualul păstor al comunității, pr. Petru Blaj, a subliniat importanța evenimentului prin aceste cuvinte:

"Astăzi, prin sfințirea capelei mortuare cu hramul închinat Neprihănitei Fecioare Maria, se încununează efortul comun depus de preoții și credincioșii din această parohie, ca să avem un sfânt lăcaș unde să fie depuși răposații noștri înainte de înmormântare și unde să înconjurăm sicriul lor cu rugi fierbinți și încrezătoare pentru cei dragi ai noștri care vor merge în eternitate.

Capela este construită în stilul gotic-actualizat, cu lungimea de 15 m și lățimea la crucieră de 10 m, iar înălțimea este de 8 m. S-a păstrat tonul arhitectural al bisericii. S-a construit după proiectul arhitectului Mihai Maica și cu munca efectivă a echipei coordonată de Ștefan Bitiușcă. Realizarea acestei capele a fost posibilă, în doar șapte luni, din fondurile parohiei, cu sponsorizări din partea Asociației Agri Butea, având sprijinul Consiliului Local, dar ajutorul efectiv a fost din partea credincioșilor buteni, care dau curaj și putere păstorilor sufletești, ca aceștia să poată lucra cu bucurie în mijlocul lor.

Un sprijin deosebit a venit și din partea Surorilor Misionare ale Patimii lui Isus care au donat stațiunile Căii Sfintei Cruci și au contribuit la pregătirea sărbătorii, iar părinții asumpționiști au oferit mobilierul din capelă".

Pr. paroh Petru Blaj a mulțumit și părintelui Cornel Cadar pentru prezentarea vieții părintelui Gheorghe Petz, prin care a reamintit celor care l-au cunoscut figura sobră, dar și blândă a părintelui, iar celor ce doar au auzit de dânsul le-a făcut cunoscută personalitatea sa, pentru ca amintirea preotului Petz să fie veșnică și ca exemplul lui să fie model pentru noi toți.

Cu inimile pline de recunoștință pentru toate harurile pe care Dumnezeu ni le oferă fără încetare din prea marea sa bunătate, credincioșii din Butea și păstorii lor imploră de la Tatăl ceresc binecuvântare și haruri pentru toți cei care, într-un fel sau altul, au contribuit la realizarea capelei mortuare și la frumusețea acestei zile de neuitat.

Pr. Mihai Androșcă

* * *

"Pr. Gheorghe Petz" - prezentarea făcută de pr. Cornel Cadar:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14 decembrie: Butea: O sărbătoare a credinței


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat