Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Gânduri de reculegere în așteptarea Crăciunului

În zilele de 13 și 14 decembrie 2014, membrii și simpatizanții Mișcării "Familiile din Nazaret" din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", călăuziți de pr. prof. dr. Daniel Iacobuț și de părintele paroh Petru Sescu, au avut ocazia de a petrece două zile în reculegere, ca pregătire spirituală pentru sărbătoarea Nașterii Domnului, la Casa Surorilor Divinei Providențe - Plopii fără soț din Bucium. Tema a fost "Să Îl așteptăm pe Domnul în smerenia și bucuria inimii".

Meditația, laudele, conferința părintelui Daniel, grupele de mărturii, sfânta Liturghie, prânzul luat împreună, adorația în tăcere a lui Isus din sfântul sacrament, coronița Divinei Îndurări, lectio divina, sfântul Rozariu, Vesperele au împodobit sufletele noastre și le-au predispus la așteptarea Crăciunului în smerenie și bucurie.

În prima zi conferința pr. Daniel Iacobuț a abordat tema umilinței. Umilința, spunea părintele, "este haina pe care a îmbrăcat-o Dumnezeu, pentru ca noi să-l putem vedea. Întreaga viață a lui Isus este ca un burete îmbibat în umilință, începând de la întrupare, naștere, viața sa publică care a culminat cu moartea pe cruce".

Timpul Adventului ne invită să medităm asupra unui eveniment extrem de important: Dumnezeu se coboară și se face om. Suntem cu toții uimiți spunea părintele de faptul că Dumnezeu se lasă privit, simțit, atins, îmbrățișat, adorat. A coborât între noi și ne-a dăruit acest har de a intra în legătură cu el. Această legătură se datorează faptului că el s-a smerit, a coborât pe pământ și a luat chip de om. Adventul și Crăciunul putem spune că este prin excelență timpul smereniei lui Dumnezeu. În această smerenie descoperim de fapt iubirea lui Dumnezeu ca mijloc pentru a ne dărui iubirea. Pentru a putea contempla umilința Mântuitorului avem nevoie de har, care se poate obține doar dacă îl cerem de la Bunul Dumnezeu.

Sfântul Isac Sirul spunea: "Umilință inimii se naște pe două căi: din cunoașterea propriilor păcate și din meditarea umilinței Domnului Nostru Isus Cristos".

Dacă cineva crede despre sine că este umil, sigur este un mare orgolios, spunea părintele. Dacă dorim să devenim elevi la școala umilinței lui Cristos, trebuie să ne așteptăm și la încercări. Drumul smereniei trece totdeauna prin încercări și poate să se nască numai dacă ne conștientizăm propriile păcate. Încercările vieții ne oferă marea șansă de a gusta din harul smereniei și de a conștientiza ce mare nevoie avem de ajutorul lui Dumnezeu. Doar încercările și falimentul păcatului fac posibil ca Dumnezeu să ne frângă inima de piatră și să o transforme într-o inimă de carne. Acesta este un mare dar de la Domnul. Doar atunci omul își dă seama cât de mic și slab este în fața lui Dumnezeu. Pentru că în fiecare din noi este un mic fariseu (care are o imagine de sine bună), umilința nu se poate naște decât într-o inimă frântă. Putem spune că Dumnezeu în anumite cazuri permite păcatul, pentru ca noi să descoperim smerenia și iubirea autentică (ex. David, Sfântul Petru). Cine încearcă să elimine încercările riscă să piardă mântuirea spunea părintele.

Sfântul Ioan Casianul spunea că Dumnezeu pentru a ne ajuta să învățăm smerenia, se comportă cu noi, asemenea unei mame, care învață copilul să meargă. La început târâș, apoi îl ține de mână, când se clatină îl prinde, îl ridică după ce îl lasă să cadă ușor.

Cei care primesc harul umilinței știu să ierte, nu judecă pe alții, transmit bucurie, doresc compania celorlalți, nu pretind drepturi. Lângă cel smerit se simte iubirea lui Dumnezeu, iar noi ne simțim liberi și iubiți.

Privind la sfânta Fecioară Maria, nu putem decât să-i cerem acest har al smereniei, care este precum sarea în bucate. Dacă lipsește din viața noastră, nici o virtute nu poate înflori.

Conferința de a doua zi, din duminica a III-a a Adventului, în Duminica Bucuriei a avut ca temă "Bucuria inimii". Izvorul bucuriei se găsește într-o inimă smerită, spunea pr. Daniel, citându-l pe sfântul Toma de Aqvino: "Bucuria este cauzată de iubire. Ele merg împreună. Bucuria face parte din Iubire, e de fapt un efect al iubirii".

Noi toți căutăm bucuria, dar puțini știu ca o pot găsi doar dacă au descoperit iubirea - bucuria este o rază a iubirii.

Pe Dumnezeu nu putem să-l limităm, să-l definim, dar avem o definiție a sfântului evanghelist Ioan: Dumnezeu este iubire. Bucuria este de fapt întâlnirea iubirii lui Dumnezeu, a lui Cristos.

Părintele ne-a propus să medităm la patru aspecte ale bucuriei:

- bucuria așteptării,

- bucuria întrupării, a Nașterii Domnului Isus,

- bucuria creării și a recreării

- bucuria de a-l dărui altora pe Cristos.

În bucuria așteptării trebuie să creștem în noi dorința de Dumnezeu, să tindem spre acel ceva care ne definește și ne ridică la rangul de fii ai lui Dumnezeu. Dacă el trezește în noi, în inima noastră așteptarea înseamnă ca el este deja în inima noastră. Îți mulțumesc Doamne, pentru că dacă te aștept, te am. "Cine dorește credința înseamnă că o are deja" (Sfântul Augustin).

Bucuria Întrupării, a Nașterii Domnului e bucuria faptului că Dumnezeu își ține întotdeauna promisiunile. Cel promis de veacuri se întrupează in sânul Preacuratei Fecioara Maria. Aici putem spune că asistăm la o cununie între cuvântul lui Dumnezeu (Mirele) și umanitatea (mireasa). Când Isus s-a întrupat, s-a unit de fapt cu fiecare om, cu fiecare dintre noi. Cuvântul ne îndumnezeiește, în fiecare dintre noi are loc o cununie atunci când lăsăm să lucreze în noi Cuvântul lui Dumnezeu. Ne este greu să o credem, dar este o realitate. Dacă vrei să-l găsești pe Dumnezeu, caută-l mai întâi în inima ta.

Bucuria Crăciunului este Bucuria iubirii. Noi suntem creații ale bucuriei lui Dumnezeu. El ne-a creat și ne recrează mereu, până la sfârșitul veacurilor. Nimeni nu este exclus de la această bucurie a lui Dumnezeu de a fi fost creat și recreat. Bucuria recreării are loc la Botez prin iertarea păcatului strămoșesc și în sacramentul sfintei Spovezi prin iertarea păcatelor. Pentru Dumnezeu este foarte important ca omul să trăiască ca un fiu al Său.

Așadar, să ne lăsăm reînnoiți mereu de fiecare întâlnire a noastră cu Cristos, pentru că el este singurul ce ne redă bucuria și iertarea lui Dumnezeu Tatăl. Să ne lăsăm atinși de harul și de milostivirea sa pentru ca Dumnezeu să fie unicul motiv al bucuriei noastre.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile pline de har și Preacuratei Fecioare Maria, căreia i-am oferit rugăciunile noastre și închei cu o rugăciune de final specifică întâlnirilor noastre: "Eu sunt cu totul al tău, Marie, și tot ce-mi aparține este al tău".

Crăciun binecuvântat, cu pace și bucurie!

Damian Bejan


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat