Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Cinci noi cărți ale părintelui Claudiu Dumea

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții A ieșit semănătorul. 4. Predici la sărbătorile Maicii Domnului, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Omiletică", formatul 14x20 cm, are 296 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

În decretul privind slujirea și viața preoțească Presbyterorum Ordinis al Conciliului al II-lea din Vatican sunt descrise cele trei misiuni (tria munera) care îi sunt încredințate preotului prin hirotonire "așa încât să poată acționa în persoana lui Cristos Capul" (PO 2).

Între acestea trei munera, vestirea cuvântului lui Dumnezeu apare pe primul loc: "Deoarece au o anumită participare la funcția apostolilor, preoții primesc de la Dumnezeu harul să fie slujitorii lui Cristos Isus printre neamuri, îndeplinind slujba sacră a evangheliei, pentru ca ofranda neamurilor să fie bine primită, sfințită în Duhul Sfânt. Într-adevăr, prin vestirea apostolică a evangheliei, este chemat și strâns laolaltă poporul lui Dumnezeu, astfel că toți aceia care fac parte din acest popor, fiind sfințiți prin Duhul Sfânt, se oferă pe ei înșiși ca «jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu» (Rom 12,1)" (PO 2).

Datoria de a predica în mod demn cuvântul lui Dumnezeu vine ca o exigență a ascultării. Predica nu izvorăște din experiența Bisericii și nici din tehnicile de comunicare. Ideea predicării provine de la Cristos însuși care i-a trimis pe apostolii săi la toate popoarele: "Mergând în toată lumea, predicați evanghelia la toată făptura. Cine va crede și va fi botezat se va mântui; iar cine nu va crede va fi condamnat" (Mc 16,15-16).

Colecția de predici a părintelui Claudiu Dumea, intitulată A ieșit semănătorul, putem spune că este o "punere în aplicare" a acestei misiuni de a vesti cuvântului lui Dumnezeu. De fapt, în această colecție autorul publică predicile pe care le-a redactat și ținut în diferite comunități catolice, de-a lungul anilor săi de activitate pastorală. Până acum au apărut volumele cu predici pentru: 1. Advent și Crăciun, 2. Timpul Postului Mare și Timpul Pascal și 3/1-2. Timpul de peste An.

În volumul pe care îl prezentăm acum cititorilor noștri sunt adunate predicile rostite cu prilejul sărbătorilor și solemnităților Sfintei Fecioare Maria din cursul unui an liturgic. Acestea sunt fundamentate pe Sfânta Scriptură, izvorul și baza pentru toate predicile.

Volumul de față, Predici la sărbătorile Maicii Domnului, se adresează în special păstorilor de suflete, pentru că ei au ca principală datorie vestirea cuvântului lui Dumnezeu - iar această lucrare a părintelui Claudiu poate servi ca punct de plecare în munca lor de pregătire. În același timp, poate fi de un real folos și creștinilor care doresc să o cunoască mai bine și să o cinstească pe Sfânta Fecioară Maria.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Catolicii răspund martorilor lui Iehova, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Cateheză", formatul 14x20 cm, are 194 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Secta "Martorii lui Iehova", a apărut la anul 1884, fiind întemeiată de către Charles Russell, venind cu pretenția de a fi singurul grup creștin adevărat din întreaga lume. Potrivit Anuarului Martorilor lui Iehova organizația numără la nivel mondial peste 7,9 milioane de membri, alte 20 de milioane luând parte anual la congresele organizației. În România numărul membrilor organizației în 2013 a fost de 40.394 de persoane. Ei susțin că Biserica învață erori și că toți cei ce nu fac parte din grupul lor vor fi nimiciți de către Dumnezeu.

Aceștia sunt experți în manipularea și falsificarea cuvântului lui Dumnezeu. Se folosesc de Sfânta Scriptură pentru a justifica și propaga propriile lor învățături, punându-le pe seama lui Dumnezeu. Iehoviștii, în dorința de a răspândi convingerilor lor, aduc numeroase calomnii la adresa Bisericii și, în special, la adresa preoților. Printre altele, ei afirmă că Biserica a încercat să distrugă Sfânta Scriptură, să sufoce cuvântul lui Dumnezeu, că le-a interzis credincioșilor să o citească, că învață că Biblia nu e necesară pentru mântuire, că este suficientă tradiția, că Biblia nu este inspirată de Dumnezeu. De asemenea, martorii lui Iehova îi acuză pe cei care o cinstesc pe Sfânta Fecioară Maria că sunt mariolatri, adică păgâni care au făcut din Maria un idol căruia i se închină: Maria, spun ei, nu are nici-un drept să i se aducă cult, susținând cu vehemență că "nici Isus, nici vreunul dintre ucenicii lui nu au adus vreo cinstire specială Mariei, mama sa".

Cartea părintelui Claudiu Dumea, Catolicii răspund martorilor lui Iehova, pe care o prezentăm cititorilor noștri, tratează, după cum se deduce și din titlul lucrării, tocmai despre această sectă periculoasă care se folosește de numeroase metode subtile și moderne de a pătrunde în inimile și în conștiințele oamenilor și de a răstălmăcii o tradiție de două mii de ani. În același timp, autorul pune accentul pe răspunsul pe care credincioșii catolici trebuie să îl dea în discuțiile lor cu acești martori ai lui Iehova.

Părintele Claudiu, în cele 21 de puncte, trece în revistă doctrina iehovistă, începând cu numele lor, gândirea lor despre sfârșitul lumii, ideea de "trinitate", respingerea tuturor celorlalte Bisericii, doctrina sacramentală etc. La ultimul punct, "Gata oricând să dați răspuns", autorul vorbește, drept concluzie, despre două lucruri: pe de o parte, dorește să explice itinerariul unei persoane de la credința catolică la martorii lui Iehova și calea de întoarcere de la sectă la Biserica Catolică, iar, pe de altă parte, părintele Dumea expune modul în care un catolic îl poate ajuta pe un martor al lui Iehova să revină la credința pe care a părăsit-o.

Recomandăm această lucrare tuturor celor care doresc să descopere amănunte importante despre această sectă, dar și celor care vor să afle modul în care pot respinge atacurile ei insistente, urmând cuvintele sfântului Paul adresate galatenilor: "Mă mir că ați trecut atât de repede de la cel v-a chemat, prin harul lui Cristos, la o altă evanghelie. De fapt, nu este alta, ci sunt doar unii care vă tulbură și vor să schimbe evanghelia lui Cristos. Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar predica o altă evanghelie în afară de aceea pe care v-am predicat-o, să fie anatema" (Gal 1,6-8).

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Drama pătimirii Domnului, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", formatul 14x20 cm, are 186 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

"În prima zi a săptămânii, dis-de-dimineață, femeile au veni la mormânt, ducând aromele pregătite. Au găsit piatra de la mormânt rostogolită, iar când au intrat, nu au găsit trupul Domnului Isus. Pe când ele erau nedumerite de acest fapt, iată că le-au apărut doi oameni în haine strălucitoare. Cuprinse de spaimă, și-au plecat fața spre pământ. Atunci ei le-au spus: "De ce-l căutați pe Cel Viu printre cei morți? Nu este aici. A înviat" (Lc 24,1-6).

De ce a fost viața lui Isus Cristos o dramă, și nu o tragedie? Ce a reprezentat, în realitate, moartea Mântuitorului, îndelung vestit de către profeții Vechiului Testament? Iată întrebările la care istorici și bibliști din întreaga lume, de-a lungul timpului, au încercat să găsească un răspuns. Toți cei patru evangheliști ne prezintă o desfășurare de evenimente la care iau parte diferite personaje, toate cu un rol bine stabilit, indiferent că este vorba de personaje-cheie sau simpli spectatori, de oameni în carne și oase sau de simplul, dar sugestivul, decor. Fiecare element a avut o contribuție esențială în această piesă a sfârșitului lui Isus Cristos, piesă care face înconjurul lumii de secole și pe care nici-o altă religie, tradiție sau curent nu a putut-o birui. Dramă sau tragedie? Victorie sau înfrângere? Acestea sunt și întrebările la care părintele Claudiu Dumea dorește să răspundă în lucrarea pe care o prezentăm cititorilor noștri, Drama pătimirii Domnului.

Și cum anume ar putea să facă mai bine aceasta, dacă nu punând cap la cap fiecare detaliu al ultimelor zile de viață ale lui Cristos? Făcând acest lucru, părintele Claudiu Dumea reușește, ca un veritabil detectiv, să afle împrejurările în care s-au produs toate aceste evenimente cruciale: momentul în care Iuda Iscarioteanul îl trădează pe Cristos, ancheta realizată de către conducătorii politici și, în final, ritualul specific culturii romane al răstignirii unui așa-zis "răufăcător".

Întreaga carte a autorului este o explicație amănunțită a acestei "piese de teatru" a pătimirii lui Cristos, căruia i se înscenează o parodie de proces, cu martori mincinoși, cu interese perfide, cu grave încălcări ale legii. De asemenea, părintele Dumea, în paginile acestei cărți, reușește să surprindă diferite aspecte ale vieții lui Isus, privite prin prisma evenimentelor de astăzi, de aceea, întregul text încearcă, printre altele, să aducă la suprafață actualitatea Evangheliei.

Totul poate fi interpretat la nivelul secolului nostru, întrucât și noi avem de-a face, în prezent, cu asemenea personaje și întâmplări: oameni care își vând prietenii pentru bani sau pentru reputație, persoane puse să mintă pentru a susține interesele meschine ale altora, oameni cărora le este frică să își apere convingerile bune și cedează prea ușor în fața presiunilor manipulante ale celorlalți.

Așadar, ce au reprezentat pătimirea și moartea lui Cristos? O rușine? O lașitate? O pedeapsă poate "meritată" din partea lui Dumnezeu? În această lucrare, părintele Claudiu Dumea reușește să îmbine, într-un mod echilibrat, rațiunea cu simțirea, istoria cu Evanghelia, certitudinea cu suspansul, astfel încât răspunsul la aceste întrebări este dezvăluit, subtil și pe parcurs, în fiecare dintre cele 29 de capitole ale cărții.

Recomandăm această lucrare tuturor celor care doresc, pentru câteva momente, să se transpună în societatea de acum două mii de ani, din care nu lipseau, ca și în zilele noastre, lăcomia, răzbunarea, interesul politic, dar și tuturor celor care doresc să înțeleagă evenimentul pătimirii lui Cristos exact așa cum s-a petrecut.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții În cruce este mântuirea! Reflecții despre sensul vieții, bolii, bătrâneții și al morții, scrisă de Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Spiritualitate", formatul 14x20 cm, are 88 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Cred că întrebarea asupra sensului vieții se naște din faptul că omul apare pe această lume fără "acordul" său. De regulă, ne întrebăm asta când nimic nu pare să ne reușească și când suntem într-un mare impas: "De ce eu, de ce mie?"

Nimeni nu este întrebat când și unde vrea să se nască, dar fiecare știe la un moment dat ce vrea să fie în viață sau ce și-ar dori. Pentru că "apărem" astfel pe lume, de asta privim viața ca pe un dar, deși sensul acestui dar ne scapă adesea. Odată înțelese dimensiunea și amploarea lumii în care am apărut, sensul vieții devine tot mai greu de descifrat din cauza multitudinii de evenimente la care luăm parte. Moartea este confirmarea efemerului vieții și, adesea, moartea cuiva este prima experiență care îl face pe om să reflecteze asupra sensului vieții.

Lucrarea părintelui Claudiu Dumea, În cruce este mântuirea! Reflecții despre sensul vieții, bolii, bătrâneții și al morții, împărțită în cinci părți, apărută recent la Editura Sapientia, vorbește tocmai despre acest "sens", însă ancorat, fundamentat în Dumnezeu, în crucea lui Cristos. Autorul ne asigură că o dată cu evenimentul morții nu se termină totul, ci, din contră, acest eveniment tragic pentru ochii oamenilor, nu este decât un nou început.

În Constituția pastorală Gaudium et spes se afirmă: "Dezechilibrele de care suferă lumea de astăzi sunt, de fapt legate de un dezechilibru fundamental, înrădăcinat în inima omului... Sunt unii care, pierzând speranța de a afla sensul vieții, ridică în slăvi curajul acelora care, socotind că existența umană este în sine lipsită de orice semnificație, se străduiesc să-i dea o semnificație completă, în mod subiectiv. Totuși, în fața evoluției actuale a lumii, crește din zi în zi numărul acelora care își pun întrebări fundamentale sau le resimt cu o nouă acuitate. Ce este omul? Care este sensul durerii, al răului, al morții, care, în ciuda oricărui progres, nu încetează să existe? Ce va urma după această viață pământească? (nr. 10).

În prima parte a lucrării, părintele Dumea vorbește despre sensul vieții, aducând drept motive pentru existența umană faptul că suntem gândiți, doriți, voiți, iubiți de Dumnezeu. Când Dumnezeu dă sens existenței noastre, acest sens ne înveselește și ne luminează viața. În cea de-a doua parte, tratând despre neputința omenească, autorul ajunge la concluzia că suferința suportată în unire cu Cristos, își schimbă chipul. Crucea lui Cristos este mântuire.

Partea a treia și a patra au în centrul atenției bătrânețea și singurătatea, de fapt, arta de a trăi bătrânețea și încrederea în Dumnezeu. Părintele Dumea accentuează însă faptul că această artă de a îmbătrâni frumos și senin nu are niciun sens fără credința în Dumnezeu: "Credința este cea mai bună terapie împotriva stărilor anxioase, izvor de energie, de seninătate, pentru a-ți trăi frumos și armonios până în ultima clipă anii bătrâneții".

În final, în partea a cincea, autorul încearcă să dea un sens morții. Moartea e singura certitudine în viața fiecărui om: "Pentru omul care nu are credință și speranță, moartea este poarta spre ieșire; ieșind, cade în abisul neantului. Pentru cel care are credință și speranță, moartea este poarta de intrare; intrând în ea, cade în brațele Tatălui".

Cartea poate fi de un real folos tuturor celor care doresc să găsească un sens, un fundament pentru existența lor mundană, dar și celor care încearcă să înțeleagă cuvintele lui Cristos: "Eu sunt învierea și viața. Cel care crede în mine, chiar dacă moare, va trăi; și oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci" (In 11,25-26).

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Rugăciuni pentru bolnavi, scrisă de pr. Claudiu Dumea. Cartea apare în colecția "Rugăciunile familiei creștine", formatul 11x17 cm, are 222 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Pe când Sir Isaac Newton umbla prin grădină într-o zi, el a observat un măr care cădea din pom. Nimic deosebit în aceasta, numai că mintea lui de om de știință a început să se întrebe: "De ce a căzut el în jos în loc să cadă în sus?" Acest incident simplu l-a condus pe Newton să formuleze una dintre legile eterne ale naturii, legea gravitației. Cu toate că legea aceasta fusese în vigoare încă de la creație, omului i-au trebuit mii de ani până să o descopere și s-o înțeleagă. Există o altă lege mai puternică decât legea gravitației și tot atât de universală - legea rugăciunii.

Când aplicăm legea rugăciunii la experiențele noastre personale, descoperim o putere care poate schimba împrejurările, poate rezolva problemele și poate transforma viața noastră. Isus a promis: "De aceea vă spun: tot ceea ce veți cere în rugăciune, credeți că ați primit deja și vi se va da" (Mc 11,24).

De asemenea, sfântul Iacob în scrisoarea sa, afirmă: "Este cineva dintre voi în suferință? Să se roage! Este cineva bine dispus? Să cânte psalmi. Este cineva dintre voi bolnav? Să-i cheme pe preoții Bisericii și ei să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn în numele Domnului. Iar rugăciunea făcută cu credință îl va mântui pe cel bolnav și Domnul îl va ridica, iar dacă a săvârșit păcate, i se vor ierta. Așadar, mărturisiți-vă păcatele unii altora și rugați-vă unii pentru alții ca să fiți vindecați. Rugăciunea stăruitoare a celui drept poate înfăptui multe" (Iac 5,13-16).

Lucrarea părintelui Claudiu Dumea, Rugăciuni pentru bolnavi, apărută recent la Editura Sapientia, se prezintă ca o bogată colecție de rugăciuni adresate în special celor care sunt în neputință, celor care suferă de anumite boli trupești.

Colecția se împarte în trei mari parți. În prima parte sunt prezentate numeroase forme de celebrare, rugăciuni adresate sfintei Fecioare Maria, rugăciuni personale și rugăciuni preluate din Ritualul binecuvântărilor; toate aceste rugăciuni sunt dedicate bolilor care apar pe parcursul vieții.

A doua parte, este alcătuită dintr-o o serie de rugăciuni comunitare și personale pentru vârsta bătrâneții.

În final, a treia parte, se compune din rugăciuni pentru întâlnirea cu Domnul, unele dintre ele fiind preluate din Ritualul Ungerii bolnavilor. Părintele Claudiu Dumea atașează acestei părți mai multe lecturi ilustrative, atât din Vechiul, cât și din Noul Testament, încercând să dea în acest mod un fundament biblic suferinței și rugăciunii datorate pentru cei care sunt încercați de anumite boli.

Recomandăm această culegere de frumoase rugăciuni tuturor celor care sunt bolnavi și bătrâni, dar și celor care doresc să înalțe o rugăciune pentru cei care se află în aceste situații.

Laurențiu Turbuc

***

A ieșit semănătorul. 4. Predici la sărbătorile Maicii Domnului,
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2014, 14x20 cm, 296 p., 20 lei

Catolicii răspund martorilor lui Iehova,
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-176-4, 14x20 cm, 194 p., 15 lei

Drama pătimirii Domnului,
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-165-8, 14x20 cm, 186 p., 15 lei

În cruce este mântuirea! Reflecții despre sensul vieții, bolii, bătrâneții și al morții,
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-170-2, 14x20 cm, 88 p., 10 lei

Rugăciuni pentru bolnavi,
Claudiu Dumea, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-172-6, 11x17 cm, 222 p., 10 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 51.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat