Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Credința creștină

Fundament al oricărei libertăți

De fratele Alois

Ca tinerii să fie are a unei lumi care are nevoie să regăsească "gustul" de Dumnezeu. Este urarea pe care papa Francisc, printr-un mesaj semnat de cardinalul secretar de stat, Pietro Parolin, îl adresează celor peste treizeci de mii de tineri și tinere care de ieri, luni 29, până vineri 2 ianuarie sunt la Praga pentru tradiționala întâlnire de sfârșit de an organizată de comunitatea din Taizé. Un parcurs, numit "Pelerinaj de încredere pe pământ", care trebuie trăit, indică Papa, "în rugăciune și în dialog reciproc". De fapt, "prin Duhul său, care locuiește în voi, Cristos vă dăruiește să fiți sare a pământului", pentru că vrea "să redea lumii adevăratul său gust" prin "descoperirea frumuseții comuniunii" cu Dumnezeu și între frați. Și amintind de cei 25 de ani ai întoarcerii democrației în Republica Cehă, Papa a invitat să nu se uite jertfa celor care au luptat împotriva totalitarismului invitându-i pe tineri "să deschideți drumuri de libertate dăruindu-vă pe voi înșivă". Valoarea libertății regăsite de țările din Europa de Est este una dintre temele care unește mai mult și mesajele trimise de patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu, de primatul Comuniunii Anglicane, Justin Welby, de secretarul general al Federației Mondiale Luterane, Martin Junge, de secretarul ecumenic al Consiliului Ecumenic al Bisericilor, Olav Fykse Tveit. Temă tratată, în seara inaugurală, și de priorul de la Taizé în meditația pe care o publicăm aproape integral.

Deja am avut aici la Praga o întâlnire europeană în 1990, un an după neuitata "revoluție de catifea", acel moment de libertate în care granițele au căzut. La Taizé, și cred că suntem departe de a fi singurii, rămânem recunoscători popoarelor din Europa centrală și orientală pentru că au demonstrat că neașteptatul era posibil. Amintirea acestei mari eliberări permite să sperăm că și astăzi, în acest moment de tensiune în lume, este posibil un viitor de pace. Întâlnirea noastră demonstrează clar că în fiecare popor există bărbați și femei care vor pacea. În aceste zile ne vom ruga pentru popoarele care suferă violența și războiul, în Ucraina, în Orientul Mijlociu și în altă parte. Libanezii care sunt aici printre noi aduc mărturiile din regiunea lor. Țara lor primește mii de refugiați care provin din Irak și din Siria. Aș vrea să le spun: să știți că noi toți aici suntem aproape de voi cu rugăciunea și cu inima.

În întâlnirea noastră din 1990, președintele Republicii, Vaclav Havel, ne-a spus: "«Pelerinajul de încredere pe pământ» vine să ne ajute să găsim izvoarele credinței și noile valori spirituale, pierdute în deceniile de regim totalitar". Acest lucru rămâne la fel de actual. Pentru a trăi în pace și a contribui la pacea în lume, Europa trebuie desigur să se construiască prin parcursuri de apropiere economice și politice. Însă motivația trebuie să provină dintr-un izvor mai profund. Pentru noi acest izvor este pacea pe care Cristos ne-o comunică. Am vrea să fie ferment de pace în omenire. Pentru aceasta este indispensabil a primi pacea lui Dumnezeu în inimile noastre.

În timpurile viitoare, ne vom lăsa conduși de acest cuvânt al Evangheliei: "Voi sunteți sarea pământului". Cristos ne avertizează: asigurați-vă ca sarea să nu-și piardă gustul! Să nu ne abandonăm descurajării și pesimismului.

Dar cum să primim pacea lui Cristos pe care Dumnezeu vrea să ne-o dăruiască? Nu putem avea mereu simțul prezenței lui Dumnezeu. Un credincios poate să experimenteze și noaptea credinței. Cu încrederea noastră în Dumnezeu se poate amesteca îndoiala în fața misterului care ne depășește. A primi pacea lui Cristos oare nu este o încredere foarte simplă într-o prezență? Această încredere un copil o poate da în mod natural. Noi adulții, în schimb, trebuie s-o alegem. Această alegere este făcută cu toată ființa noastră, spirit și afectivitate.

Încrederea noastră rămâne fragilă în timpul întregii noastre vieți, ea crește împărtășind-o cu alții. Așadar, pot să existe momente de lumină, claritate, bucurie. Înțelegem că această prezență este aceea a Duhului Sfânt, Duhul lui Cristos înviat, care locuiește în inimile noastre. În aceste zile, să reînnoim credința noastră în Duhul Sfânt care comunică pacea lui Cristos. Această pace n-o putem ține pentru noi, devine bunăvoință pentru alții, refuzare a nedreptăților, angajare a tuturor forțelor noastre pentru ca pământul să poată fi locuibil pentru toți. Multiple căi permit să ajungem la izvorul păcii lui Cristos. Există rugăciunea, chiar săracă. Există și frumusețea, cea a naturii, cea pe care arta ne-o manifestă. Pentru a fi sare a pământului, este indispensabil să menținem în noi "gustul de a trăi". Dar cum? Căutați în bucurie și cu toate energiile pentru a găsi câteva răspunsuri. Isus ne asigură: "Căutați și veți găsi".

(După L'Osservatore Romano, 31 decembrie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat