Scrisoarea Sfântului Părinte adresată participanților la Adunarea Generală extraordinară a Conferinței Episcopale Italiene (Assisi, 10-13 noiembrie 2014)
Iubiți frați întru episcopat,
Cu aceste rânduri doresc să exprim apropierea mea de fiecare dintre voi și de Bisericile în mijlocul cărora Duhul lui Dumnezeu v-a pus ca păstori. Fie ca tot acest Duh să însuflețească cu înțelepciunea sa creativă adunarea generală pe care o începeți, dedicată în special vieții și formării permanente a preoților.
În această privință, adunarea voastră la Assisi ne face imediat să ne gândim la marea iubire și la venerația pe care sfântul Francisc o nutrea față de Sfânta Maică Biserică Ierarhică, și îndeosebi chiar față de preoți, inclusiv cei recunoscuți de el ca "pauperculos huius saeculi" (din Testament).
Printre principalele responsabilități pe care slujirea episcopală v-o încredințează este aceea de a confirma, a susține și a consolida pe acești primi colaboratori ai voștri, prin care maternitatea Bisericii ajunge la întregul popor al lui Dumnezeu. Câți dintre aceștia am cunoscut! Câți au contribuit cu mărturia lor ca să ne atragă la o viață de consacrare! De la câți dintre ei am învățat și am fost plăsmuiți! În amintirea recunoscătoare fiecare dintre noi le păstrează numele și chipurile. I-am văzut dedicându-și viața printre oamenii din parohiile noastre, educându-i pe copii, însoțind familiile, vizitând bolnavii acasă și la spital, luând asupra lor pe cei săraci, având conștiința că "a se separa pentru a nu se murdări cu alții este cea mai mare murdărie" (L. Tolstoi). Liberi de lucruri și de ei înșiși, mărturisesc tuturor că a se înjosi fără a reține nimic este calea pentru acea înălțime pe care Evanghelia o numește caritate; și că bucuria cea mai adevărată se gustă în fraternitatea trăită.
Preoții sfinți sunt păcătoși iertați și instrumente de iertare. Existența lor vorbește limba răbdării și a perseverenței; nu au rămas turiști ai spiritului, veșnic nehotărâți și nesatisfăcuți, pentru că știu că sunt în mâinile Unuia care nu încalcă promisiunile și a cărui Providență face în așa fel încât nimic să nu-i poată separa vreodată de această apartenență. Această conștiință crește cu caritatea pastorală cu care înconjoară cu atenție și duioșie persoanele încredințate lor, ajungând să le cunoască pe fiecare în parte.
Da, este încă timpul preoților de acest calibru, "punți" pentru întâlnirea dintre Dumnezeu și lume, santinele capabile să lase să se intuiască o bogăție altminteri pierdută.
Astfel de preoți nu se improvizează: îi forjează prețioasa muncă formativă din Seminar și hirotonirea îi consacră pentru totdeauna oameni ai lui Dumnezeu și slujitori ai poporului său. Însă se poate întâmpla ca timpul să lâncezească dăruirea generoasă de la începuturi, și atunci este zadarnic a coase petice noi pe o haină veche: identitatea preotului, tocmai pentru că vine de sus, cere de la el un drum zilnic de reapropriere, pornind de la ceea ce a făcut un slujitor al lui Isus Cristos.
Formarea despre care vorbim este o experiență de ucenicie permanentă, care apropie de Cristos și permite să ne conformăm tot mai mult Lui. De aceea ea nu are un sfârșit, pentru că preoții nu încetează niciodată să fie discipoli ai lui Isus, să-l urmeze. Deci, formarea ca ucenicie însoțește toată viața slujitorului hirotonit și privește integral persoana sa și slujirea sa. Formarea inițială și cea permanentă sunt două momente al unei singure realități: drumul discipolului preot, îndrăgostit de Domnul său și constant în urmarea sa (cf. Discurs la Adunarea Plenară a Congregației pentru Cler, 3 octombrie 2014)
De altfel, fraților, voi știți că nu folosesc preoți clericali al căror comportament riscă să-i îndepărteze pe oameni de Domnul, nici preoți funcționari care, în timp ce desfășoară un rol, caută departe de El propria consolare. Numai cel care ține privirea îndreptată spre ceea ce este într-adevăr esențial poate să reînnoiască propriul da la darul primit și, în diferitele perioade ale vieții, să nu înceteze să se dăruiască pe sine; numai cel care se lasă conformat cu Bunul Păstor găsește unitate, pace și forță în ascultarea slujirii; numai cel care respiră în orizontul fraternității prezbiterale iese din contrafacerea unei conștiințe care se pretinde epicentru a toate, unică măsură a propriei simțiri și a propriilor acțiuni.
Vă doresc zile de ascultare și de confruntare, care să ducă la trasarea de itinerarii de formare permanentă, capabile să conjuge dimensiunea spirituală cu aceea culturală, dimensiunea comunitară cu aceea pastorală: aceștia sunt pilaștrii de vieți formate conform Evangheliei, păstrate în disciplina zilnică, în rugăciune, în păzirea simțurilor, în îngrijirea de sine, în mărturia umilă și profetică; vieți care restituie Bisericii încrederea pe care ea cea dintâi a avut-o în ei.
Vă însoțesc cu rugăciunea mea și binecuvântarea mea, pe care o extind, prin mijlocirea Fecioarei Maria, la toți preoții Bisericii din Italia și la cei care lucrează în slujba formării lor; și vă mulțumesc pentru rugăciunile voastre pentru mine și pentru slujirea mea.
Din Vatican, 8 noiembrie 2014
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.