Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Dumnezeu Treime, unitate a oamenilor. Monoteismul creștin împotriva violenței și Sensus Fidei în viața Bisericii

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Dumnezeu Treime, unitate a oamenilor. Monoteismul creștin împotriva violenței, scrisă de Comisia Teologică Internațională și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția "Magisterium", formatul 14x20 cm, are 92 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 8 lei.

"Mai am multe să vă spun, dar acum nu le puteți purta. Însă, când va veni el, Duhul adevărului vă va călăuzi în tot adevărul, căci nu va vorbi de la sine, ci va spune ceea ce va auzi și vă va vesti lucrurile care vor veni. El mă va glorifica pe mine pentru că dintr-al meu va lua și vă va vesti vouă. Toate câte le are Tatăl sunt ale mele; de aceea v-am spus că ia dintr-al meu și vă va vesti" (In 16,12-15).

Relația Dumnezeu-om-creație nu poate fi sesizată în dimensiunea sa reală, deci conform revelației divine, decât plecând de la dogma Sfintei Treimi. Din această cauză, modul de înțelegere a Treimii și-a pus amprenta specifică asupra doctrinelor confesionale și a vieții creștine în istorie. Iar când această înțelegere nu s-a conformat revelației, consecințele nefaste nu au întârziat să apară, afectând, pe de o parte, unitatea Bisericii, iar pe de altă parte, provocând antagonisme între spiritualitate și responsabilitate.

Documentul elaborat de Comisia Teologică Internațională, Dumnezeu Treime, unitate a oamenilor. Monoteismul creștin împotriva violenței (2014), își propune să scoată în evidență tocmai câteva aspecte ale discursului creștin despre Dumnezeu, care cer, în contextul actual, o clarificare teologică specifică. Ocazia acestei clarificări este teoria argumentată în mod diferit, conform căreia există un raport necesar între monoteism și războaiele religioase. Discuția în jurul acestei conexiuni a scos în evidență multe motive de înțelegere greșită a doctrinei religioase, așa încât au întunecat gândirea creștină autentică despre unicul Dumnezeu.

Cartea este împărțită în cinci capitole. În primul capitol, "Suspiciuni cu privire la monoteism", teologii care fac parte din Comisie au încercat să ilustreze, pornind de la adevărul lui Isus Cristos, raportul dintre revelația lui Dumnezeu și umanismul nonviolent. Au făcut acest lucru prin reexpunerea câtorva implicații ale doctrinei deosebit de potrivite pentru a lumina discuția de astăzi: fie cât privește înțelegerea autentică a mărturisirii trinitare a Dumnezeului unic, fie cât privește deschiderea revelației cristologice la răscumpărarea legăturii dintre oameni.

În cel de-al doilea capitol, "Inițiativa lui Dumnezeu în drumul oamenilor", este tratat orizontul credinței biblice, cu atenție deosebită la tema "paginilor sale dificile": adică acelea în care revelația lui Dumnezeu se află implicată în formele violenței dintre oameni.

Al treilea capitol, "Dumnezeu, pentru a ne salva de la violență", își propune să aprofundeze evenimentul morții și învierii lui Cristos, în cheia reconcilierii dintre oameni.

În capitolul IV, "Credința în confruntare cu vastitatea rațiunii", reflecția Comisiei Teologice Internaționale se angajează în ilustrarea aproximărilor și implicațiilor filosofice ale gândirii lui Dumnezeu. Aici sunt atinse, printre altele, punctele de discuție cu ateismul de astăzi, unite pe larg în tezele unui naturalism antropologic radical.

În sfârșit, în cel de-al cincilea capitol, "Fiii lui Dumnezeu risipiți și adunați", sunt rezumate elementele caracterului specific creștin care definesc angajarea mărturiei ecleziale pentru reconcilierea oamenilor cu Dumnezeu și între ei.

Cartea se adresează tuturor celor care doresc să își aprofundeze credința în Sfânta Treime, dar și celor care vor să afle poziția reafirmată astăzi a Biserici cu privire la această fundamentală dogmă a credinței creștine.

*

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Sensus fidei în viața Bisericii, scrisă de Comisia Teologică Internațională și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția "Magisterium" formatul 14x20 cm, are 92 pagini și poate fi procurată de la orice librărie catolică din țară la prețul de 8 lei.

Conciliul al II-lea din Vatican, în Constituția dogmatică despre Biserică Lumen gentium, afirmă că "poporul sfânt al lui Dumnezeu participă la misiunea profetică a lui Cristos aducându-i o mărturie vie mai ales printr-o viață de credință și iubire și oferind lui Dumnezeu o jertfă de laudă, rodul buzelor care mărturisesc numele lui" (nr. 12).

Toți credincioșii, uniți în comuniune de același Duh Sfânt, dau mărturie în mod activ despre Cristos în modurile lor: nimeni nu este pasiv. Duhul dăruiește tuturor "un simț supranatural al credinței", un instinct pentru ceea ce într-adevăr aparține Evangheliei, adică sensus fidei, prin intermediul căruia credincioșii în totalitatea lor nu numai că aderă la credință, ci pătrund în ea prin reflecție și rugăciune și o aplică în viața zilnică.

Despre acest "sensus fidei" dorește să vorbească documentul Comisiei Teologice Internaționale Sensus fidei în viața Bisericii (2014), pe care îl prezentăm cititorilor noștri. Acest "sensus fidei" le permite credincioșilor să-și împlinească vocația lor profetică, dar reprezintă în același timp și un izvor pentru noua evanghelizare, care este una dintre activitățile cele mai urgente ale Bisericii de astăzi.

Documentul, împărțit în patru capitole, nu-și propune o tratare exhaustivă a acestui "sensus fidei", ci dorește să clarifice și să aprofundeze anumite aspecte importante ale acestei noțiuni vitale, cu scopul de a găsi un răspuns la anumite întrebări, îndeosebi cele legate de identificarea simțului supranatural al credinței în situații de controversă, de exemplu, atunci când există tensiuni între învățătura magisteriului și puncte de vedere care pretind că exprimă "sensus fidei".

În primul capitol sunt luate în considerare sursele biblice ale ideii de "sensus fidei" și modul în care el s-a dezvoltat și a funcționat în istoria și în tradiția Bisericii. În capitolul al doilea este pus accentul pe natura lui "sensus fidei", precum și pe manifestările sale în viața personală a credincioșilor. Apoi, capitolul al III-lea reflectă asupra lui "sensus fidei fidelium", adică "sensus fidei" sub forma sa eclezială, luând în considerare, în primul rând, rolul său în dezvoltarea doctrinei și a practicii creștine, apoi relația sa, respectiv, cu magisteriul și cu teologia, apoi, de asemenea, importanța sa pentru dialogul ecumenic. În sfârșit, în ultimul capitol membrii Comisiei Teologice Internaționale încearcă să identifice care sunt dispozițiile cerute pentru o participare autentică la "sensus fidei" și reflectă asupra câtorva aplicații la viața concretă a concluziilor la care se va ajunge.

Documentul este de un real folos tuturor celor care doresc să facă un discernământ cu scopul de a ști care este cea mai bună manieră de a trăi, a acționa și a vorbi în fidelitate față de cuvântul Domnului.

Laurențiu Turbuc

* * *

Dumnezeu Treime, unitate a oamenilor. Monoteismul creștin împotriva violenței,
Comisia Teologică Internațională, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-173-3, 14x20 cm, 92 p., 8 lei

Sensus Fidei în viața Bisericii,
Comisia Teologică Internațională, Ed. "Sapientia", 2014, ISBN 978-606-578-174-0, 14x20 cm, 92 p., 8 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat