Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a XXXI-a de peste an - A

"Voi însă sunteți o seminție aleasă, o preoție împărătească, un neam sfânt, un popor pe care Dumnezeu și l-a câștigat ca să fie al lui" (1Pt 2,9).

În Vechiul Testament, funcțiile de preot, profet și rege erau foarte rare, de aceea erau și foarte râvnite de oameni, pentru unii nu atât pentru că doreau să slujească lui Dumnezeu cu aceste funcții, ca Moise și profeții de odinioară, cât mai ales pentru avantajele materiale pe care le aduceau aceste funcții. Aceste funcții impuneau respect și contribuții bănești din partea celorlalți. Cât despre slujire și despre responsabilitate spirituală, doritorii nu prea își puneau problema. Aceste funcții au fost instituite de Dumnezeu ca să le amintească oamenilor de Mesia și de lucrările lui.

Încă din Vechiul Testament, Dumnezeu s-a ridicat împotriva doritorilor și ocupanților acestor funcții, care erau interesați numai de avantajele pământești ale acestor funcții, zicându-le: "Dacă nu veți pune la inimă datoria de a preamări numele meu, declară Domnul universului, voi trimite peste voi blestemul și voi schimba în blestem binecuvântările pe care le veți rosti" (Mal 2,2).

În evanghelia de astăzi, Isus critică și el pe cei ajunși în aceste funcții: preoții, cărturarii și fariseii, fără a le respinge misiunea. Îi critică pentru că s-au oprit numai la partea exterioară a legii, pentru că spuneau dar nu făceau, și nu în ultimul rând pentru că urmăreau numai avantajele pământești, fără a-l sluji pe Dumnezeu și pe semeni cu ele: "De la catedra lui Moise vă învață cărturarii și fariseii: faceți, așadar, și păziți tot ceea ce vă spun ei, dar nu faceți după faptele lor, căci ei spun și nu fac. Leagă sarcini grele și le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor să le miște. Toate faptele lor le fac pentru ca să-i vadă oamenii: poartă filactere foarte largi și ciucurii hainelor foarte lungi; le plac locurile de cinste la ospețe, băncile dintâi în sinagogi, să se plece lumea în fața lor în piețe și să fie numiți de oameni: «Rabbi»" (Mt 23, 2-6).

Filacteriile, semn al fidelității față de Lege, erau niște cutiuțe de formă cubică, făcute din piele, în care erau puse bucăți de pergament cu texte biblice (cf. Ex 13,1-10.11-16; Dt 6,4-9; 9,13-21). Ele erau legate pe brațul stâng în dreptul inimii și pe frunte (cf. Ex 13,9). Prin asta, purtătorii lor arătau lumii că ei poartă Legea în minte, inimă și în practică. Creștinul nu mai poartă filacterii, dar la citirea evangheliei se ridică în picioare, trasează semnul crucii pe frunte, pe buze și pe inimă, pentru a arăta întregii adunări a credincioșilor că el poartă evanghelia în minte, pe buze și în inimă, și că este gata să o pună în practică.

În afara sensului natural, termenii de "tată" și de "învățător" mai erau folosiți mai mult pentru cei trei patriarhi Abraham, Isaac și Iacob, așa cum termenul de "mamă" se atribuia numai soțiilor patriarhilor: Sara, Rebeca, Lea și Rahela. Cu timpul, termenii de Abba și Rabi au devenit titluri onorifice rezervate învățătorilor Legii sau oamenilor cu vază. Într-adevăr, prin misiunea lor, purtătorii acestor nume trebuiau să fie pentru popor ceea ce pretindeau a fi, adică învățători și tați, ca și Abraham, Isaac și Iacob. Dar pentru că ei nu erau nici învățători și nici tați spirituali, și activitățile lor nu duceau spre primirea lui Mesia, Isus s-a ridicat împotriva lor.

Isus a fost primul preot, profet și rege care a folosit bine aceste funcții. Câtă deosebire între acești conducători religioși și Isus! Ei recomandau legea, Isus o împlinea (cf. Mt 5,17); ei puneau asupra altora "poveri grele și greu de purtat", Isus îi chema pe cei "trudiți și împovărați" pentru a-i ușura (cf. Mt 11,28; 23, 4); ei își alegeau primele locuri, Isus și-a ales locul de slujitor (cf. Mt 23,6; Lc 22,27); ei își dădeau slavă unii altora, Isus îi dădea slavă numai lui Dumnezeu (cf. In 5,44; Mal 2,2); ei au stricat legământul, Isus l-a păzit; ei s-au îndepărtat pe ei și pe alții de calea Domnului, Isus a urmat și a adus pe mulți pe calea Domnului; ei au făcut pe mulți să se poticnească, Isus a întors pe mulți de la nelegiuire; ei îl oboseau pe Domnul cu vorbele lor, Isus avea adevărul în gura lui (cf. Mal 2,8-10).

Spuneam că în Vechiul Testament funcțiile de preot, profet și rege, primite doar de unii privilegiați, erau râvnite și dorite de mulți oameni, deși unii dintre ei nu se gândeau decât la avantajele lor pământești. În Noul Testament, adică odată cu venirea lui Isus, adevăratul preot, profet și rege, aceste funcții au fost conferite tuturor celor care cred în el (cf. 1Pt 2,9). De aceea, sfântul Paul îi îndeamnă pe creștinii timpului său să râvnească după lucrurile cele mai înalte (cf. 1Cor 12,31), după prorocie (1Cor 14,39), chiar după episcopat (cf. 1Tim 3,1), pentru că prin ele aveau să lucreze alături de Cristos la opera mântuirii oamenilor.

Cu acest funcții trebuie să vestim faptele mărețe ale aceluia care ne-a chemat din întuneric la minunata sa lumină (cf. 1Pt 2,9); să le dăm oamenilor evanghelia împreună cu viața noastră (cf. 1Tes 2,7-8); să fim ajutoarele oamenilor în ale credinței (cf. 2Cor 1,24); să le fim oamenilor ochi, picioare și mâini (cf. Iob 29,15); să le fim oamenilor bucurie pe calea mântuirii (cf. 2Cor 2,3); să ne facem tuturor toate, că să câștigăm pentru cer măcar pe unii (cf. 1Cor 9,22).

De aceea Paul, în lectura a doua de astăzi, le spune celor din Tesalonic: "Noi însă am fost blânzi în mijlocul vostru, așa precum o doică îngrijește pe fiii săi; astfel, iubindu-vă, eram bucuroși să vă dăm nu numai e vanghelia lui Dumnezeu, ci chiar și sufletele noastre, pentru că ne-ați devenit foarte dragi" (1Ts 2,7-8).

Poate că mulți dintre cei care au auzit astăzi lecturile proclamate la sfânta Liturghie și-au zis: "La preoți și la conducători bisericești se referă. Și tare bine le-a zis-o" ! Este adevărat că Isus s-a referit în primul rând la noi, preoții hirotoniți. Dar nu vă grăbiți în astfel de gânduri și aprecieri, căci toate aceste critici ridicate astăzi de Isus prin cuvântul biblic nu se referă numai la preoții ministeriali în funcție, ci se referă și la toți creștinii, care la botezul lor au fost consacrați preoți, profeți și regi pentru împărăția cerurilor. Și acum să ne gândim puțin, oare câți dintre creștinii făcuți la botez preoți, profeți și regi, dau slavă lui Dumnezeu cu viața lor, împlinesc Legea, au adevărul în gura lor, merg pe calea cea dreaptă, întorc pe alții de la nelegiuire, își aleg locurile de slujire? Cuvântul lui Dumnezeu, Isus, se referă astăzi la toți cei botezați și chemați la mântuire.

Citim în cartea Faptele Apostolilor că, atunci când sfântul Paul și oamenii lui au debarcat pe insula Malta, locuitorii acelei insule au făcut dovada unei carități extraordinare și au aprins un foc pentru ca ei să se încălzească (cf Fap 28,1-2). Dumnezeu ne cheamă astăzi pe toți cei botezați să devenim ca această văpaie, ca să putem încălzi pe oameni într-ale credinței.

Venerabilul Fulton J. Sheen (1895-1979) povestește că odată, fiind episcop auxiliar de New York, s-a pierdut prin Philadelphia. S-a apropiat de un grup de băieți care se jucau pe stradă, pentru a-i întreba încotro se afla primăria. Unul dintre ei s-a oferit să-l însoțească. În timp ce mergea alături, l-a întrebat: Dar de ce mergeți la primărie? Merg să țin o conferință, îi spuse episcopul. Și despre ce veți vorbi? Despre calea pentru a ajunge în cer. Dacă vrei să o asculți, te invit. Despre calea pentru a ajunge în cer? Păi, nici măcar nu știți să ajungeți la primărie! Drăguț gestul băiatului care se oferă să-i arate episcopului drumul către primărie. Însă mult mai măreț și sublim este a le arăta celorlalți calea pentru a ajunge în cer. Și chiar și mai sublim încă este a-ți da viața în a-i ajuta să dobândească slava, mântuirea. Apostolatul este cea mai mare și mai măreață operă de caritate. Este corolarul oricărei carități.

Am găsit pe internet o povestire emoționantă, cu un bătrân zdrențăros și alcoolic care a întrat odată într-o biserică catolică, tocmai când de la amvon se citea din lectura a doua pe care am ascultat-o și noi astăzi: "Iubindu-vă, eram bucuroși să vă dăm nu numai e vanghelia lui Dumnezeu, ci chiar și sufletele noastre pentru că ne-ați devenit foarte dragi" (1Ts 2,7-8). Dumnezeu l-a convertit pe bătrânul acela printr-un creștin din biserică, care a îngenuncheat lângă el și l-a făcut să simtă adevărul acestor cuvinte. La câtva timp după aceea, același creștin a îngenuncheat lângă un alt bătrân, tot zdrențăros și alcoolic și i-a vorbit și lui despre dragostea lui Dumnezeu care mântuiește. Omul acesta era atât de disperat că nu mai credea în salvarea lui. Atunci creștinul l-a chemat pe alcoolicul care se convertise mai înainte. Acesta a îngenuncheat lângă omul disperat și i-a povestit cum intrase și el în acea biserică, fără bani, fără prieteni, fără speranță, fără mântuire, și cum Dumnezeu l-a izbăvit de patima beției, cum a găsit un loc de muncă, cum are iar prieteni, cum s-a împăcat cu soția, și mai ales cum Dumnezeu l-a mântuit și i-a dat bucuria de a conduce și pe alții la el. Omul asculta cu mare atenție. La urmă a spus: "Dacă Dumnezeu a făcut-o pentru tine, o poate face și pentru mine". A crezut și a plecat acasă vindecat.

Sfântul Paul ne spune astăzi și unuia fiecăruia dintre noi creștinii: "Te rog fierbinte, înaintea lui Dumnezeu și înaintea lui Cristos Isus, care are să judece viii și morții, și pentru arătarea și împărăția sa: propovăduiește cuvântul, stăruie asupra lui la timp potrivit și la timp nepotrivit, mustră, ceartă, îndeamnă cu toată blândețea și învățătura" (2Tim 4,1-2). Făcând așa, ne vom împlini întreita misiune de preot, profet și rege, vom mântui multe suflete și vom ajunge împreună cu ele lângă Isus (cf. Iac 5,20).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat