Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (10 august 2014)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi ne prezintă episodul lui Isus care merge pe apa lacului (cf. Mt 14,22-33). După înmulțirea pâinilor și a peștilor, El îi invită pe discipoli să urce în barcă și să treacă înainte lui pe malul celălalt, în timp ce El dă drumul mulțimii și apoi se retrage complet singur ca să se roage pe munte până noaptea târziu. Și între timp pe lac se pornește o furtună puternică și chiar în mijlocul furtunii Isus ajunge la barca discipolilor, mergând pe apa lacului. Când îl văd, discipolii se înspăimântă, cred că este o fantomă, însă El îi liniștește: "Curaj, eu sunt, nu vă fie frică!" (v. 27). Petru, cu elanul său tipic, îi cere aproape o dovadă: "Doamne, dacă ești tu, poruncește să vin la tine pe apă"; și Isus îi spune "Vino!" (v. 28-29). Pentru coboară din barcă și începe să meargă pe apă; însă vântul puternic îl cuprinde și el începe să se scufunde. Atunci strigă: "Doamne, salvează-mă!" (v. 30), și Isus îi întinde mâna și îl ridică.

Această relatare este o icoană frumoasă a credinței apostolului Petru. În glasul lui Isus care-i spune: "Vino!", el recunoaște ecoul primei întâlniri pe malul aceluiași lac și imediat, încă o dată, părăsește barca și merge spre Învățător. Și merge pe apă! Răspunsul încrezător și prompt la chemarea Domnului duce mereu la săvârșirea de lucruri extraordinare. Însă Isus însuși ne-a spus că noi suntem capabili să facem minuni cu credința noastră, credința în El, credința în cuvântul său, credința în glasul său. În schimb Petru începe să se scufunde în momentul în care își abate privirea de la Isus și se lasă răpus de adversitățile care-l înconjoară. Însă Domnul este mereu acolo, și atunci când Petru îl invocă, Isus îl salvează de pericol. În personajul lui Petru, cu elanurile sale și slăbiciunile sale, este descrisă credința noastră: mereu fragilă și săracă, neliniștită și totuși victorioasă, credința creștinului merge în întâmpinarea Domnului înviat, în mijlocul furtunilor și al pericolelor lumii.

Este foarte importantă și scena finală. "După ce au urcat în luntre, vântul s-a oprit. Atunci cei care erau în luntre, s-au plecat în fața lui Isus și au spus: «Cu adevărat, tu ești Fiul lui Dumnezeu!»" (v. 32-44). În barcă sunt toți discipolii, uniți de experiența slăbiciunii, a îndoielii, a fricii, a "puținei credințe". Însă când în acea barcă urcă Isus, climatul se schimbă imediat: toți se simt uniți în credința în El. Toți mici și înfricoșați, devin mari în momentul în care se aruncă în genunchi și recunosc în învățătorul lor pe Fiul lui Dumnezeu. De câte ori și noi se întâmplă același lucru! Fără Isus, departe de Isus, ne simțim înfricoșați și neadecvați până acolo încât să creadă că nu pot să reușească. Lipsește credința! Însă Isus este mereu cu noi, ascuns probabil, dar prezent și gata să ne susțină.

Aceasta este o imagine eficace a Bisericii: o barcă ce trebuie să înfrunte furtunile și uneori pare pe punctul de a fi doborâtă. Ceea ce o salvează nu sunt calitățile și curajul oamenilor săi, ci credința, care permite să mergem și în întuneric, în mijlocul dificultăților. Credința ne dă siguranța prezenței lui Isus mereu alături, a mâinii sale care ne prinde pentru a ne scoate din pericol. Noi toți suntem în această barcă și aici ne simțim în siguranță în pofida limitelor noastre și a slăbiciunilor noastre. Suntem în siguranță mai ales atunci când știm să ne punem în genunchi și să-l adorăm pe Isus, unicul Domn al vieții noastre. La asta ne cheamă mereu Mama noastră, Sfânta Fecioară Maria. Ei ne adresăm încrezători.

_______________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Ne lasă increduli și zdruncinați știrile venite din Irak: mii de persoane, între care atâția creștini, alungați din casele lor în manieră brutală; copii morți de sete și de foame în timpul fugii; femei sechestrate; persoane masacrate; violențe de orice tip; distrugere peste tot; distrugere de case, de patrimonii religioase, istorice și culturale. Toate acestea îl ofensează grav pe Dumnezeu și ofensează grav omenirea. Nu se poartă ură în numele lui Dumnezeu! Nu se face război în numele lui Dumnezeu! Noi toți, gândindu-ne la această situație, la acești oameni, să facem tăcere acum și să ne rugăm.

(tăcere)

Mulțumesc celor care, cu curaj, duc ajutor acestor frați și surori și am încredere că o eficace soluție politică la nivel internațional și local poate să oprească aceste crime și să restabilească dreptul. Pentru a asigura mai bine apropierea mea de acele populații dragi, am numit trimisul meu personal în Irak pe cardinalul Fernando Filoni, care mâine va pleca de la Roma.

Și la Gaza, după o încetarea a ostilităților, s-a reluat războiul, care seceră victime nevinovate, copiii... și nu face decât să înrăutățească conflictul dintre israelieni și palestinieni.

Să-l rugăm împreună pe Dumnezeul păcii, prin mijlocirea Fecioarei Maria: Dă pace, Doamne, zilelor noastre și fă-ne artizani ai dreptății și ai păcii. Marie, Regina păcii, roagă-te pentru noi.

Să ne rugăm și pentru victimele virusului "ebola" și pentru cei care luptă pentru a-l opri.

Salut toți pelerinii și pe romani, îndeosebi pe tinerii din Verona, Cazzago, San Martino, Sarmeola și Mestrino, și tinerele scout din Treviso.

De miercuri până luni 18, voi face o călătorie apostolică în Coreea: vă rog, însoțiți-mă cu rugăciunea, am nevoie de asta! Mulțumesc. Și tuturor doresc duminică frumoasă și poftă bună. La revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat