Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Patriarhia de Moscova împotriva greco-catolicilor: Ucraina riscă un război religios

De Nina Achmatova

Patriarhia de Moscova lansează din nou semnal de alarmă față de un posibil conflict interreligios în Ucraina și îi atacă pe greco-catolici, considerați responsabili de intimidări și agresiuni împotriva preoților ortodocși. Totul pe fondul escaladării conflictului în estul țării, unde armata din Kiev se luptă cu separatiștii filo-ruși din Donetsk și Lugansk, în timp ce se înregistrează cazuri de răpiri, atacuri și amenințări și împotriva clerului catolic.

"Cerem autorităților ucrainene să-i oprească pe cei care vor o escaladare a conflictului civil într-o confruntare interreligioasă, lucru care ar întârzia mult așteptata pace în țara ucraineană", scrie departamentul sinodal pentru informare al Patriarhiei de Moscova, așa cum prezintă agenția Interfax. În text este amintit protopopul Vladimir Kreslyanskiy, din dieceza de Lugansk, decedat din cauza rănilor avut după un bombardament din zona rezidențială, unde trăia cu cei cinci copii ai săi, rămași orfani.

"Primim multe știri despre acte de violență împotriva bisericilor comunității ucrainene ortodoxe și a preoților săi, care se află în zonele de ostilitate". Biserica ortodoxă ucraineană - Patriarhia de Moscova este asociată adesea în țară Rusiei și politicilor sale. Este vorba despre unica Biserică ortodoxă recunoscută canonic spre deosebire de cea a Patriarhiei de Kiev și cea autocefală, considerate schismatice.

În comunicatul departamentului de informare se subliniază că preoții ortodocși nu numai că suferă datorită ostilităților crescânde, ci și pentru că "au devenit obiectiv al atacurilor deliberate din partea greco-catolicilor și a schismaticilor, care folosesc sentimentele civililor pentru a obține scopurile lor rele". Patriarhia de Moscova din totdeauna îi consideră pe greco-catolici (fideli Papei) membri ai unui proiect studiat înadins pentru a sustrage credincioși de la Biserica lor din Ucraina. După Maidan, au fost adesea atacați și datorită presupusei lor angajări "politice", pentru că au susținut protestele împotriva președintelui de atunci Viktor Yanukovich. Conform Patriarhiei ruse, membri ai Bisericii greco-catolice și ai "grupurilor necanonice" înarmați - care se declară autorizați de guvern - "fac acuze absurde și pronunță ultimatumuri" împotriva clerului său.

Recent, conducătorul din Kiev a făcut apel într-o scrisoare adresată președintelui Piotr Poroshenko, pentru ca să garanteze drepturile și libertățile credincioșilor din dieceza de Donetsk și să-i ocrotească de oamenii din contingentul militar ucrainean prezent în zonă, care interferează, după părerea lor, în viețile parohiilor. În scrisoare se prezintă diferite cazuri de agresiune ca acela petrecut la 30 iulie în satul Krasnoarmeiskoe, unde oameni înarmați aflați într-un automobil al batalionului Dnepr, au mers la casa parohului bisericii "Aleksandr Nevsky", Igor Sergienko. După ce l-au insultat și l-au acuzat că ascunde separatiști, i-au spus să părăsească Ucraina în două zile și l-au constrâns să treacă pe numele lor proprietățile ecleziastice.

Institutul rus de cercetare strategică (RISI) a înregistrat aproape 60 de cazuri de atacuri la adresa edificiilor religioase și a preoților din Biserica ucraineană a Patriarhiei de Moscova de la începutul anului 2014, în tot teritoriul național.

Însă episoade de violență împotriva clerului au fost denunțate și de alte comunități creștine care nu sunt legate cu Patriarhia de Moscova. Viktor Vonsovich, paroh catolic al bisericii "Preasfânta Inimă" din Gorlovka, Donetsk, a fost răpit la 15 iulie și eliberat după 10 zile de câțiva milițieni înarmați, care l-au avertizat să nu se întoarcă acasă dacă vrea să-și salveze viața. Conform celor relatate de episcopul catolic de Kharkov-Zaporozhe, monseniorul Stanislav Shirokordiuk, în est acum "este o vânătoare de preoți catolici", care îndură provocări continue.

(După AsiaNews, 6 august 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat