Vizita cardinalului Sandri în România
Ca perla ascunsă
Și "încercarea dură" din Irak, Siria și Ucraina ne amintește că dreptatea, adevărul și reconcilierea sunt cuvintele cheie pentru viitor. Asta a spus cardinalul Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, care sâmbătă, 30 august 2014, la București a celebrat liturgia divină pentru inaugurarea eparhiei "Sfântul Vasile cel Mare" și întronarea primului episcop, Monseniorul Mihai Frățilă. Au fost prezenți printre alții cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major de Făgăraș și Alba-Iulia, nunțiu apostolic Mons. Francisco-Javier Lozano, numeroși episcopi veniți și din Ucraina, Grecia și Ungaria, alături de autoritățile civile.
Cardinalul Sandri a mers apoi în vizită la patriarhul ortodox Daniel pentru a duce salutul papei și a manifesta dorința de a continua pe drumul întreprins de dialog și colaborare fraternă. De fapt, joia 28 august 2014, cardinalul a fost primit în audiență de Pontif, care i-a dat misiunea să ducă tuturor salutul său și binecuvântarea sa. Vizita cardinalului Sandri la București s-a încheiat duminică, 31 august 2014, cu Liturghia în catedrala latină "Sfântul Iosif".
Prezentând noua eparhie, prefectul a subliniat că este vorba despre "botezul acestei Biserici particulare". Și, a spus el în omilie, "suntem aici să conștientiză că suntem Biserică: nu avem orgoliu sau laudă umană, nu suntem împotriva nimănui, facem doar să răsune bucuria care ne este dată pentru că am primit Evanghelia lui Cristos și pentru posibilitatea de a o vesti cu cuvântul și exemplul vieții noastre".
"Evanghelia - a continuat el - ne invită să recunoaștem și să mărturisim orbirea noastră. Nu vedem pentru că adesea ne lăsăm momiți de idoli falși, bunăstarea, progresul scop în sine, plăcerea" sfârșind astfel să nu-l căutăm pe Dumnezeu "pe drumurile lumii, prezent în cei mici și în cei săraci". Însă Dumnezeu "trece și astăzi în mijlocul nostru: am simțit prezența sa, cuvântul său, minunile sale". Mai presus de toate, a adăugat cardinalul, "ne-au relatat asta martirii Bisericii greco-catolice din România și ceilalți frați din toate Bisericile și astăzi puse la grea încercare în Siria, în Irak, în Ucraina". Și "nicio mulțime, nicio alipire umană să nu facă să tacă strigătul nostru" către Dumnezeu, a adăugat el.
"Biserica în care suntem adunați astăzi - a afirmat cardinalul - a fost definită «catedrala cea mai mică din lume» și devine astăzi biserica mamă a acestei eparhii: la ea vreau acum să mă refer cu imaginile evanghelice ale grăuntelui de muștar și a perlei". De fapt, a explicat el, "măreția și frumusețea acestui templu, și probabil al unui mai mare care în viitor va putea să fie zidit, este dată înainte de toate de pietrele vii care sunteți voi". Isus însuși "ne spune că grăuntele de muștar este cel mai mic dintre toate celelalte semințe, dar când este semănat, planta crește și devine un copac în care își fac cuib păsările cerului. Pentru fiecare dintre noi aceasta este o chemare la umilință" și "la încredere în Domnul, care dă seminței forța de a îmboboci și a aduce rod, și disponibilitatea de a deveni locuință primitoare pentru toți".
"Poporul lui Dumnezeu din eparhia Sfântul Vasile cel Mare - a fost urarea cardinalului Sandri - să fie capabil de relații autentice în cadrul propriilor familii, la locurile de muncă, în contextul social și civil". Și "așa cum ne amintește papa Francisc, primirea și acțiunea pastorală să fie îndreptate mai ales către cei săraci: să nu uităm exemplul «citadelei carității» pe care patronul vostru sfântul Vasile a realizat-o la porțile Cezareei, loc de milostivire și de slujire".
"În aparenta nesemnificație a unei scoici - a continuat el - se ascunde frumusețea pură a unei perle de mare valoare: invitația mea, mică Biserică Greco-Catolică din București, este să faci să strălucească darurile pe care Dumnezeu le-a încredințat istoriei voastre". În această privință, cardinalul a amintit încă o dată "exemplul martirilor, în special al episcopilor care sunt în drum spre beatificare". În sfârșit, comunității a cerut "să facă mereu luminoasă mărturia comuniunii ecleziale. Înainte de toate cu frații și surorile din tradiția latină, dar și cu Biserica Ortodoxă din România. Să ne străduim să practicăm împreună dreptatea și adevărul, să facem în fiecare zi gesturi de reconciliere, să repetăm adesea cuvintele patriarhului Iosif, vândut ca sclav în Egipt, dar care ajunge să afirme despre cei care l-au îndepărtat: «Îi caut pe frații mei»". Și a încheiat: "Sunt oare prea înalte aceste cereri? Oare trezesc în noi vreo rezistență umană, comprehensibilă? Să nu ne descurajăm și să nu oprim cursa care are ca țintă pe Cristos însuși și comuniunea sfinților!".
(După L'Osservatore Romano, 31 august 2014)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 5.