Iosefinii lui Murialdo: Campus interreligios de la Roman în Parcul Național Ceahlău
În perioada 14-19 iulie 2014, copiii de la Centrul de zi "Sfântul Leonard Murialdo" din Roman - Murialdo After School, au avut parte de o experiență unică pe care au trăit-o în pacea și liniștea naturii.
Înarmați cu multă credință, curaj, bună dispoziție și dorința de cunoaștere a minunatei lucrări dumnezeiești, copiii împreună cu educatorii și voluntarii au renunțat timp de o săptămână la confortul, tehnologia sau luxul orașului, dispunându-și astfel sufletele prin rugăciune, cântece, momente de formare și multă bucurie spre a se apropia mai mult de tainele, măreția și frumusețea creației lui Dumnezeu.
Cazarea a fost în satul Izvorul Alb, una din cele mai frumoase localități ale județului Neamț. Cu o cale de acces destul de greu practicabilă, lungă de 15 km, din cauza drumului pietruit care leagă satul de orașul Bicaz, Izvorul Alb rămâne într-un fel separat de lume. Intrarea pe drumul ce duce în sat se face pe la baraj, pe la portul vechi. Pentru a ajunge în acest minunat loc noi ne-am deplasat cu vaporașul, iar splendoarea peisajelor descoperite pe acest traseu sunt greu de descris în cuvinte. Am trăit în simplitate, ne-am autogospodărit, am gătit mâncarea doar la foc de lemne în ceaun, fiecare participant aducându-și aportul, iar rezultatul a fost pe măsură, cu atât mai reușit și delicios.
Două experiențe nu le vom uita niciodată. Prima a fost atunci când am vizitat o stână autentică de munte unde am avut ocazia sa trăim o frântură din viața păstorilor de munte și să degustam minunatele bucate de aici. Am ajutat la mulgerea oilor și am fost răsplătiți cu urdă, caș, unt și "topit", o specialitate locală ce trebuie încercată.
A doua experiență de neuitat a fost traseul din Izvorul Alb până pe Vârful Toaca 1904m. În număr de 28 de voinici entuziaști, educatori și copii, am pornit pe cărări de munte nealterate de prezența omului, surprinzătoare și deosebit de frumoase. Efortul a fost unul considerabil, dar minunata creație a lui Dumnezeu, frumusețea naturii ne-a întărit prin splendoarea peisajelor, prin armonia muzicii redate de foșnetul pădurii pline de viețuitoare iar aerul înmiresmat de florile pajiștilor a întregit tabloul unei excursii memorabile. Ajunși în cel mai înalt punct montan accesibil nouă, Vârful Toaca 1904 m, ne-am înlănțuit mâinile și am înălțat o rugăciune pentru familiile noastre, prietenii, binefăcătorii noștri și i-am mulțumit Domnului, de care eram și mai aproape, pentru toate câte le avem și pentru că ne-a dat forța necesară să ajungem acolo sus.
A fost o săptămână incredibil de frumoasă, am cunoscut noi prieteni, am cântat și dansat, am experimentat bucuria de a fi împreună, aventura și distracția sănătoasă, am pescuit și am învățat secretele pescarilor, am făcut plajă și ne-am scăldat în apele reci și limpezi ale Lacului Izvorul Muntelui, am urcat cărările munților descoperind natura în toată frumusețea și splendoarea ei.
Momentele de formare umană și spirituală au întregit tabloul unei mari familii, îmbogățindu-ne și încurajându-ne să devenim mai buni, mai toleranți, mai recunoscători pentru tot ceea ce avem!
Liviu Giurgilă
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
14-19 iulie: Iosefinii lui Murialdo: Campus interreligios de la Roman în Parcul Național Ceahlău
lecturi: 12.