Papa Francisc a efectuat sâmbătă, 5 iulie 2014, o vizită pastorală în regiunea italiană Molise, cu etape în orașele Campobasso, Castelpetroso și Isernia. Din agenda vizitei, au făcut parte: întâlnirea cu reprezentanții din domeniul muncii și industriei în aula mare a Universității din Campobasso, sfânta Liturghie la Campobasso, prânzul cu un grup de persoane ajutate de asociația catolică "Caritas", întâlnirea cu tinerii din regiunile Abruzzo și Molise, vizita la penitenciarul din Isernia, întâlnirea cu mai mulți bolnavi în catedrala din Isernia, întâlnirea cu autoritățile civile și religioase din Isernia și proclamarea Anului Jubiliar în cinstea sfântului Celestin al V-lea.
Papa Francisc în Molise (V): Întâlnirea cu municipalitatea și convocarea anului jubiliar celestinian
Piața Catedralei (Isernia)
Sâmbătă, 5 iulie 2014
Iubiți frați și surori,
Mulțumesc pentru primirea voastră călduroasă! Îi mulțumesc Monseniorului Camillo Cibotti, noul episcop de Isernia, și predecesorului său, Monseniorul Salvatore Visco, primarului, distinselor autorități și tuturor celor care au colaborat la această vizită. Aceasta este ultima întâlnire de astăzi și se desfășoară într-un loc simbolic: Piața Catedralei. Piața este locul în care ne întâlnim drept cetățeni, iar catedrala este locul în care ne întâlnim cu Dumnezeu, ascultăm Cuvântul său, pentru a trăi ca frați, cetățeni și frați. În creștinism nu există contrapoziție între sacru și profan, în acest sens: cetățeni și frați.
Există o idee puternică ce m-a uimit, gândindu-mă la moștenirea sfântului Celestin al V-lea. El, ca sfântul Francisc de Assisi, a avut un simț foarte puternic al milostivirii lui Dumnezeu și a faptului că milostivirea lui Dumnezeu reînnoiește lumea.
Pietro del Morrone, ca Francisc de Assisi, cunoșteau foarte bine societatea din timpul lor, cu marile sale sărăcii. Erau foarte aproape de oameni, de popor. Aveau aceeași compasiune a lui Isus față de atâtea persoane trudite și împovărate; dar nu se limitau să împartă sfaturi bune sau consolări pioase. Ei cei dintâi au făcut o alegere de viață împotriva curentului, au ales să se încreadă în Providența Tatălui, nu numai ca asceză personală, ci ca mărturie profetică a unei Paternități și a unei fraternități, care sunt mesajul Evangheliei lui Isus Cristos.
Și întotdeauna mă uimește că acești sfinți, cu această compasiune puternică față de oameni, au simțit nevoia de a da poporului lucrul cel mai mare, bogăția cea mai mare: milostivirea Tatălui, iertarea. "Și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri". În aceste cuvinte din Tatăl Nostru este un întreg proiect de viață, bazat pe milostivire. Milostivirea, indulgența, iertarea datoriilor, nu este numai ceva devoțional, intim, un paliativ spiritual, un soi de untdelemn care ne ajută să fim mai suavi, mai buni, nu. Este profeția unei lumi noi: milostivirea este profeție a unei lumi noi, în care bunurile pământului și ale muncii să fie egal distribuite și nimeni să nu fie lipsit de cele necesare, pentru că solidaritatea și împărtășirea sunt consecința concretă a fraternității. Acești doi sfinți au dat exemplu. Ei știau că, fiind clerici - unul era diacon, celălalt episcop, episcop de Roma - fiind clerici, amândoi trebuiau să dea exemplul de sărăcie, de milostivire și de despuiere totală de ei înșiși.
Iată așadar sensul unei noi municipalități, pe care o simțim puternic aici, în această piață în fața catedralei, de unde ne vorbește amintirea sfântului Pietro del Morrone, Celestin al V-lea. Iată sensul foarte actual al Anului Jubiliar, al acestui an jubiliar celestinian, pe care din acest moment îl declar deschis și în timpul căruia va fi deschisă larg pentru toți poarta milostivirii divine. Nu este o fugă, nu este o evadare din realitate și din problemele sale, este răspunsul care vine din Evanghelie: iubirea ca forță de purificare a conștiințelor, forță de reînnoire a raporturilor sociale, forță de proiectare pentru o economie diferită, care pune în centru mai degrabă persoana, munca, familia, decât banul și profitul.
Suntem cu toții conștienți că acest drum nu este cel al lumii; nu suntem niște visători, niște amăgiți, nici nu vrem să creăm oaze în afara lumii. Credem mai degrabă că acest drum este cel bun pentru toți, este drumul care într-adevăr ne apropie de dreptate și de pace. Dar știm și că suntem păcătoși, că noi cei dintâi suntem mereu tentați să nu urmăm acest drum și să ne conformăm mentalității lumii, mentalității puterii, mentalității bogățiilor. De aceea ne încredem în milostivirea lui Dumnezeu și ne angajăm să facem cu harul său roade de convertire și fapte de milostenie. Aceste două lucruri: să ne convertim și să facem fapte de milostenie. Acesta este motivul conducător din acest an, din acest an jubiliar celestinian. Să ne însoțească și să ne susțină mereu pe acest drum Fecioara Maria, Mama Milostivirii.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 10.