Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

A 25-a zi de campanie

Din 2006 până astăzi niciodată n-au fost atâtea victime în războaiele din Gaza

De Daniele Rocchi

Campaniile militare israeliene în Fâșia Gaza nu sunt desigur o noutate, dimpotrivă, se repetă cu o anumită regularitate din 2005, adică de când Israelul a realizat "Planul de eliberare unilaterală" la propunerea primului ministru izraelian de atunci, Ariel Sharon, pentru a-i înlătura pe toți locuitorii israelieni din Gaza precum și din patru stabilimente din Cisiordania de nord. Și nu sunt o noutate nici modalitățile cu care sunt făcute în represalii față de atacurile Hamas-ului față de teritoriul izraelian: bombardamente aeriene împotriva obiectivelor specifice ale facțiunii islamice, fie ei șefi militari, depozite de arme, baze de lansare a rachetelor sau tuneluri, folosirea artileriei grele și a infanteriei, avioane teleghidate. Denumirea comună a tuturor conflictelor care s-au succedat este numărătoare morților, de o parte și de cealaltă, foarte mulți civili și copii și distrugerea și dărâmăturile pe care le lasă în urmă și care devin ulterioare obstacole pentru încetări ale ostilităților durabile. Așa cum se întâmplă și pentru ultima operațiune în desfășurare, "Graniță protectivă" care, ajunsă astăzi 31 iulie la a 25-a zi a sa, a produs un bilanț provizoriu de peste 1360 de morți palestinieni, în mare parte civili, 57 de israelieni, circa 200 de mii de refugiați interni și mii de răniți. În lumina cifrelor se impune drept cea mai sângeroasă campanie militară din 2006 până astăzi.

Războaiele din Gaza. Prima operațiune militară israeliană pornește la 28 iunie 2006, denumită "Ploaia de vară", la trei zile după răpirea tânărului soldat Ghilad Shalit, eliberat în 2011 cu un schimb de prizonieri. Circa 60 de înalți responsabili din Hamas sunt arestați. Trebuie așteptate patru luni pentru a asista la campanie "Nori de toamnă" (1-7 noiembrie 2006) concentrată la Beit Hanun (nord de Gaza) în care își pierd viața 56 de palestinieni, în mare parte militari din Hamas. Însă atacurile continuă până în 26 noiembrie când armata pune capăt la 5 luni de operațiuni în Fâșie cu un bilanț de peste 400 de palestinieni morți. Din 27 februarie până în 3 martie 2008, Israelul lansează o nouă operațiune "Iarna caldă" pentru a răzbuna moartea unui izraelian de un activist din Hamas. Bilanțul final vorbește despre peste 120 de palestinieni morți. Dăinuiește din 27 decembrie 2008 (până în 18 ianuarie 2009) cea mai mare ofensivă israeliană în Fâșie. Denumită "Plumb topit", operațiunea avea obiectivul declarat de a pune capăt lansării de rachete împotriva sudului Israelului. S-a încheiat cu 1400 de palestinieni (majoritatea civili) și 13 israelieni uciși. Din aprilie 2011 până în iunie 2012 s-au succedat schimburi de focuri, cu lansarea a sute de bombe palestiniene din Fâșie spre sudul Israelului și respectivele represalii israeliene care duc la moartea a circa 90 de combatanți islamici și o circa zece israelieni. Se ajunge astfel la operațiunea "Coloana de nor" (14-21 noiembrie 2012) care începe, după numeroase rachete și uciderea la Gaza a conducătorului operațiunilor militare ale Hamas, Ahmad Jaabari. Opt zile de raiduri israeliene și sute de rachete asupra Israelului care ajung la Tel Aviv și regiunea Ierusalim. Se termină cu o încetare a focului mediată de Egipt de președintele islamist de atunci (Frăția musulmană) Mohammad Morsi: 177 de palestinieni și 6 israelieni morți, majoritatea civili.

Tenacitatea războiului. Dar există un alt element care tinde să unească "Granița protectivă" cu precedentele campanii și este lipsa de strategie politică alături de acțiunea războinică. "Războiul este un lucru prea serios pentru a-l lăsa militarilor", obișnuia să repete statistul și diplomatul francez Charles Maurice Talleyrand, și e ceea ce pare că se întâmplă în această fază. Politica nu reușește să recupereze spațiul său necesar de manevră pentru a opri masacrul ale cărui imagini sunt sub ochii tuturor. Ceea ce recompactează straturi largi ale societății israeliene și totalitatea celei palestiniene este tocmai războiul care în acest mod umple golul lăsat de politica și de diplomația internațională, aceasta din urmă incapabilă, cel puțin până acum, să găsească nu numai o soluție la conflict ci și o mediere pentru încetarea durabilă a focului. Și între timp rachete și bombe seceră victime și nu contează dacă sunt loviți copii în timp ce se joacă pe plajă, bătrâni, femei, civili, dacă sunt distruse spitale, școli sau simple locuințe. Retorica războiului este tot mai mult patroană, de o parte și de cealaltă cu proclamații care aprind sufletele în timp ce dispare acea "înțelepciune și forță necesară" pe care în urmă cu numai câteva zile Papa Francisc le-a invocat de la Dumnezeu pentru autorități pentru ca să înfrunte "orice neînțelegere cu tenacitatea dialogului". Din păcate, cea care învinge este încă tenacitatea războiului.

(După agenția SIR, 31 iulie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat