Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Credincioși români prezenți la sfânta Liturghie celebrată de papa Francisc în "Domus Sanctae Marthae"

Sfântul Părinte Francisc a prezidat o Liturghie, în dimineața de luni, 16 iunie 2014, în capela "Sfântul Duh" din "Domus Sanctae Marthae", Città del Vaticano, la care au participat un grup de credincioși români, proveniți din comunitățile românești din Roma, credincioși italieni, dar și un grup restrâns de preoți.

La sfânta Liturghie, într-un ambient de simplitate, au fost prezenți un număr restrâns de laici, persoane consacrate și preoți, printre care și responsabilul comunităților românești la Roma, părintele Isidor Iacovici, paroh și decan, și pr. Ciprian Bejan-Piser, colaborator în comunitatea San Vitale-Roma.

Momentul întâlnirii cu Sfântul Părinte papa Francisc a fost de o mare intensitate emoțională. Pentru mulți dintre noi a fost pentru prima oară, de aceea emoțiile erau unice, pe măsură, doar gândindu-ne la persona și sensibilitatea Sfântului Părinte Francisc.

În omilia sa, Sfântul Părinte a vorbit și despre problema corupției. Amintind istoria lui Nabot (Reg 21,1-6) care refuza să cedeze regelui Ahab via sa rămasă ca moștenire, papa Francisc spunea că aceasta este o istorie care se repetă și astăzi în cazul acelor persoane care sunt la putere, care au fie o putere materială, fie politică sau spirituală. Cum se corupe persona? "Se corupe pe strada siguranței proprii, înainte de toate: a banului, a puterii, a vanității, a orgoliului...".

"În ziare - spunea papa Francisc - citim de multe ori: ...a fost dat în judecată acel politician care s-a îmbogățit în mod magic, a fost dat în judecată acel patron care s-a îmbogățit exploatând acel muncitor, un preot care a abandonat misiunea și datoria pastorală pentru a se îngriji de puterea sa. Deci există corupți politici, ai afacerilor, dar și corupți ecleziastici. Sunt peste tot. Toți suntem tentați de corupție".

Cine plătește corupția? "Corupția o plătește săracul. Ca și în cazul regelui Ahab, corupția a plătit-o Nabot, omul sărac, fidel tradiției sale, fidel valorilor sale, fidel moștenirii primite de la tatăl său. Între voi să nu fie așa, spune Isus apostolilor, cine are putere, să devină slujitor. Sublinia papa Francisc: "unica stradă pentru a abandona corupția, unica stradă pentru a învinge tentația și păcatul corupției este slujirea în favoarea aproapelui, deoarece corupția provine din orgoliu și mândrie".

La sfârșitul sfintei Liturghii Sfântul Părinte i-a salutat pe toți credincioșii prezenți în parte. Pr. Isidor Iacovici i-a oferit Sfântului Părinte o relicvă și un tablou ce îl reprezenta pe fericitul Anton Durcovici.

Eduard Pal

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 iunie: Roma: Credincioși români prezenți la sfânta Liturghie celebrată de papa Francisc în "Domus Sanctae Marthae". Foto: "L' Osservatore romano"


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat