Radio Vatican: Gratitudinea PS Petru Gherghel și corespondență de la Iași de la beatificarea episcopului martir Anton Durcovici
Anton Durcovici, episcop de Iași din 1948 până în 1951, martir pentru credința în Cristos pe timpul prigoanei comuniste, a fost proclamat "fericit" la sfânta Liturghie prezidată sâmbătă, 17 mai 2014, la Iași, de trimisul papei Francisc, cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților. "Prin beatificarea episcopului Anton Durcovici", a spus trimisul papei, "se aprinde o nouă stea pe bolta cerească a martirilor lui Cristos". Fericitul Anton Durcovici va fi sărbătorit la 10 decembrie, ziua martiriului său.
După citirea scrisorii apostolice a papei Francisc, episcopul Petru Gherghel și-a exprimat profunda gratitudine a Diecezei Romano-Catolice de Iași care, a spus în cuvântul său, împreună cu întreaga Biserică Catolică din România înalță cu bucurie imnul de laudă pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici.
La sfânta Liturghie, celebrată din motive pastorale pe stadionul din Iași, au participat printre alții, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, președinte al Conferinței Episcopilor din România, cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscopul major al Bisericii Române Greco-Catolice Unită cu Roma, alți episcopi din țară și de peste hotare. Au fost prezenți, de asemenea, premierul Victor Ponta, parlamentari, demnitari și diplomați.
La predica sfintei Liturghii, citită în limba română, cardinalul Angelo Amato a spus că "prin beatificarea episcopului Anton Durcovici se aprinde încă o stea pe bolta cerească a martirilor lui Cristos".
La încheierea sfintei Liturghii, episcopul de Iași, PS Petru Gherghel a mulțumit oaspeților și celor peste 20 de mii de credincioși care au luat parte la beatificarea episcopului Anton Durcovici, "exemplu de tărie și credință". Riturile sacre, a spus episcopul Gherghel, au transformat arena sportivă din Copou într-un veritabil "templu de preamărirea bunului Dumnezeu și de cinstire a episcopului Durcovici". În cele din urmă, a încheiat succesorul noului fericit la scaunul episcopal al Moldovei, "rămânem cu dorință de a crește în credință și de a construi o lume mai bună".
Prin beatificarea celebrată sâmbătă la Iași Biserica Catolică din România are cinci fericiți pe care îi venerează la cinstea altarelor ca mijlocitori la Dumnezeu. Primul dintre ei, fericitul Ieremia Valahul sau Românul (+1625, Napoli), călugăr franciscan capucin, este urmat de patru mărturisitori eroici care în perioada prigoanei comuniste și-au dat viața pentru Cristos: fericitul Constantin Ignațiu Bogdánffy, episcop, martir (+1949, Aiud), fericitul Ioan Scheffler, episcop, martir (+1952, Jilava), fericitul Vladimir Ghika, preot, martir (+1954, Jilava) și fericitul Anton Durcovici, episcop, martir (+1951, Sighetu Marmației).
Poporul lui Dumnezeu care în România îl urmează pe Cristos în comuniune cu succesorul Sfântului Apostol Petru se bucură să vadă că în această zi a fost aprinsă o nouă flacără în candelabrul cinstirii creștine și îi mulțumește lui Dumnezeu pentru darul vrednicilor săi înaintași, "exemple de tărie și credință".
În fine, duminică, 18 mai, în catedrala romano-catolică din Iași, episcopul Petru Gherghel prezidează Sfânta Liturghie de mulțumire pentru beatificarea episcopului martir Anton Durcovici.
Preluare Radio Vatican
lecturi: 45.