Buruienești: Hramul comunității parohiale și administrarea sacramentului Mirului
Comunitatea din Buruienești, în acest an, cu ocazia sărbătoririi hramului, s-a putut bucura de o revărsare specială a bunătății lui Dumnezeu în două momente diferite, însă unite de același Duh Sfânt care reînnoiește și sfințește fără încetare pe cei care se încred în harul său: sărbătoarea Sfântul Iosif Muncitorul, patronul bisericii (1 mai 2014) și administrarea sacramentului Mirului (2 mai 2014). Amândouă zile au fost încărcate de așteptare, de entuziasm, de emoții, de bucurie dar mai ales de o mărturisire vie a credinței.
În ziua de 1 mai 2014, o mare mulțime de credincioși, atât din comunitatea noastră, cât și din alte comunități, au participat la celebrarea sfintei Liturghii solemne de hram de la ora 11,00, celebrare oficiată de părintele vicar provincial Fabian Iacob, înconjurat de un sobor de peste 40 de preoți. Cântecele înălțătoare, bine alese, frumos intonate ale corului au însoțit și animat întreaga Liturghie. Toți, de la mic la mare, erau cuprinși de uimire și de bucurie.
De mare preț au fost cuvintele mult așteptate ale părintelui predicator Francisc Fărcășel, paroh al bisericii "Isus, Bunul Păstor" din Roman. Făcând referință la textele scripturistice ale acestei sărbători, a încercat să încurajeze și să edifice poporul lui Dumnezeu, subliniind importanța comuniunii cu Dumnezeu atât prin rugăciune, cât și prin muncă, după dictonul sfântului Benedict "ora et labora", deoarece nu se poate una fără cealaltă. Mai mult, a spus părintele, omul prin munca sa, dacă nu exclude aspectul spiritual al existenței sale, relația sa cu Dumnezeu, reușește să dea muncii adevăratul său sens și justa sa valoare: participare nu numai la lucrarea creației, ci și a răscumpărării. Cel care participă prin truda și efortul personal la o anumită muncă acela colaborează cu opera răscumpărătoare a lui Isus și se dovedește a fi ucenicul lui Cristos, care poartă crucea, în fiecare zi, în activitatea pe care este chemat să o îndeplinească. Din această perspectivă, munca poate fi considerată ca un mijloc de sfințire și de însuflețire a realităților pământești prin spiritul lui Cristos. Privită în acest sens, munca nu trebuie să se transforme într-o pierdere pentru om, dar, având un fundament spiritual, ea capătă un nou sens, legat de actul creator a lui Dumnezeu și de actul răscumpărător a lui Isus Cristos. Munca trebuie să îl ajute pe om să devină mai bun, mai matur din punct de vedere spiritual, mai responsabil pentru a-și împlini vocația sa pe acest pământ.
Părintele paroh Iosif Bisoc, OFMConv., a mulțumit tuturor și i-a invitat să se bucure de minunile pe care Dumnezeu le face în vița noastră prin intermediul sfântului Iosif.
A doua zi - 2 mai 2014 - un grup de 178 de copii și tineri au primit sacramentul Mirului, sărbătoarea ce a căpătat nuanțe roșii. Lunga procesiune precedată de acest număr frumos de candidați, care s-au pregătit intens pentru această zi, purtând eșarfe roșii prinse la gât, urmată apoi de 30 de preoți în frunte cu Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, înveșmântați cu toții în haine roșii, au umplut aproape toată biserica făcând să se simtă acea fervoare si acea așteptare plină de bucurie pe care o aveau primii apostoli înainte de Rusalii. Cântările la Duhul Sfânt, momentele de tăcere și dialogul Preasfințitului cu copiii au caracterizat această celebrare. Momentul culminant a fost atunci când fiecare, însoțit de propriul naș, a ajuns în fața Preasfințitului sau a părintelui provincial Emilian Cătălin, coadministrator la invitația Excelenței sale, să primească darul mult așteptat al sacramentului Mirului. Cu toții au primit câte o amintire a acestei zile însemnate pentru viața lor întorcându-se bucuroși acasă să continue sărbătoarea împreună cu familia și nașii.
Fie ca pacea, bucuria și statornicia în credință să domnească peste comunitatea noastră din Buruienești și ca acești 178 noi "soldați ai lui Cristos" să fie lumină și speranță pentru lumea de astăzi!
Cristos cel Înviat să fie tăria și lauda noastră a tuturor!
Sr. Daniela Balint
lecturi: 15.