Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Curajul de a te opune. Rolul Bisericii Catolice la căderea comunismului în Europa de Est

Institutul Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași a fost gazda unui simpozion internațional intitulat "Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului", desfășurat joi, 8 mai 2014, în cadrul căruia discuțiile s-au oprit asupra atitudinii ferme pe care Biserica Catolică a adoptat-o în relația cu ideologia comunistă și cu regimurile politice comuniste ce s-au instaurat în jumătatea estică a continentului european, după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Simpozionul a fost structurat în două părți: în prima sesiune, cea de dimineață, moderată de pr. Fabian Doboș, discuțiile s-au axat pe reliefarea relațiilor diplomatice dintre Vatican și Biserica Catolică din Europa de Est, în contextul instaurării unor regimuri și guverne fidele Moscovei sovietice, și cea de-a doua sesiune, cea de după amiază, moderată de pr. Ștefan Lupu, ale cărei discuții s-au axat pe contribuția martirilor români la căderea comunismului.

Simpozionul internațional s-a deschis cu un cuvânt de salut din partea PS Petru Gherghel și părintelui rector Benone Lucaci, care au căutat să explice motivul pentru care a fost organizat acest simpozion. Biserica, de-a lungul istoriei ei, și în special în relația ei cu ideologia și statele comuniste, nu a făcut politică și a adoptat o atitudine fermă datorită faptului că era supusă persecuțiilor din partea comunismului; ceea ce a determinat-o să se opună acestei gândiri antireligioase a fost faptul că ideologia comunistă este prin natura sa împotriva religiei, împotriva existenței lui Dumnezeu și a speranței. Deși se prezenta ca o soluție la problema mizeriei umane, comunismul nu a soluționat, ci a agravat mizeria umană, printr-o gândire incapabilă să facă diferența între spirit și materie. Biserica a reprezentat un "paratrăsnet" pentru cei care au experimentat asuprirea comunistă, un apărător dârz care nu și-a abandonat niciodată fiii.

Conferințele ținute în această primă sesiune din cadrul simpozionului au punctat diferite momente și etape din istoria relațiilor dintre Biserica Catolică și sistemul sovietic, care, după anul 1945, a cuprins statele din Europa Centrală și Estică.

Prima conferință, ținută de prof. Anton Coșa, intitulată "Diplomație pontificală. Sfântul Scaun și țările comuniste din Europa Centrală și de Est", a expus evoluția relațiilor diplomatice dintre Sfântul Scaun și statele comuniste din Europa Central-Estică. După ce estul continentului european a fost ocupat de Armata Roșie, Moscova a trecut la instaurarea unor guverne docile politicii promovate de Uniunea Sovietică. Astfel, țări precum, Germania de Est, Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Iugoslavia au intrat în sistemul politic controlat de Moscova, de comunism. Dat fiind faptul că pe teritoriul acestor state exista o populație numeroasă de catolici, care în unele dintre ele reprezenta majoritatea dintre locuitori, Biserica s-a sesizat în apărarea acestor credincioși ai săi. Biserica a realizat îndrăznețe demersuri pentru a sprijini pe catolicii din statele comuniste, însă în același timp, a contribuit la destabilizarea guvernelor comuniste, Biserica prezentându-se ca o piedică în calea ateizării acestor state.

O temă asemănătoare a avut și conferința ținută de prof. Ion Gumenâi, intitulată "Biserica Catolică din Moldova în documentele Securității", în care a fost expusă lupta pe care au purtat-o catolicii din Basarabia după anexarea lor la URSS în 1940. Rezistența catolicilor din Moldova de dincolo de Prut reprezintă un act de eroism și a însemnat subminarea regimului comunist din Moldova.

Următoarele două conferințe au fost ținute de către doi părinți profesori de la Universitatea Pontificală Gregoriana din Roma, pr. Jan Mikrut și pr Marek Inglot, SJ, având următoarele titluri: "Ioan Paul al II-lea: un nou sfânt al Bisericii Catolice. Experiența totalitarismelor și noua viziune despre Europa după căderea zidului din Berlin", respectiv, "Jgnacy Torarczuk (1918-2012) - un episcop nepotolit". Cele două conferințe ne-au propus personalitățile unor doi mari episcopi polonezi, Karol Wojtyla, viitorul sfânt părinte Ioan Paul al II-lea, și episcopul Jgnacy Tokarczuk. Ambii au știut să înfrunte fără teamă opresiunile și să apere cu tărie adevărata credință creștină.

La finalul sesiunii de dimineață, nou-sfințitul părinte Petru Ciobanu a evocat pe scurt poziția pontifilor de la Pius al IX-lea la Paul al VI-lea față de ideologia ateo-comunistă, subliniind faptul că Biserica și comunismul nu pot exista împreună, între ele existând o opoziție cauzată de negarea lui Dumnezeu de către comunism.

În cadrul sfintei Liturghii care a avut loc la ora 12.00 în capela Institutului, PS Petru Gherghel, alături de PS Aurel Percă și de ceilalți părinți profesori, a ținut să mulțumească Domnului pentru această zi minunată în care am putut reflecta victoria Bisericii Catolice asupra comunismului, și în același timp să ne propună un model de sfințenie, sfințenie ce trebuie căutată în orice indiferent de prigoanele răului. Fericitul Ieremia Valahul, sărbătorit în ziua acestui simpozionului, reprezintă un model de sfințenie, smerenie și umilință, căci nu a căutat să-și etaleze darurile pe care le-a primit de la Duhul Sfânt, un model de caritate, căci s-a dăruit cu generozitate tuturor apropiaților săi. Asemenea fericitului Ieremia, și martirii comunismului și-au dăruit viața pentru libertatea noastră, s-au dedicat pentru ca noi să putem să ne trăim credința. Prin meditarea la jertfele acestora, să căutăm să prețuim moștenirea pe care ne-au lăsat-o acești eroi ai credinței, acești oameni care au căutat sfințenia.

În cadrul aceleiași sfinte Liturghii, PS Petru a înmânat diplomele de Bacalaureat în Teologie preoților care au fost sfințiți în luna iunie a anului trecut. Acesta a fost, de asemenea, un moment deosebit de frumos, în care ne-am putut bucura de reușita lor și de deplinătatea formării lor ca teologi și ca păstori ai poporului lui Dumnezeu. Acest moment a reaprins speranța în toți cei prezenți, speranța că Biserica lui Cristos continuă să formeze și să dăruiască lumii întregi adevărați păstori, gata oricând să apere și să călăuzească comunitățile creștine.

Sesiunea de după-amiază a simpozionului internațional "Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului", moderată de părintele Ștefan Lupu, a subliniat, prin conferințele ce au fost prezentate, contribuția martirilor români la căderea comunismului, accentul fiind pus pe modul în care au știut să răspundă agresiunii comuniștilor instaurați la București, după 1945, două personaje deosebit de importante pentru Biserica Catolică din România, fericitul Monsenior Vladimir Ghika și episcopul Anton Durcovici, care în curând va fi beatificat.

Conferințele din această sesiune au prezentat costul credinței noastre, cât de prețioasă este moștenirea noastră religioasă, libertatea de care ne bucurăm astăzi, grație sacrificiului unor adevărate modele de trăire a Cuvântului lui Dumnezeu și de slujire necondiționată a aproapelui.

Fericitul Vladimir Ghika a fost un om cu totul dăruit aproapelui, un apostol al lui Dumnezeu care nu a dorit să-și părăsească turma, atunci când prigoana s-a năpustit asupra credincioșilor români. Imaginea fericitului Ghika și a jertfei sale pe altarul martiriului au fost foarte bine reprezentate prin cele două conferințe ținute de pr Fabian Măriuț - "Fericitul Vladimir Ghika, preot, prinț și martir"- și de domnul Emanuel Cosmovici - "Atacul stalinist împotriva Bisericii Catolice din România. Răspunsul Monseniorului Ghika". Într-o atmosferă dominată de arestări, licențieri, persecuții, de adevărat atac asupra Bisericii, fericitul Ghika a rămas ferm chemării sale și voinței lui Dumnezeu, astfel încât, prin sacrificiul său, Biserica a reușit să-și păstreze puritatea, să dezvăluie minciuna comunismului și să contribuie la subminarea regimului bolșevic de la București. Deși comuniștii au încercat să distrugă Biserica prin eliminarea liderilor ei, Biserica fost cea care în cele din urmă a învins, chiar dacă a trebuit să treacă prin calvar, prin moarte.

Alături de fericitul Vladimir Ghika, în această după-amiază, a fost prezentată și viața episcopului Anton Durcovici, o viață care de la leagăn până la poalele Calvarului a rămas mereu fidelă lui Dumnezeu și Bisericii sale. Cele două conferințe ținute de pr. Alois Moraru și de pr. Cornel Cadar: "Anton Durcovici: de la leagăn până la poalele Calvarului", respectiv "Arestarea, ancheta și moartea episcopului Anton Durcovici", utilizând documente oficiale și fotografii, au reușit să capteze atenția auditoriului și să redirecționeze spre mărturia episcopului Durcovici în fața autorităților comuniste, mărturia de credință pe care a realizat-o pentru poporul pe care l-a primit spre păstorire. Jertfa episcopului Anton în închisoarea de la Sighetul Marmației ne lasă un testament sacru, un testament pentru noi, dar și pentru viitorul vostru, prin care devenim martori ai Pătimirii și Învierii lui Cristos, căci martiriul episcopului Anton a protejat și a dat o nouă vitalitate credinței noastre: putem să învingem, chiar și în momentele cele mai pline de durere. Tot ce trebuie să facem e să ne punem încrederea în puterea lui Isus Cristos și a Crucii sale.

Simpozionul din această zi a dorit să prezinte o față crudă a regimului comunist, care astăzi pare să fie ignorată de societate, să tragă atenția că libertatea noastră de care ne bucurăm astăzi se datorează sacrificiului înaintașilor noștri. Iubirea lor necondiționată este cea care ne oferă nouă astăzi bucuria de a ne exprima în mod liber credința în Dumnezeu și în Biserica sa unică, luptătoare, dar mereu orientată spre gloria lui Dumnezeu.

Michail Iulian Echert

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 mai: Iași: Curajul de a te opune. Rolul Bisericii Catolice la căderea comunismului în Europa de Est

* * *

Iași: Simpozionul internațional "Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului"


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat