Xt3.com, în Australia un network pentru a-l duce pe Cristos
De Vincenzo Corrado
"Cristos în al treilea mileniu" trece printr-un network on-line. Nu este o provocare, chiar dacă poate să pară astfel, ci o inițiativă născută la Sydney (Australia), cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului (ZMT) din 2008. Pe promotori i-au inspirat câteva cuvinte ale lui Ioan Paul al II-lea conținute în mesajul pentru ZMT din 1989: "Vouă tinerilor vă revine în mod deosebit misiunea de a mărturisi credința astăzi și angajarea de a duce Evanghelia lui Cristos - cale, adevăr și viață - în al treilea mileniu creștin, de a construi o nouă civilizație care să fie civilizație a iubirii, a dreptății și a păcii". Se naște de aici Xt3.com ("Cristos în al treilea mileniu"). O experiență care răspunde pe deplin invitației Papei Francisc pentru a 48-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale (1 iunie) de a promova o "comunicare în slujba unei culturi autentice a întâlnirii". Pentru aceasta, după Africa ("Radio Veritas"), America de Nord (CatholicsComeHome.org), Asia (YouthPinoy) și Europa ("Sacred Space", călătoria agenției SIR ca pregătire pentru Ziua Mondială ajunge tocmai la Sydney pentru a aprofunda propunerea lui Xt3.com.
Un sit "deschis tuturor". "Xt3 - explică promotorii - este un sit conceput pentru a face rețea și bazat pe conținuturi". Instituit pentru ZMT 2008 din Sydney, cu sprijinul arhidiecezei australiene și al arhiepiscopului, cardinalul George Pell, actualmente are circa 70 de mii de utilizatori înregistrați din toată lumea. În 2011 a fost recunoscut drept "cel mai bun sit web" de asociația australiană a presei catolice. "Xt3 - mai explică promotorii - desfășoară funcțiile celor mai răspândite social network, dar cu o amplă bază de resurse a mass-media de ultimă generație care au de-a face cu credința catolică". Obiectivul, se citește pe sit, este de a-i ajuta pe tineri "să-i pună în contact cu alți tineri interesați să cunoască mai mult credința catolică, să familiarizeze cu Biserica și să fie la zi despre ce anume se întâmplă în zona în care trăiesc". Iată, deci, invitația: "În orice parte a lumii te afli, utilizează Xt3 pentru a te conecta cu milioane de persoane, pentru a face noi prietenii și a te ține în contact cu ei. Nu trebuie în mod necesar să fii catolic, Xt3 este deschis tuturor!".
Oferta sitului. Este "diversificată, globală și orientată spre conținuturi propunerea lui Xt3 pentru a ajunge la intenția sa primară, adică "împărtășirea credinței". Situl dispune de o librărie în continuă construcție, așa încât dorește să "devină cea mai mare și cea mai bună resursă de librărie catolică". Apoi, nu lipsește un canal multimedia cu ultimele știri din toată lumea și diferite reportaje în direct streaming din Vatican, și nu numai... O atenție deosebită este rezervată Zilelor Mondiale ale Tineretului internaționale, ultima în ordinea timpului cea de la Rio de Janeiro de anul trecut. Xt3 oferă și buletine periodice despre "ceea ce se întâmplă on-line, pentru a se menține în contact cu Biserica catolică din lume". Și nu se termină aici... De fapt, oferta sitului "este acum disponibilă pentru toate diecezele din lume, în mod deosebit pentru tineri, cu știri, resurse, sfaturi, evenimente, proiecte de binefacere și multe altele. Este vorba despre o legătură directă cu pastorația tineretului: fiecare dieceză din lume poate să aibă o pagină proprie pe Xt3". Printre caracteristicile care fac unic portalul: "peretele rugăciunii" ("Prayer Wall"), unde fiecare poate să dea mărturie despre propria credință, și "întreabă un preot" ("Ask a priest") cu protagonist părintele John Flynn, care răspunde la întrebări "în timp ce parcurgem împreună drumul nostru de credință".
Consultanță și educație. Propunerea lui Xt3.com cuprinde și "o consultanță 24 de ore pe zi timp de 7 zile din 7, încredințată unei comunități de tineri voluntari cu o formare specifică, ce oferă și sugestii pentru o folosire sigură a Internetului". Aceștia, informează responsabilii sitului, "îi primesc pe noii vizitatori și oferă consultanță cu privire la conținuturile potențial nepotrivite". O consultanță care devine implicare: "Gândește-te cu privire la posibilitatea de a veni să faci parte din team-ul nostru de voluntari; cerem numai o angajare de 2 ore pe săptămână și este un mod foarte bun pentru a fi implicat în sit și a face diferența". Printre obiectivele pentru viitor, "a deveni parte integrantă a curriculumului de educație religioasă în școlile secundare australiene, prin folosirea platformei interactive și a mass-media on-line". Propunerea este simplă: "Școlile pot să integreze propriul curriculum on-line și, prin forumurile de discuție, confecționate după măsură, pot împărtăși fotografii, știri și evenimente cu elevii, să dea on-line sarcini și teme pentru acasă și să aibă acces la vastele resurse de librărie disponibile pe sit". O ambiție care, încă o dată, explică misiunea lui Xt3.com: a-l duce pe "Cristos în al treilea mileniu".
(După agenția SIR, 31 mai 2014)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 10.