Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Harul beatificării prin semnele sale

Așteptarea zilei în care episcopul Anton Durcovici va fi înscris în rândul fericiților Bisericii se apropie de sfârșit. Dar ce vom trăi, de fapt, la 17 mai? În esență va fi vorba despre celebrarea sfintei Liturghii în cadrul căreia Sfântul Părinte papa Francisc, prin reprezentantul său cardinalul Angelo Amato, îl va proclama pe episcopul martir Anton Durcovici fericit al Bisericii. Prin acest act papa Francisc ne va dărui posibilitatea ca în dieceza noastră, precum și în alte locuri care au o legătură deosebită cu viața episcopului Durcovici, să îl venerăm drept model de viață creștină și mijlocitor de haruri la Dumnezeu. Va fi așadar un moment de har: vom primi de la Dumnezeu, prin urmașul sfântului Petru, harul de a mai avea un prieten în cer, un însoțitor și un ocrotitor pe drumul vieții noastre de credință. Va fi un moment de aducere de mulțumire pentru acest har, dar și unul de cerere pentru ca într-un viitor cât mai apropiat episcopul Anton Durcovici să fie canonizat, adică să fie înscris în rândul sfinților din calendarul întregii Biserici Catolice.

Dar cum am putea să ne bucurăm pe deplin de acest har?

În primul rând printr-o pregătire spirituală. Așa cum marile sărbători ale Nașterii și Învierii Domnului sunt pregătite de un timp de purificare și de rugăciune pentru a primi harul mântuitor, tot la fel și această sărbătoare ne invită să fim pregătiți pentru a ne deschide harului oferit. Fiecare credincios se poate pregăti pentru acest moment de har cunoscând cât mai bine viața și jertfa episcopului martir Anton Durcovici, rugându-ne, dar, mai ales, spovedindu-ne pentru a ne putea împărtăși la marea sărbătoare.

În al doilea rând, căutând să participăm în mod conștient, activ și rodnic la sfânta Liturghie și la ritul beatificării. Celebrarea însăși este cea care ne va conduce către harul pe care Dumnezeu vrea să îl facă Bisericii. Într-adevăr, el împlinește prin semnele văzute ale celebrării sfintelor taine minunea mântuirii oamenilor. Iată așadar calea spre harul beatificării: semnele văzute din cadrul celebrării. Prin ceea ce vom vedea și vom asculta cu credință, prin acțiunile împlinite de către episcopi, preoți și de către întregul popor, Dumnezeu ne va dărui harul său deosebit.

Care sunt semnele sensibile, vizibile, prin care ne va fi dăruit harul invizibil al sfintei Liturghii și al beatificării?

Mergând la sfânta Liturghie a beatificării vom întâlni primul mare semn al celebrării: poporul lui Dumnezeu adunat pentru rugăciune. Chiar dacă nu vom vedea acel edificiu pe care îl numim de regulă biserică, totuși vom putea privi și simți edificiul spiritual al Bisericii din care și noi facem parte prin Botez. De fapt, toți credincioșii, preoții și episcopii adunați în același loc zi sunt pietrele vii ale Bisericii, pietre sfințite și reunite de "piatra din capul unghiului" (Ps 117, 22), Cristos Domnul. De aceea, la 17 mai, în incinta stadionului din Iași, primul semn al harului lui Dumnezeu va fi adunarea credincioșilor care formează templul viu al lui Dumnezeu. Vom putea experimenta astfel Biserica atât în dimensiunea sa locală, pentru că vom fi credincioși adunați de pe plaiurile Moldovei și ale întregii Românii, cât și în dimensiunea sa universală, pentru că vor fi prezenți credincioși, preoți și episcopi și din alte părți ale Europei și lumii. Cu privirea credinței îl vom vedea și pe Sfântul Părinte papa Francisc în persoana reprezentantului său special, cardinalul Angelo Amato. Tocmai pentru a arăta că beatificare este un act al Sfântului Părinte, precum și pentru a demonstra unirea noastră în credință cu papa și întreaga Biserică multe dintre rugăciunile și cântările de la sfânta Liturghie vor fi în limba latină, limba oficială a Bisericii Catolice. Harul beatificării va fi așadar creșterea simțământului de comuniune cu toți cei care cred în Cristos și formează Biserica sa.

După acest prim semn, urmează toate celelalte semne sau elemente pe care le întâlnim de obicei în cadrul sfintei Liturghii: riturile care ne introduc în rugăciune, liturgia cuvântului prin care primim hrana cuvântului lui Dumnezeu și liturgia euharistică prin care se actualizează jertfa mântuitoare a lui Cristos și primim hrana pâinii vieții. Dar în cadrul sfintei Liturghii vom întâlni și câteva semne deosebite care constituie ritul propriu-zis al beatificării. A participa în mod conștient și rodnic la celebrare înseamnă a înțelege și aceste semne și a le asimila printr-o adevărată trăire de credință.

Momentul ritului beatificării va fi la începutul sfintei Liturghii, între actul penitențial prin care implorăm milostivirea divină și imnul prin care îl preamărim pe Dumnezeu: "Mărire în cer lui Dumnezeu " (Gloria in excelsis Deo). Este locul cel mai potrivit pentru acest act important întrucât ne va permite să ne rugăm în cinstea și prin mijlocirea fericitului Anton Durcovici la toate celelalte rugăciuni ale sfintei Liturghii.

Actul beatificării va începe prin cererea episcopului Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, ca episcopul Anton Durcovici să fie înscris în rândul Fericiților. Această cerere reprezintă de fapt dorința poporului credincios al Bisericii noastre locale ca Sfântul Părinte să recunoască modul eroic în care episcopul Durcovici a trăit virtuțile vieții creștine, precum și mărturisirea sa de credință pecetluită cu jertfa vieții. Imediat după această cerere vom auzi și o scurtă prezentare a vieții episcopului martir care va trasa profilul slujirii și credinței sale, trăite până la dăruirea totală de sine. Prin evocarea pelerinajului pe pământ al lui Anton Durcovici se va înteți în cei prezenți recunoștința pentru această viață trăită și oferită din iubire, precum și dorința ca episcopul Durcovici să poată fi cinstit drept mijlocitor de haruri la Dumnezeu.

Momentul principal al beatificării va consta în lectura scrisorii apostolice prin care Sfântul Părinte papa Francisc îl înscrie în rândul fericiților pe episcopul martir Anton Durcovici stabilind ca data sărbătorii sale să fie ziua în care el s-a născut pentru cer, 10 decembrie. Nu este vorba însă de simpla lectură a unui document, ci de o autentică acțiune săvârșită de către Biserică prin păstorul său suprem spre slava Sfintei Treimi și pentru creșterea în sfințenie a poporului creștin. Solemnitatea momentului va fi evocată de faptul că întreaga adunare va sta în picioare precum și de aclamația care va fi cântată de către toți: "Amin". Vom cânta de trei ori "Amin", adică "așa să fie", exprimându-ne în acest fel credința profundă în Dumnezeu care ne învrednicește să avem un episcop de Iași înscris între fericiții martiri. În același timp prin acest "Amin" ne vom manifesta adeziunea intimă și plină de bucurie la hotărârea Bisericii, căci sfântul Augustin afirma că "a spune Amin înseamnă a-ți da semnătura". Cântând "Amin" vom pune și noi semnătura credinței noastre la acest act unic în istoria Bisericii locale de Iași de până acum și ne vom uni și cu adunarea fericiților din cer care îi cântă lui Dumnezeu și Mielului pascal Cristos "Amin! Aleluia" (Ap 19,4). Harul beatificării va fi așadar dobândirea certitudinii că episcopul Anton Durcovici se află în slava lui Dumnezeu și că nu încetează să mijlocească pentru noi la Tatăl, oferindu-i meritele jertfei sale împlinite prin harul unicului mijlocitor între Dumnezeu și oameni, Cristos Mântuitorul.

Imediat după acest act solemn vor urma două semne ce au menirea de a manifesta efectul principal al beatificării episcopului Anton Durcovici, și anume venerarea și cinstirea sa: dezvelirea icoanei noului fericit și purtarea în procesiune și tămâierea relicvei sale.

În timp ce vom cânta "Amin"-ul întreit al adeziunii noastre de credință va fi dezvelită icoana fericitului Anton Durcovici. Pentru a putea înțelege acest moment este bine să ne gândim la o altă dezvelire, mult mai relevantă și grăitoare: dezvelirea crucii Mântuitorului din Vinerea Mare spre a fi privită și adorată. Prin dezvelirea crucii Biserica dorește să ne dezvăluie misterul pătimirii aducătoare de mântuire a lui Cristos, al iubirii dumnezeiești care ni se revelează în Cristos și în jertfa sa. Cristos este adevărata icoană sau imagine a lui Dumnezeu, iar momentul jertfei sale reprezintă cea mai autentică dezvăluire a misterului lui Dumnezeu. De aceea și dezvelirea icoanei fericitului martir Durcovici se va referi de fapt la Cristos, pentru că prin viața și jertfa martirului nostru a fost dezvăluit și preamărit însuși Mântuitorul Isus, mărturisitorul și martirul prin excelență al iubirii Tatălui ceresc. Dezvelind icoana episcopului martir, Biserica ne invită să privim chipul unui om transfigurat de asemănarea lui cu Cristos, chipul unui păstor care l-a imitat pe Cristos, bunul păstor care își dă viața pentru turma sa. Privind cu credință acel chip vom putea venera un creștin care acum se bucură de vederea feței lui Dumnezeu, de viziunea beatifică, și care dorește să mijlocească și pentru noi harul de a trăi în lumina dumnezeiască. Astfel icoana fericitului Anton Durcovici va hrăni în noi dorința de a practica virtuțile sale pentru a ajunge la bucuria contemplării chipului lui Dumnezeu, conștienți fiind de adevărul spuselor sfântului Irineu: "Slava lui Dumnezeu este omul viu, iar viața omului este vederea lui Dumnezeu". Harul beatificării va fi de aceea și creșterea aspirației de a-l vedea pe Cristos și prezența lui în viața noastră pământească și de a-l privi pe Dumnezeu "față către față" în veșnicia fericită.

Al doilea semn ce manifestă faptul că episcopul Durcovici va fi înscris în rândul fericiților va fi purtarea în procesiune a relicvelor sale și venerarea acestora prin tămâiere. Relicvele sau moaștele în general sunt părți ale trupului unui sfânt, dar și hainele sau obiectele pe care acesta le-a folosit în viața sa. Venerarea lor derivă din devoțiunea antică a creștinilor față de mormintele martirilor care l-au imitat pe Cristos prin jertfa vieții lor. Relicvele au rolul de a ne aminti sfințenia unui creștin și colaborarea sa la lucrarea lui Dumnezeu și de a favoriza rugăciunea prin care îi cerem acelui sfânt să mijlocească la Dumnezeu ca și noi să putem trăi o viață sfântă în credință. Datorită faptului că nu se cunoaște locul unde a fost înmormântat trupul episcopului Durcovici, relicva care va fi adusă în procesiune în momentul beatificării va fi manuscrisul testamentului său. Această relicvă va deveni un semn în plus al apropierii noastre spirituale de fericitul Anton Durcovici, o mărturie a comuniunii dintre noi, creștini ai Bisericii luptătoare, și el, membru al Bisericii triumfătoare. Tocmai de aceea ea va fi cinstită prin așezarea unor flori și lumânări, dar mai ales prin gestul tămâierii. Acesta din urmă vrea să exprime venerarea pe care Biserica o datorează fericitului Anton Durcovici, dar și rugăciunile ce de acum înainte se vor înălța asemenea fumului de tămâie, prin mijlocirea lui, la Dumnezeu. Harul beatificării va consta astfel și în fortificarea credinței noastre în adevărul "împărtășirii sfinților" prin care ne simțim într-o permanentă comuniune de iubire cu cei care au ajuns la fericirea cerească și care ne însoțesc cu mijlocirea lor în pelerinajul pământesc către Dumnezeu.

În timp ce cardinalul Angelo Amato va venera și va tămâia relicva fericitului Anton Durcovici întreaga adunare va cânta imnul dedicat lui în mod special. Fumul de tămâie care se ridică către cer va simboliza, așadar, rugăciunea ce se va înălța către episcopul martir prin refrenul acestei cântări: "Către noi, blând, privește astăzi, martir al iubirii divine. Ne-ntărește pe drumul vieții ca-n ceruri să fim cu tine!". Acest imn va fi de fapt prima rugăciune comună pe care i-o vom adresa noului fericit. După ce vom cânta acest imn, episcopul Petru Gherghel va adresa un cuvânt de mulțumire Sfântului Părinte Francisc și ne va invita pe toți să îl preamărim pe Dumnezeu prin imnul cântat de îngeri la nașterea Mântuitorului: "Mărire în cer lui Dumnezeu" (Gloria in excelsis Deo).

Climatul de rugăciune și de laudă va continua apoi prin rugăciunea zilei din Liturghia beatificării, adică rugăciunea specială prin care îl vom implora pe Dumnezeu să ne dea harurile sale de fiecare dată când îl vom sărbători pe fericitul Anton Durcovici. Această rugăciune ne dezvăluie de fapt care este harul pe care Dumnezeu îl va dărui fiecărui creștin ce îl cinstește pe episcopul martir: "Dumnezeule, care în fericitul martir Anton ai dăruit Bisericii tale un păstor strălucit, mărturisitor al credinței catolice prin cuvânt și faptă, dă-ne, prin mijlocirea lui, ca mărturisind aceeași credință, să rămânem înrădăcinați și întemeiați în iubire". Harul beatificării, pe care fericitul Anton Durcovici îl mijlocește necontenit pentru noi, este acela de a rămâne înrădăcinați și întemeiați în iubirea lui Dumnezeu. Este un har pe care deja sfântul apostol Paul îl implora în genunchi de la Tatăl ceresc pentru creștinii din Efes, dorindu-le să fie înrădăcinați și întemeiați în iubire pentru a putea să cunoască iubirea infinită a lui Cristos și să poată fi umpluți de toată plinătatea lui Dumnezeu (cf. Ef 3,14-21). Rugăciunea zilei ne indică și calea pentru a obține acest har: mărturisirea credinței catolice prin cuvânt și faptă. Suntem îndemnați astfel să îl imităm pe episcopul Durcovici printr-o mărturisire curajoasă a credinței, pentru a obține harul de a rămâne mereu înrădăcinați în iubirea lui Cristos.

Participarea noastră activă și rodnică la sfânta Liturghie în care episcopul martir Anton Durcovici va fi beatificat ne va învrednici, așadar, de harul esențial fiecărei vieți creștinești: înrădăcinarea prin credință în iubirea lui Cristos. Astfel vom putea înțelege și asimila cuvintele sfântului Paul din lectura a doua din cadrul sfintei Liturghii: "Cine ne va despărți de iubirea lui Cristos?" (Rom 8, 35).

Pr. Daniel Iacobuț


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat