Pelerinajul Sfântului Părinte Francisc în Țara Sfântă cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la întâlnirea la Ierusalim dintre papa Paul al VI-lea și patriarhul Atenagora
24-26 mai 2014
Întâlnirea cu autoritățile din Regatul Iordaniei
(Amman, 24 mai 2014)
Maiestate,
Excelențe,
Iubiți frați episcopi,
Iubiți prieteni,
Îi mulțumesc lui Dumnezeu că pot să vizitez Regatul Hașemit al Iordaniei, pe urmele predecesorilor mei Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea, și îi mulțumesc Maiestății Sale Regele Abdullah al II-lea pentru cordialele sale cuvinte de bun venit, în amintirea vie a recentei întâlniri din Vatican. Extind salutul meu la membrii familiei regale, la guvern și la poporul din Iordania, țară bogată de istorie și de mare semnificație religioasă pentru ebraism, creștinism și islam.
Această țară prestează primire generoasă unei mari cantități de refugiați palestinieni, irakieni și alții care provin din alte zone de criză, îndeosebi din apropiata Sirie, tulburată de un conflict care durează de prea mult timp. Această primire merită, Maiestate, stima și sprijinul comunității internaționale. Biserica Catolică, după posibilitățile sale, vrea să se angajeze în asistența dată refugiaților și celor care trăiesc în nevoie, mai ales prin Caritas Iordania.
În timp ce constat cu durere persistența de tensiuni puternice în zona medio-orientală, mulțumesc autorităților Regatului pentru ceea ce fac și încurajez să continue să se angajeze în căutarea doritei păci durabile pentru toată regiunea; în acest scop devine deosebit de necesară și urgentă o soluție pașnică pentru criza siriană, precum și o soluționare justă a conflictului israeliano-palestinian.
Profit de această oportunitate pentru a reînnoi respectul meu profund și stima mea față de comunitatea musulmană și a manifesta apreciere pentru rolul de conducere desfășurat de Maiestatea Sa Regele în promovarea unei înțelegeri mai adecvate a virtuților proclamate de islam și a conviețuirii senine între credincioșii din diferitele religii. Dumneavoastră sunteți cunoscut ca un om al păcii și artizan al păcii: mulțumesc! Exprim recunoștință Iordaniei pentru că a încurajat diferite inițiative importante în favoarea dialogului interreligios pentru promovarea înțelegerii dintre evrei, creștini și musulmani, între care aceea a "Mesajului Interreligios de la Amman" și pentru că a promovat în sânul ONU celebrarea anuală a "Săptămânii de Armonie între Religii".
Aș vrea acum să adresez un salut încărcat de afecțiune comunităților creștine primite de acest Regat, comunități prezente în țară încă din perioada apostolică: ele oferă contribuția lor pentru binele comun al societății în care sunt pe deplin inserate. Deși astăzi sunt minoritare numeric, ele au ocazia de a desfășura o acțiune calificată și apreciată în domeniul educativ și sanitar, prin școli și spitale, și pot mărturisi cu liniște credința lor, respectând libertatea religioasă, care este un drept uman fundamental și care doresc din inimă să fie luat în considerare în orice parte din Orientul Mijlociu și din întreaga lume. El "comportă fie libertatea individuală și colectivă de a urma propria conștiință în materie religioasă, fie libertatea de cult... libertatea de a alege religia care se crede că este adevărată și de a manifesta public propria credință" (Benedict al XVI-lea, Exortația apostolică Ecclesia in Medio Oriente, 26). Creștinii se simt și sunt cetățeni cu titlu deplin și vor să contribuie la construirea societății împreună cu concetățenii lor musulmani, oferind propriul aport specific.
În sfârșit adresez o urare specială pentru pacea și prosperitatea Regatului Iordaniei și a poporului său, cu dorința ca această vizită să contribuie la creșterea și promovarea de relații bune și cordiale între creștini și musulmani. Și Domnul Dumnezeu să ne apere pe toți de acea frică de schimbare la care Maiestatea Sa a făcut referință.
Vă mulțumesc pentru primirea și respectul vostru călduros. Dumnezeu Atotputernicul și Milostiv să acorde Maiestăților Voastre fericire și viață lungă și să umple Iordania de binecuvântările sale. Salam!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 16.