Iași: Simpozionul internațional "Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului"
"Eroarea, ura și toate patimile omenești trec, numai adevărul și dragostea biruiesc și supraviețuiesc, pentru că sunt veșnice". Având în gând aceste cuvinte ale episcopului martir Anton Durcovici, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" și Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași (Facultatea de Teologie Romano-Catolică) în colaborare cu Universitatea Pontificală "Gregoriana" din Roma și Universitatea de Stat din Republica Moldova organizează simpozionul internațional "Rolul Bisericii Catolice din Europa de Est la căderea comunismului", care va avea loc în Aula magna a Institutului Teologic "Sfântul Iosif", joi, 8 mai 2014.
Aproape după un an de la beatificarea prințului Vladimir Ghika și la mai puțin de zece zile înainte de beatificarea episcopului Anton Durcovici, care va avea loc la 17 mai în Iași, simpozionul are o importanță deosebită și o valoare de necontestat pentru toți cei care doresc să aprofundeze opoziția anticomunistă a Bisericii Romano-Catolice din secolul trecut. Aportul Bisericii în lupta împotriva regimului comunist este redat în acest simpozion prin conferințe care pornesc de la Biserica Universală, analizând țările în care a fost prezent comunismul, ca Moldova și Polonia, oprindu-se în final la Biserica din România din care ni se ilustrează ca modele figurile a doi mari martiri din perioada comunismului: Vladimir Ghika și Anton Durcovici.
În cadrul acestui eveniment, în cadrul sfintei Liturghii, va avea loc și înmânarea diplomelor de Bacalaureat în Teologie preoților sfințiți anul trecut.
Fericitul Vladimir Ghika îndemna: "Imită lumânarea a cărei flacără nu descrește până ce nu va fi ars de tot". Avându-l ca model de statornicie în credință pe episcopul Anton Durcovici, să ne lăsăm copleșiți de cuvintele acestui fericit al Bisericii române și să imităm și noi flacăra martiriului care arde mereu în inimile noastre, participând, cu inimă deschisă, la acest mare eveniment.
Programul simpozionului
SESIUNEA I
Moderator: Pr. Fabian Doboș, Facultatea de Teologie Romano-Catolică, Universitatea "Al.I. Cuza", Iași.
Anton Coșa (Muzeul județean de istorie Bacău): "Diplomație pontificală. Sfântul Scaun și țările comuniste din Europa Centrală și de Est"
Ion Gumenâi (Universitatea de Stat din Moldova - Republica Moldova): "Biserica Catolică din Moldova în documentele Securității"
Pr. Jan Mikrut (Universitatea Pontificală Gregoriana - Roma): "Giovanni Paolo II: un uomo santo della Chiesa Cattolica. La sua esperienza dei totalitarismi e la nuova visione dell'Europa dopo la caduta del muro di Berlino"
Pr. Marek Inglot, SJ (Universitatea Pontificală Gregoriana - Roma):"Jgnacy Torarczuk (1918-2012) - un vescovo indomito"
Pr. Petru Ciobanu (Dieceza de Chișinău - Republica Moldova): "Condamnarea comunismului în magisteriul pontifical"
SESIUNEA A II-A
Moderator: Pr. Ștefan Lupu, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași
Andrei Stolnicu
lecturi: 21.