TVR transmite în direct canonizarea papilor Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea
În ediția specială a emisiunii Credo de duminică, 27 aprilie 2014, de la ora 10.30, TVR va transmite în direct de la Vatican canonizarea papilor Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea, prin intermediul posturilor TVR 1, TVR Internațional și TVR HD. La această Liturghie specială din Piața "Sfântul Petru", din Vatican, se va afla și PS Petru Gherghel. Transmisiunea va putea fi vizionată și pe portalul TVR Plus. Prezentator va fi Titi Dincă, iar producător, Elena Dinu.
Totodată va fi posibilă vizionarea în direct de la Vatican și prin intermediul canalului Youtube al Vaticanului, cu traducerii și comentarii în mai multe limbi, la adresa https://www.youtube.com/watch?v=CoftCRiuPCY sau în playerul alăturat:
***
Ceremonia canonizării va începe la ora 9.00 (ora Italiei, în România fiind ora 10.00), când, timp de aproximativ 30 de minute, se va recita Coronița milostivirii, însoțită de corul Diecezei de Roma, condus de Mons. Marco Frisina; vor urma momente muzicale cu Corul Capelei Sixtine, corul diecezelor de Roma și de Bergamo și Filarmonica din Cracovia, care vor întreține până la începutul celebrării, care va începe de la intrarea procesiunii însoțită de litaniile sfinților. În prima parte a sfintei Liturghii se va desfășura ritul canonizării, care se va deschide cu cele trei cereri adresate papei din partea prefectului Congregației Sfinților, cardinalul Angelo Amato. La acestea, pontiful va răspunde "angajând toată autoritatea sa de cap al Bisericii Universale" cu formula solemnă care face propunerea pentru venerarea noilor sfinți: "Spre cinstea Preasfintei Treimi, pentru exaltarea credinței catolice și creșterea vieții creștine..."
După formulă vor fi prezentate relicvele noilor sfinți din partea unor persoane apropiate lor. Probabil nepoții, primarul de Bergamo și președintele Fundației Ioan al XXIII-lea pentru Roncalli, și cele două persoane care au fost vindecate pentru Wojtyła. Relicviarul este la fel cu acela de la beatificări. Cel al lui Ioan Paul al II-lea conține sângele său, în timp ce acela al lui Ioan al XXIII-lea conține și o bucată de piele luată în timpul exhumării făcute pentru beatificare. După procesiune, celebrarea va continua de la Gloria și, ca pentru marile sărbători, evanghelia va fi proclamată în greacă și în latină, urmând ca sfânta Liturghie să continue în mod obișnuit.
* * *
Fericitul Ioan Paul al II-lea (Karol Wojtyła), cunoscut ca un "globetrotter", care a făcut 104 de călătorii în afara Italiei (mai multe decât ale tuturor celorlalți papi de dinaintea sa, luate împreună, printre care și în România, în anul 1999), a contribuit decisiv la căderea "zidului Berlinului" și a "cortinei de fier", a fost pe Scaunul Sfântului Petru între anii 1978 și 2005 și a fost beatificat de Papa Benedict al XVI-lea la 1 mai 2011. Fericitul Ioan al XXIII-lea (Angelo Roncalli), cunoscut în special pentru convocarea Conciliului Vatican II, a fost papă între anii 1958 și 1963. A fost beatificat de către papa Ioan Paul al II-lea în anul 2000.
În timpul vieții lor, amândoi papi au fost la București: Angelo Roncalli, în anii 1930 și 1932, pe când era în misiune diplomatică în Bulgaria, iar papa Ioan Paul al II-lea a ajuns la București cu ocazia istoricei vizite din 7-9 mai 1999. Pe lângă aceasta - ne informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei de București - cei doi papi sunt apropiați României și prin ceea ce au făcut pentru cauza de beatificare a fericitului Ieremia Valahul (1556-1625), primul român ridicat la cinstea altarelor de către Biserica Catolică: Ioan al XXIII-lea a recunoscut virtuțile eroice ale călugărului, la 18 decembrie 1959, iar Ioan Paul al II-lea l-a beatificat, la 30 octombrie 1983.
Pr. Adrian Blăjuță
lecturi: 17.