Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tirana (Albania): Întâlnirea Capelanilor Universitari Naționali din Europa

"Bucuria de a trăi: ce înseamnă cu adevărat?" a fost tema Întâlnirii Capelanilor Universitari Naționali din Europa, desfășurată în orașul Tirana (capitala Albaniei), în perioada 23-26 martie 2014. Alături de delegați (episcopi, preoți și laici) din aproape toate țările Europei, a participat și pr. Fabian Doboș, capelan universitar la Iași, trimis din partea Conferinței Episcopilor din România.

Principalul scop al acestui congres a fost acela de a face un schimb de experiență și, în același timp, de a reflecta împreună asupra importanței pastorației universitare în Europa. Despre acest ultim aspect, Mons. Marek Jêdraszewski, arhiepiscop de Lódż, președintele Comisiei pentru Universități din cadrul Consiliului Conferințelor Episcopale Europene, în prima sa intervenție, a spus: "O bună și eficace pastorație a universitarilor (studenți și profesori) reprezintă garanția pentru ca Biserica din Europa să-și poată continua, în liniște și cu seninătate, drumul spre portul mântuirii. Dacă vom avea oameni de cultură bine formați din punct de vedere religios, aceștia vor deveni pentru semenii lor adevărați misionari și conducători spirituali".

În cadrul lucrărilor, au luat cuvântul, pe lângă episcopii din Albania, unii preoți și laici cu mare experiență în pastorația universitară, care au prezentat diferite strategii pentru a reuși să-i țină aproape pe studenți și pe profesorii universitari de Biserică.

Experiența de la Tirana mi-a demonstrat că m-am înșelat în privința poporului albanez. De mai mulți ani îmi făcusem o idee negativă despre acest popor, influențat fiind de gândirea și mass-media din Occident. Primirea călduroasă de care am avut parte la Tirana și ospitalitatea acestui popor m-au lăsat fără cuvinte. Ca o sinteză a comportamentului impecabil de care au dat dovadă organizatorii întâlnirii, amintesc aici un singur eveniment: în ultima zi a șederii mele în capitala Albaniei, am mers de la hotelul unde fusesem cazați la Centrul Caritas, pentru a celebra sfânta Liturghie. Eram cu alți doi preoți (un lituanian și un polonez). Fiind abia ora 7.30 dimineața, nu prea erau persoane de-ale casei care să ne arate unde găsim cele necesare celebrării sfintei Liturghii. După ce am căutat bine peste tot, am găsit hostii, vin, apă etc. În clipa următoare apare o doamnă care, puțin surprinsă de prezența noastră în capelă, și-a cerut scuze plecându-și capul în fața noastră, apoi s-a repezit la tabernacol, l-a descuiat, și ne-a făcut un gest cu mâna, voind parcă să spună: Aici e. Asta e tot ce avem și tot ce suntem. Noi, preoții, am schițat un zâmbet și i-am explicat că deja găsisem toate cele necesare celebrării.

A urmat sfânta Liturghie pe care am celebrat-o în limba italiană. Am putut experimenta, pentru a nu știu câta oară, universalitatea Bisericii. Un preot român, împreună cu unul lituanian și altul polonez, celebrează în limba italiană, în capela Centrului Caritas din Albania.

În intervenția sa la lucrările congresului, Mons. Rrok Mirdita, arhiepiscopul mitropolit de Tirana, a evidențiat importanța pe care o are prezența la Tirana a delegaților naționali din Europa, responsabili cu pastorația universitară. Abia după aceea am înțeles de ce catolicii din Albania erau atât de bucuroși de prezența noastră. Din cele povestite de localnici, am aflat că la 10 martie 1946 regimul comunist i-a aruncat în închisoare pe toți preoții, privându-i astfel pe laici de sfânta Liturghie, spovadă, maslu etc. Mai mult, Albania a devenit, în anul 1976, primul stat din lume care s-a declarat ateu, având în vedere că regimul i-a arestat și pe toți preoții ortodocși, dar și pe conducătorii spirituali ai musulmanilor.

Catolicii au supraviețuit din punct de vedere spiritual prin rugăciunea sfântului Rozariului; Botezul era administrat de laici, în secret.

În anii '90, după căderea regimului ateu, Biserica Catolică a renăscut, ieșind afară din catacombe și reconstruind bisericile dărâmate de comunism. Dintre sutele de preoți arestați, au ieșit din pușcărie numai 30, restul fuseseră împușcați.

Anul acesta, de Paște, vor primi Botezul în catedrala din Tirana 100 de adulți, dintre care 60 sunt musulmani. Urmările perioadei comuniste încă se mai simt, dar, cu ajutorul Bisericii din Occident, catolicii din Albania încep, încet-încet, să se pună pe picioare. Este un proces care va dura un timp mai îndelungat, având în vedere duritatea persecuției împotriva creștinilor, care mergea până acolo că un om nu putea purta nume de sfânt (de exemplu: dacă tatăl unui copil dorea să-i pună numele de Nicola, nu putea face acest lucru, așa că schimba o literă, și-i punea numele Socola).

Sfânta Liturghie de Solemnitatea Bunei Vestiri am celebrat-o în catedrala din Tirana, dedicată sfântului apostol Paul. Biserica circulară, de curând construită, era în sintonie cu tinerețea și atenția credincioșilor prezenți la Liturghie. Într-adevăr, Albania este țara ce cea mai mare natalitate din Europa. În momentul Împărtășaniei, privind stema arhiepiscopului de deasupra scaunul său, m-am mirat să citesc cuvintele: Ca toți să fie una.

Se știe că adevăratul creștin, oriunde s-ar afla, se simte ca în patria sa. Cu atât mai mult, aceste asemănări dintre catolicii din Tirana și cei din Iași (martiriul multor preoți și laici, tinerețea credincioșilor, participarea lor activă, biserica circulară, stema episcopală etc.) m-au făcut să mă simt ca acasă.

Participarea la această întâlnire a responsabililor naționali cu pastorația universitară, în numele Conferinței Episcopilor din România, a fost un har deosebit pe care l-am primit de la Dumnezeu. Am putut învăța multe unii de la alții, povestind fiecare despre bucuriile și speranțele pe care Biserica locală din fiecare țară și le pune în clasa intelectuală. Cât privește acest tip de pastorație în țara noastră, am realizat că următorul pas este acela de a implementa credința înțeleasă de rațiune atât în marile universități din România, cât și în centrele universitare mici.

Dacă este adevărat că numai frumusețea va salva omenirea, la fel de adevărat este și principiul după care numai universitarii vor salva Biserica.

Pr. Fabian Doboș


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat