Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Divorțații recăsătoriți și accesul la împărtășanie: gândirea cardinalului Kasper

De Antonio Gaspari

De la 5 la 19 octombrie 2014, se va desfășura, la Roma, Sinodul extraordinar despre familie. Pentru a-l pregăti cât mai bine a fost formulat - din voința papei Francisc - un chestionar cu 38 de întrebări trimis apoi la toate diecezele din lume.

Secretarul Sinodului Episcopilor, cardinalul Lorenzo Baldisseri, a explicat că din fiecare dieceză se așteaptă "nu numai ceea ce gândește episcopul", ci "o sinteză a ceea ce oamenii gândesc și cum trăiesc", în așa fel încât "să avem pulsul bazei".

În acest context și ca pregătire pentru Sinod, cardinalul Walter Kasper a formulat o lungă și detaliată conferință despre tema Evanghelia Familiei la Consistoriul extraordinar din 20 și 21 februarie.

Sâmbătă, 1 martie, întregul text al conferinței cardinalului Kasper a fost publicat de cotidianul roman Il Foglio. Acest fapt a provocat mare senzație, nu numai pentru că publicarea nu a fost autorizată de autor, ci mai ales pentru că despre problema divorțaților recăsătoriți și a accesului la împărtășanie este în desfășurare o discuție intensă.

Încă înainte de a citi și a înțelege care este realmente gândirea cardinalului german, au plouat critici și polemici. Dar ce a spus cu adevărat Kasper? Textul complet al conferinței cardinalului a fost publicat săptămâna trecută de Editura Queriniana într-o broșură de 78 de pagini, cu titlul Evanghelia familiei.

În capitul al cincilea, intitulat întocmai Problema divorțaților recăsătoriți, cardinalul Kasper scrie: "Dacă ne gândim la importanța familiilor pentru viitorul Bisericii, numărul în creștere rapidă al familiile destrămate apare o tragedie și mai mare. Există multă suferință. Nu e suficient să luăm în considerare problema numai din punctul de vedere și din perspectiva Bisericii ca instituție sacramentală; avem nevoie de o schimbare a paradigmei și trebuie să luăm în considerare situația și din perspectiva celui care suferă și cere ajutor".

Este clar, afirmă cardinalul, că "nu se poate propune o soluție diferită sau contrară cuvintelor lui Isus. Indisolubilitatea unei căsătorii sacramentale și imposibilitatea unei noi căsătorii cât timp trăiește celălalt partener face parte din tradiția de credință obligatorie a Bisericii care nu poate să fie abandonată sau neglijată făcând referință la o înțelegere superficială a milostivirii ieftine".

Așadar întrebarea este cum poate Biserica să corespundă binomului indisolubil de fidelitate și milostivire a lui Dumnezeu în acțiunea pastorală cu privire la divorțații recăsătoriți cu rit civil. Deja Familiaris consortio la numărul 24 și Sacramentum caritatis la numărul 29, vorbeau în mod iubitor despre acești creștini, asigurându-i cu sunt parte a Bisericii și invitându-i să participe la viața ei.

Desigur "situațiile sunt foarte diferite și trebuie deosebite cu grijă. Așadar o soluție generală pentru toate cazurile nu poate să existe". Și Congregația pentru Doctrina Credinței, deja în 1994, a tratat problema și papa Benedict al XVI-lea a sintetizat poziția sa în timpul Întâlnirii internaționale a familiilor la Milano în 2012, reafirmând că "divorțații recăsătoriți nu pot să primească împărtășania sacramentală, dar pot s-o primească pe cea spirituală".

Cardinalul Kasper susține că deși răspunsul părinților Bisericii nu era univoc, "totuși, ca principiu este clar că Biserica a continuat să caute mereu o cale dincolo de rigorism și de laxism, făcând în asta referință la autoritatea de a lega și de a dezlega (Mt 16,19; 18,8; In 20,23) conferită de Domnul". "În Crez - spune el - mărturisim: credo in remissionem peccatorum. Asta înseamnă: pentru cel care s-a convertit, iertarea este mereu posibilă. Dacă este posibilă pentru un asasin, este posibilă și pentru un adulter".

În acest context cardinalul prezintă câteva opțiuni părinților sinodali: "Dacă un divorțat recăsătorit: 1. Se căiește de eșecul primei sale căsătorii, 2. Dacă a clarificat obligațiile din prima căsătorie, dacă este definitiv exclus ca să se întoarcă înapoi, 3. Dacă nu poate abandona fără alte păcate angajamentele asumate cu noua căsătorie civilă, 4. Dacă însă se străduiește să trăiască pe cât posibil cât mai bine a doua căsătorie pornind de la credință și să-și educe copiii în credință, 5. Dacă are dorința de sacramente ca izvor de forță în situația sa, trebuie sau putem să-i negăm, după un timp de orientare (metanoia), sacramentul Pocăinței și apoi al Împărtășaniei?".

"Îmi doresc - continuă cardinalul - că pe calea acestei discretio, în cursul procesului sinodal vom reuși să găsim un răspuns comun pentru a mărturisi în mod credibil cuvântul lui Dumnezeu în situațiile umane dificile, ca mesaj de fidelitate, dar și ca mesaj de milostivire, de viață și de bucurie".

În concluzie Kasper scrie: "Nu putem limita dezbaterea la situația divorțaților recăsătoriți și la multele alte situații pastorale dificile care n-au fost menționate în acest context. Trebuie să luăm un punct de plecare pozitiv și să redescoperim și să vestim evanghelia familiei în toată frumusețea sa".

"Adevărul convinge prin frumusețea sa", continuă cardinalul, și îndeamnă: "Trebuie să contribuim, cu cuvintele și faptele, să facem în așa fel încât persoanele să găsească fericirea în familie și în acest mod să poată da celorlalte familii mărturie despre această bucurie a lor. Trebuie să înțelegem din nou familia ca Biserică familială, s-o facem calea privilegiată a noii evanghelizări și a reînnoirii Bisericii, o Biserică ce merge la oameni și cu oamenii".

"În familie - conclude cardinalul - persoanele sunt acasă sau măcar caută o casă în familie. În familii Biserica întâlnește realitatea vieții. Pentru aceasta familiile sunt bancul de probă al pastorației și urgență a noii evanghelizări. Familia este viitorul. Și pentru Biserica ea constituie calea viitorului".

(După Zenit, 21 martie 2014)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat