Certitudinea papei
Marea frumusețe a familiei
De Marco Doldi
"Familia astăzi este disprețuită, este maltratată": sunt cuvinte ale papei Francisc rostite la începutul Consistoriului extraordinar al cardinalilor, la 20 februarie. Succesorul lui Petru este foarte convins despre momentul dificil pe care îl trăiesc căsătoria și familia. Nu intră în miezul tuturor acelor tentative culturale și politice pentru a dezrădăcina fundamentul societății: sunt cunoscute și nimeni nu se poate preface că nu știe. Mai degrabă, el dorește să indice un alt orizont: acela al frumuseții familiei: întotdeauna, adevărul convinge, binele determină la acțiune, însă frumusețea, mai ales, atrage. Printre luminile universului este familia: a vedea un tată și o mamă cu copiii lor deschide la zâmbet, fascinează. "Ceea ce ni se cere astăzi - a mai spus papa - este să recunoaștem cât este de frumos, adevărat și bun a forma o familie, a fi o familie astăzi; cât este de indispensabil acest lucru pentru viața lumii, pentru viitorul omenirii". Despre această abordare este martoră "Scrisoarea către familii" pe care papa Francisc a voit s-o adreseze lor în vederea Adunării Generale Extraordinare a Sinodului Episcopilor. Familiilor, cu mare simplitate, papa le cere "rugăciunea pentru Sinodul Episcopilor" care "va fi o comoară prețioasă care va îmbogăți Biserica".
Bisericii i se cere să scoată în evidență planul luminos al lui Dumnezeu cu privire la familie și să-i ajute pe soți să-l trăiască în existența lor cu bucurie, însoțindu-i în atâtea dificultăți, cu o pastorație inteligentă, curajoasă și plină de iubire. Aceasta este ținta pe care o propune Sfântul Părinte. Magisteriul papei despre căsătorie și familie nu primește întotdeauna atenția justă; uneori mijloacele de comunicare nu-l prezintă nici în mod integral, nici în parte. Astfel, cineva ar putea să fie indus să creadă că lucrurile se schimbă și că există o schimbare în însăși învățătura Bisericii. Această teză nu corespunde adevărului.
Papa Francisc consideră familia "celula fundamentală a societății umane" pentru că "încă de la început creatorul a pus binecuvântarea sa asupra bărbatului și asupra femeii pentru ca să fie rodnici și să se înmulțească pe pământ; și astfel familia reprezintă în lume reflexia lui Dumnezeu, unul și întreit". În acest sens căsătoria este o realitate care precede cultura din orice timp, deoarece se află în natura persoanei, adică în proiectul creatorului pentru fiecare. În același timp, căsătoria este dintre un bărbat și o femeie: alte forme de conviețuire nu pot fi echivalate cu ea.
Și limbajul are importanța sa; unii, pentru a aminti adevărul familiei și a-l descrie în mod adevărat folosesc adjectivul "tradițională"; acesta în sine pare să dea forță, pentru că acela care-l folosește se întemeiază pe ceea ce a fost făcut în trecut. Însă, este și echivoc: de fapt, permite să se introducă, la fel de legitim, o concepție "modernă" despre căsătorie și despre familie. Și, la sfârșit, cine are dreptate? În schimb, merită amintit că familia este una singură: aceea pe care am cunoscut-o; nu există alta. Este o realitate "naturală", adică înscrisă în vocația bărbatului și a femeii să se realizeze în dăruirea specifică de sine.
Această unire este stabilă, pentru că se întemeiază pe voința persoanelor și nu pe sentimente, care sunt schimbătoare și non-suficiente. Vorbind episcopilor din Polonia, Sfântul Părinte amintea: "Astăzi căsătoria este adesea considerată o formă de gratificație afectivă care se poate constitui în orice mod și se poate modifica în funcție de sensibilitatea fiecăruia"; această concepție conduce cu ușurință la despărțire și la divorț. Această situație îi interpelează îndeaproape pe păstori din atâtea motive. Unul amintit de Francisc: "A-i ajuta să nu abandoneze credința". Este nevoie ca și în fața acestor credincioși să nu dispară grija Bisericii față de mântuirea lor veșnică. Nu este ceva lipsit de importanță!
(După agenția SIR, marți, 25 februarie 2014)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.