Editura "Sapientia": Sfânta Monica, mama sfântului Augustin
Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Sfânta Monica, mama sfântului Augustin, scrisă de Emil Bougaud. Cartea apare în colecția "Viețile sfinților", formatul 14x20 cm, are 376 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.
Într-unul din discursurile sale, Papa Benedict al XVI-lea afirma despre sfânta Monica că este un exemplu de urmat și o încurajare pentru mamele din vremurile noastre, care trebuie să dea o învățătură sănătoasă copiilor lor și să nu înceteze a se ruga pentru ei. Rugăciunile și lacrimile ei au dăruit Bisericii pe unul dintre cei mai mari învățători ai creștinătății. Într-adevăr, sfânta Monica a fost o mamă și o soție cu o conduită demnă de urmat.
Pentru a aprofunda acest model de sfințenie, Editura "Sapientia" prezintă acum cititorilor cartea Sfânta Monica, mama sfântului Augustin, scrisă în 1866 de Mons. Emil Bougaud (1823-1888). O primă traducere în limba română a cărții a fost realizată în anul 1901 de grupul "Salba" (studenți români la Budapesta) și publicată la Blaj, în anul 1901, de dr. Elie Dăianu. Această traducere a fost reluată și revizuită după originalul francez de pr. Viorel Ababei și pr. diac. Petru Ciobanu.
Despre sfânta Monica știm că s-a născut la Tagaste, în anul 332, într-o familie creștină înstărită. Contrar obiceiului timpului, i s-a permis să studieze și ea a profitat de această oportunitate citind cu mult folos Sfânta Scriptură. Mai târziu, s-a căsătorit cu Patriciu, un tânăr legionar ce împlinea diferite funcții în administrația locală și care aparținea unei familii oneste și cu bunăstare. Dar singurul lucru pe care trebuia să-l realizeze Monica era convertirea acestuia. Tocmai acesta a fost motivul pentru care a acceptat să se căsătorească cu el: speranța că îl va converti.
Viața de familie a fost curând animată de nașterea a trei copii: Augustin, Navigiu și o fată (Perpetua) care, căsătorită și apoi rămasă văduvă, a ajuns stareță la mănăstirea de femei din Hippona.
Pentru Patriciu, care își respecta și își iubea foarte mult soția și copiii, faptul de a se fi căsătorit cu Monica a însemnat un mare noroc, cum se poate constata din cele povestite de fiul său, Augustin, în Confesiuni: "Educată în castitate și cumpătare, ea a fost credincioasă soțului și a căutat să-l câștige pentru tine [Dumnezeule], vorbindu-i despre tine prin elocința vieții sale morale, cu care tu ai împodobit-o, făcând-o iubită și admirată de dânsul. Ea a tolerat infidelitățile soțului cu atâta resemnare, încât niciodată nu s-a certat cu el din această cauză. El era, în ciuda acestui fapt, foarte afectuos, dar uneori și irascibil. Ea nu opunea rezistență soțului când se mânia, nici prin fapte și nici prin cuvinte. Apoi, când mânia dispărea și revenea liniștea, la momentul oportun, își prezenta propriile justificări privind modul său de a fi".
În ceea ce îl privește pe Augustin, existența lui a fost schimbată de perseverența în rugăciune a sfintei Monica. După un parcurs anevoios și datorită credinței mamei sale, Augustin s-a deschis din ce în ce mai mult spre plinătatea adevărului și a iubirii, până la convertirea sa, petrecută la Milano, sub călăuzirea episcopului Ambroziu. După ce a fost botezat, Augustin și mama lui și-au propus să revină în Africa. În portul Ostia, lângă Roma, în așteptarea îmbarcării, Monica se îmbolnăvește și moare în câteva zile, fericită și împăcată că a reușit să-și vadă fiul intrat în sânul Bisericii. Ea a fost îngropată în Ostia și sfintele ei moaște au fost transferate în cripta unei biserici, în secolul al VI-lea. Nouă secole mai târziu, moaștele sfintei Monica au fost duse la Roma.
Exemplu acestei mame și soții ne îndeamnă și pe noi să reflectăm asupra dificultăților care există și astăzi în raporturile familiale. Monica, femeie înțeleaptă și tare în credință, ne invită să nu ne descurajăm, ci să perseverăm în a-i îndemna pe toți soții să păstreze fermă încrederea în Dumnezeu și, atașându-se cu statornicie pe calea rugăciunii, să poată gusta fericirea împlinirii familiale.
Ștefan Tamaș
* * *
Sfânta Monica, mama sfântului Augustin,
Emil Bougaud, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-125-2, 14x20 cm, 376 p., 20 lei
lecturi: 58.