Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi

Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași a început sâmbătă, 18 ianuarie 2014, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif", unde, la ora 17.00, a început o celebrare prezidată de PS Aurel Percă. La această celebrare au participat preoții din cadrul seminarului, parohiilor și din celelalte congregații din Iași, seminariștii, persoane consacrate și numeroși laici, catolici și ortodocși.

Textele pregătite care se propun pentru această perioadă au fost finalizate în timpul reuniunii Comitetului Internațional numit de Comisia "Credință și Constituție" a Consiliului Mondial al Bisericilor și a Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor. Comitetul s-a reunit cu reprezentanții canadieni în septembrie 2013 în Villa Saint Martin, o casă de reculegere iezuită, situată în Pierrefonds, în nord-estul insulei Montreal.

Tema din acest an ne invită să reflectăm asupra întrebării provocatoare a lui Paul din Scrisoarea întâi către Corinteni: "Oare a fost Cristos împărțit?". A trăi în diversitate și în același timp a rămâne fideli față de dorința lui Cristos de unitate a discipolilor este chemarea adresată tuturor în acest an. Cu credință să răspundem cu toții: "Nu!", în ciuda faptului că în comunitățile noastre ecleziale continuă să aibă diviziuni scandaloase. Scrisoarea întâi către Corinteni semnalează și un mod în care putem valoriza și primi darurile altora, inclusiv acum, în mijlocul diviziunilor noastre, și care ne însuflețește să lucrăm pentru unitate.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele Daniel Iacobuț, profesor în cadrul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Părintele le-a adus în atenție tuturor celor prezenți contextul în care sfântul Paul a rostit cuvintele "Oare a fost Cristos împărțit?", cuvinte ce constituie motoul din acest an al zilelor de rugăciune pentru unitate. Părintele Daniel a amintit în același timp faptul că diviziunile asupra cărora sfântul Paul atrage atenția sunt o ofensă adusă lui Cristos, deoarece arată o încercare de a destrăma ceea ce nu poate exista decât unit: trupul lui Cristos. Apostolul neamurilor ne amintește tuturor, prin mesajul adresat comunității din Corint, că Isus Cristos a fost răstignit și a înviat pentru a ne împăca pe fiecare dintre noi cu Dumnezeu și între noi. S-a dăruit pe sine pentru ca noi să ne putem uni cu el.

Întrebarea sună și în urechile noastre astăzi. Pentru a răspunde acestei întrebări, în contextul religios al țării noastre, părintele a dorit să evidențieze două realități ale existenței noastre ca și creștini. În primul rând sfințenia este un dar. Dumnezeu însuși ne interpelează și ne cheamă către el; ne alege pe noi ca să-i aparținem. Dumnezeu decide să-și aleagă un popor. El a ales să ne dăruiască însăși îndurarea sa, ca prin cruce și înviere să ne sfințească. Momentul personal de sfințire în pelerinajul nostru către unitate a fost botezul nostru. Prin Botez am intrat în comuniune cu Sfânta Treime și cu toți cei botezați. Botezul este așadar izvorul comuniunii noastre. Prin Botez primim harul care ne sfințește și ne deschide spre plinătatea comuniunii: spre harul Euharistiei. Drumul ecumenismului se desfășoară între aceste două mari puncte: de la izvorul Botezului la plinătatea comuniunii în Euharistie.

În al doilea rând, harul sfințitor corespunde chemării personale și a unei responsabilități care ne angajează pe fiecare în parte. În evanghelia proclamată, Isus îi invită pe toți cei care îl ascultau să facă parte din familia sa. Zi de zi suntem chemați să devenim familiari cu Cristos. Cum? Ascultând cuvântul său și descoperind voința sa. Nu ne putem sfinți singuri, a amintit părintele Daniel, căci pentru a ne sfinți trebuie să împlinim voința lui Dumnezeu, adică unitatea.

În încheiere, părintele a oferit tuturor celor prezenți exemplul de sfințenie al fericitei Maria Gabriella Sagheddu care și-a oferit propria suferință tocmai cu această intenție a unității tuturor celor care sunt botezați și cred.

Celebrarea a fost împărțită în trei momente principale. La început a avut loc Adunarea (deschiderea celebrării). Următorul moment l-a constituit liturgia cuvântului, în care s-au citit trei lecturi biblice, după care a urmat omilia rostită de părintele Daniel Iacobuț. Toți cei prezenți s-au unit în rugăciune pentru unitate și transformare spunând într-un singur glas rugăciunea învățată de Isus. Ca semn al comuniunii, cei prezenți și-au oferit semnul păcii. În încheiere s-a rostit rugăciunea de angajare și a fost oferită binecuvântarea.

La sfârșitul celebrării, părintele Gheorghe Popa prorector al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității "Al. I. Cuza" a transmis salutul ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și al Bucovinei. Părintele prorector a precizat că unitatea la care suntem chemați este o realitate mai adâncă care se realizează în primul rând în interiorul nostru. Redescoperirea unității începe cu noi înșine. În același timp, sfințenia despre care a vorbit părintele predicator Daniel Iacobuț nu se rezumă la acțiune sau la activism religios, ci este starea conștiinței noastre înaintea lui Dumnezeu. Durerea separării se simte în întreg trupul. Cristos, cel care este capul trupului mistic, suferă.

Următoarea celebrare din cadrul acestei Săptămâni de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor la Iași, va avea loc duminică, 19 ianuarie, la ora 17.00, în capela Surorilor Providenței (Bucium).

Pr. diac. Virgiliu Demșa-Crainicu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 ianuarie: Iași: Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor - prima zi

* * *

Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.


 

lecturi: 31.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat