Reflecție: Culoarea sângelui
Considerație înainte de începerea Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor
Sângele înseamnă viață - e un truism. Sângele are culoarea roșie - un alt truism. Sângele tuturor oamenilor este la fel - ar trebui sa fie și acesta un truism, dar haideți să spunem că învățăm așa ceva abia la grădiniță - sau în școala primară.
Și totuși, în mod paradoxal, acesta este un adevăr pe care trebuie să-l învățăm mereu și să ni-l tot reamintim mereu și mereu.
Sângele, ca și întreaga ființă a omului, este creat de Dumnezeu. Dumnezeu ne-a făcut atât de diferiți, încât fiecare este unic în univers (cu excepția gemenilor monovitelini), dar sângele nostru are aceeași culoare: roșu. Fiindcă, mai presus de orice diferență care statutează unicitatea noastră, omul, în calitate de imagine fidelă a lui Dumnezeu, este unul și același.
Și paradoxal - tocmai cei care distrug fără discernământ omul, sunt cei care ne învață aceasta - tot așa cum sataniștii, pângărind sfânta ostie, știu mult mai bine decât numeroși creștini că ea este cu adevărat trupul și sângele Domnului.
Un terorist, înainte de a detona bomba într-un autobuz plin de oameni, în fața unei case parohiale sau a unei biserici, nu întreabă mai întâi dacă înăuntru sunt ortodocși, catolici, luterani, calvini, anglicani, unitarieni, adventiști, baptiști, penticostali etc. Pentru ei, toți au un singur nume: creștini. Iar sângele lor are aceeași culoare: roșu.
Dar, ca să vezi culorile, trebuie să fie ziuă.
O istorioară hasidică* spune că un vestit învățat i-a întrebat pe elevii lui când cred ei că s-a făcut zi. Uimiți de simplitatea întrebării, unul a răspuns că s-a făcut zi atunci când își poate vedea mâna fără să aprindă lumânarea, altul a spus că atunci când poate deosebi de la distanță câinele ciobănesc de o oaie și tot așa. La fiecare răspuns, înțeleptul dădea din cap cu mâhnire: "Nu, nu și iarăși nu". În cele din urmă, elevii l-au rugat să le dea el răspunsul. Și bătrânul le-a spus: "Este ziuă atunci când, privind fața oricărui om, îl văd în el pe fratele meu".
Fiindcă a venit "Răsăritul cel de Sus", în inimile noastre de creștini, s-a făcut deja ziuă. Și privind fața oricărui om, vedem în el pe fratele nostru.
Atunci, de ce ne-o fi oare așa de greu să spunem toți împreună "Tatăl nostru"?
Dr. Ecaterina Hanganu
Notă
* Hasidismul a fost un curent inovator al gândirii și vieții comunității evreiești, apărut în Polonia la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Hasidismul se bazează deopotrivă pe teama și pe iubirea față de Dumnezeu și constă în angajamentul personal al individului la nivelul actelor, în relația pe care o are cu Dumnezeu. Scopul principal al acestei mișcări este ca individul să nu rămână închistat în dogme teologice fără o finalitate practică, ci să-l vadă pe Dumnezeu în orice lucru și să-l atingă prin orice act autentic. Fondatorul hasidismului este Israel ben Eliezer, supranumit de adepții lui, "Baal Șem Tov" ("Cel cu nume bun").
* * *
Pe ercis.ro există o pagină specială dedicată Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinului, în meniul Biblioteca > Ecumenism.
lecturi: 40.