Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Bucurați-vă! Cântări ale speranței

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Bucurați-vă! Cântări ale speranței, scrisă de Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția Poezie religioasă, formatul 14x20, are 100 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 10 lei.

Petru Ciobanu face parte din mica familie a poeților creștini catolici români care se impun printr-un înalt nivel estetic-religios. Poezia sa e scânteietoare, de aceea poate evoca bucuria.

Am crezut că rugăciunea este singura manifestare a omului prin care acesta poate lua contact cu Dumnezeu, dar, citind această carte, m-am convins că și poezia își are izvoarele în Dumnezeu. Mai mult, cred că, pe lângă muzică, și poezia este adecvată să exprime bucuria sub toate aspectele.

Suntem într-o perioadă istorică în care neliniștile spirituale, tensiunile familiale, problemele sociale, neîncrederea în persoane, în instituții, unite cu toate acele dureri și nenorociri care ne lovesc împotriva voinței noastre, par, într-adevăr, să compromită din rădăcini aspirațiile noastre la bucurie. Fiecare dintre noi este însetat de bucurie așa cum deșertul este însetat de apă.

Modalitatea cea mai bună de a reacționa și de a ieși din acest soi de dictatură a melancoliei este tocmai să revedem, împreună cu o viziune creștină, toate acele motive valide și permanente care ne invită și ne garantează recuperarea păcii noastre interioare și ne oferă speranță.

Mai întâi, natura înconjurătoare (Ghiocelul), trezită la viață, probabil într-un mic oraș din Moldova, într-o dimineață gri, la sfârșit de februarie.

Apoi, Cuvântul: O, Isuse-al tău cuvânt / Este plin de strălucire, / Cine-l are drept reper / Nu mai cade-n rătăcire (Odă Cuvântului).

Apostolul Paul ne îndeamnă: "Bucurați-vă mereu în Domnul" (Fil 4,4), iar Carteziu consideră că bucuria este o plăcută emoție a sufletului.

Convins că bucuria va salva lumea, autorul crede în bucurie (Bucurie). O iubește. Ea îi hrănește speranța. Ea îi irigă spațiul interior. Este bucuria lui, ca viitor preot (Ochi, urechi și buze sfinte), înaintea întâlnirii cu Bunul Păstor (Bunul Păstor).

Dar cine ne va arăta chipul bucuriei interioare? Cum să o pictăm?

Citându-l pe papa Francisc care spunea că "Maria ne învață bucuria întâlnirii cu Cristos", autorul, ca un pelerin solitar, ca un vameș în spatele unei coloane din templu, în spatele căreia s-a aflat Paul Claudel când s-a convertit ascultând cântându-se Magnificat, ne-o prezintă într-o serie de poezii pe Mama lui Isus și a noastră, așa cum se prezintă în Litanii: "cauza bucuriei noastre" (Venim la tine; Mamă; Totus tuus, Mama ta; Vino, Mamă).

Oare bucuria este mereu posibilă (Te văd în chinuri grele)? E atât de vulnerabilă. E ușor de rănit. Ea poate deveni mută, sfâșiată de suferință, dar nu poate fi înmormântată (Victimei de Paști; Glas de clopot). Nu se usucă. Fiecare dintre noi o poate experimenta (Mila ta) și, dacă am experimentat-o, să o dăruim și altora, după motoul dominican contemplata aliis tradere (sfântul Toma).

Chiar și atunci când trupul nu mai cunoaște decât durerea, în suflet poate străluci o lumină. Iar când moartea ne dă întâlnire, bucuria trasează o dâră de lumină în noapte (Te Deum).

Fără nicio îndoială, scrisul îl arată pe autor fără posibilitate de ieșire. De aceea, această carte în care se oglindește marea sa, cerul său, peisajul său interior, în care lasă poezia să vină la el așa cum sunt lăsați să vină copiii, este, am putea spune, o mare evanghelie în care poetul ne oferă, pe un ton obișnuit, dar profund, câteva piste care să ne ajute să țesem din nou, cu optimism, pânza seninătății de fii ai lui Dumnezeu, a căror esență este bucuria speranței.

Sunteți aspiranți la bucurie? Citiți; după ce ai citit o poezie, pacea pe care o simți este scrisă tot de Petru Ciobanu.

Pr. Cristinel Fodor

*

Bucurați-vă! Cântări ale speranței,
Petru Ciobanu, Ed. "Sapientia", 2013, ISBN 978-606-578-128-3, 14x20 cm, 100 p., 10 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat