Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La pas după... Anton Durcovici

Suntem în luna decembrie, când avem ocazia de a comemora cei 62 de ani scurși de la moartea martirică a episcopului Anton Durcovici în diferite moduri: liturghii, academii, conferințe, lansări de cărți, inaugurări de muzee, dezbateri, cateheze etc. Pe lângă acestea, pr. Alois Moraru și dr. Dănuț Doboș, în zilele de 12 și 13 îndrea 2013, au căutat și un alt mod de a marca această comemorare: cercetare istorică și parcurgerea pe jos a traseelor din București pe care le-a străbătut, în perioadele 1898-1906 și 1911-1949, elevul, seminaristul, preotul, rectorul și episcopul Anton Durcovici.

Deși fondurile Arhivei Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București au constituit un bogat tezaur de documentare în vederea editării unor studii și cărți despre cel evocat în aceste zile, am constatat că putem găsi surprize la tot pasul. Astfel, am descoperit documente inedite care clarifică unele aspecte încă neelucidate din anii petrecuți de Anton Durcovici la București, atât ca elev și seminarist, dar ca și profesor, prefect, director, rector, administrator parohial și asistent spiritual al multor grupuri de credincioși pe care i-a îndrumat din postura funcțiilor încredințate de superiorii săi.

Beneficiind și de sprijinul logistic oferit de doi profesori de la Facultatea de Istorie din București (dr. Marius Diaconescu și dr. Simion Nicolae Câlția), am reperat principalele locații întâlnite în documente și am pornit la drum.

Mai întâi am dorit să localizăm zona în care a locuit copilul Anton Durcovici, după descrierea pe care a făcut-o fiul fratelui lui Anton Durcovici: "Cei doi băieți, tatăl meu și unchiul meu, au frecventat școala la Iași. Câțiva ani mai târziu, mătușa a vândut restaurantul și s a mutat cu nepoata ei, bunica mea, la București. Au locuit pe strada Izvor, nr. 81. Aici m am născut eu". Harta pe care am analizat-o, din 1895, deci cu trei ani înainte de venirea văduvelor Österreicher și Durkowitsch, ne prezintă strada Izvor în zona sudică a Parcului Cișmigiu, în locația străbătută astăzi de Splaiul Independenței, Str. Bogdan Petriceicu Hașdeu și Str. Izvor, teritoriu în care astăzi este Parcul Izvor și stația de metrou cu același nume.

Odată identificată zona "casei părintești", am pornit spre școlile în care a studiat și capelele și bisericile pe care le-a frecventat cât era elev. Astfel, am descoperit ceea ce a mai rămas din fosta reședință arhiepiscopală, cu capela "Sfânta Ana", și complexul școlar "Sfântul Andrei" (convictul școala primară, liceul, casa preotului și casa Fraților Școlilor Creștine), care au fost situate pe Calea Călărașilor, numerele 10 și 12, respectiv Str. Lucaci, nr. 11, zonă ce este plasată astăzi pe Bulevardul Corneliu Coposu, la intersecția cu Str. Bălcești. În clădirea Școlii primare "Sfântul Andrei", elevul Anton Durcovici a început, în toamna anului 1898, clasa a IV-a primară. Tot aici a frecventat, în perioada 1899-1901, clasele I-a și a II-a gimnaziale. În aceste clădiri va reveni după ce s-a întors de la Roma, fiind numit în toamna anului 1915 profesor la Gimnaziul "Sfântul Andrei". După greutățile pe care le-a întâmpinat în timpul Primului Război Mondial, în ziua de 21 august 1920 a fost numit director al Internatului "Sfântul Andrei Apostolul", precum și rector al capelelor școlilor catolice. De aici, de pe Str. Călărașilor, nr. 12, făcea multe drumuri pentru a ține predici duminicale și ocazionale (misiuni, exerciții spirituale, slujbele din luna mai etc.) în diferite parohii.

Analizând această zonă a capitalei, am remarcat că a rămas nedemolată doar clădirea multifuncțională "Tomis", construită în anul 1912 pe locul vechii reședințe arhiepiscopale, localizată tot pe Calea Călărașilor, nr. 12, în care preotul Anton Durcovici a participat ca asistent spiritual la multe întâlniri ale grupurilor de laici: Congregația Mariană a Bărbaților, Acțiunea Catolică etc.

În apropierea acestor locuri sunt plasate biserica și fosta mănăstire a "Damelor Engleze" de pe Str. Bărăției, actualul nr. 27, unde Anton Durcovici a primit, la 22 mai 1899, taina sfântului Mir. Cu siguranță, aici a participat la foarte multe Liturghii și a cunoscut preoții care au deservit biserica. El însuși, ca preot, a celebrat în acest lăcaș de cult, dedicat "Sfintei Maria a Harurilor", multe Liturghii, fiind numit, la 21 august 1920, când a fost desemnat și director al Internatului "Sfântul Andrei Apostolul", predicator în această biserică. De aici, ne-am propus să ajungem la mănăstirea centrală a "Damelor Engleze", situată la aproximativ doi kilometri spre nordul capitalei.

Urmând itinerarul spre mănăstirea de pe Str. Pitar Moș, am vizitat și biserica italiană "Sfântul Mântuitor", de pe actualul Bulevard Nicolae Bălcescu, nr. 26, unde preotul Anton Durcovici a îndeplinit funcția de administrat provizoriu în perioada februarie - decembrie 1918. După cum scria arhiepiscopul Raimund Netzhammer, la 4 mai 1919, "în timpul anului 1918, (preotul Durcovici) a făcut în toate duminicile și zilele de sărbătoare serviciul divin cu predica în italiană la biserica italiană Sfântul Mântuitor".

De aici am ajuns în câteva minute pe Str. Pitar Moș, unde am putut admira mărețele case ridicate de călugărițele din München, "Damele Engleze". Aici s-a deschis, în anul 1858, "Institutul Sfânta Maria", care în scurt timp a devenit cea mai renumită școală de fete din București. În capela acestei mănăstiri, copilul Anton Durcovici l-a întâlnit pe pr. Luciu Fetz, care a avut un rol important în discernerea vocațională, invitându-l deseori la Liturghia de duminică în palatul arhiepiscopal. Trecând peste piedicile pe care le-am întâmpinat în dorința noastră de a vizita fosta capelă, confiscată de comuniști în 1948 și folosită astăzi ca sală de lectură pentru Școala Tehnică Sanitară și Centrul de calcul, statistică și documentare medicală din cadrul Ministerului Sănătății, ne-am amintit aici, așa cum notează principalul biograf al lui Anton Durcovici, pr. Florian Müller, că "mama și cei doi copii participau la sfânta Liturghie în capela călugărițelor", unde Anton a fost ministrant și susținut de sora Thekla (Tereza Pedot) , care "s a ocupat foarte mult de el". Mai mult, surorile aceste congregații au finanțat studiul seminaristului Anton Durcovici, care a fost recunoscător mai târziu mănăstirii, fiind pentru călugărițe un bun spiritual și confesor. Am apreciat că aceste clădiri ale "Damelor Engleze" nu au fost dărâmate și, chiar dacă sunt în paragină, sunt ocupate de diverse persoane fizice și juridice, printre care și Facultatea de Limbi și Literaturi Străine.

Întorcându-ne pe strada Izvor, am dorit să parcurgem, prin Grădina Cișmigiu, drumul spre clădirile situate pe fosta Str. Esculap, actuala Constantin Stahi, unde a funcționat Seminarul arhiepiscopal de București și a locuit în mai multe rânduri preotul Anton Durcovici: 1911-1916, 1918-1920, 1924-1925. Tot aici a stat o perioadă de circa șase luni pentru a-și reface sănătatea, după ce s-a întors bolnav în urma deportării din timpul Primului Război Mondial.

Parcurgând drumul spre catedrala "Sfântul Iosif", pe actuala Str. General Berthelot (din 1918), ne-am amintit de fostele denumiri ale acestei străzi, așa cum le găsim în documentele când Anton Durcovici a studiat și a activat aici ca profesor: Str. Fântânii sau Str. Fontanii (din 1878), precum și Str. Karl Lueger (din 1911).

Ajunși la catedrală, am putut rememora numeroase momente din viața lui Anton Durcovici. Mai întâi ne-am amintit că, la recomandarea fratelui Egesius, directorul Școlii arhiepiscopale de băieți, la 1 septembrie 1901, Anton Durcovici a fost primit de către arhiepiscopul Netzhammer în Seminarul arhiepiscopal "Sfântul Duh" din București. Aici, elevul Anton s a dăruit cu bucurie studiului și formării integrale ca seminarist, mergând în toamna anului 1906 să-și continue formarea filosofică și teologică la Roma. Întors acasă, ca preot, a desfășurat numeroase activități în catedrala "Sfântul Iosif" și la școlile care funcționau pe lângă ea. Din anul 1925, când seminarul se mută în clădirile de lângă catedrală, putem spune că rectorul Anton Durcovici a locuit mai mult aici și a desfășurat diferite activități pastorale și didactice.

După ce am parcurs încă multe sute de file din dosarele Arhivei Arhiepiscopiei, ne-am odihnit câteva ceasuri pentru a avea putere să mergem din nou pe urmele lăsate de Anton Durcovici în capitala României. Analizând că avem distanțe mai de străbătut și negăsind trăsuri și tramvaie care să urmeze itinerarul pe care ni l-am propus, am apelat la pr. Emil Moraru, pro-decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din București, care ne-a condus cu mașina proprie. Părintele Emil ne-a înlesnit intrarea în Facultatea de Inginerie a Instalațiilor, din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, care funcționează acum în clădirile de pe Str. Pache Protopopescu, nr. 66, ce aparțin surorilor din Congregația "Notre Dame de Sion". Fiind însoțiți de prof. Sorin Burchiu, decan al facultății, am putut afla despre starea actuală a clădirilor, care însumează 27 de săli de curs, dintre care 11 multimedia, șapte laboratoare, cinci săli de calculatoare, o bibliotecă, săli de studiu etc., dar și o imensă sală de festivități. Am recunoscut acea începere ca fiind capela în care a celebrat deseori și preotul Anton Durcovici în perioada august 1911 - octombrie 1920, mai puțin în perioada în care a fost deportat și a putut celebra în Mănăstirea "Notre Dame de Sion" din Galați.

Mergând mai departe, ne-am amintit de biserica "Sfânta Elena", situată pe Str. Cuza Vodă, la actualul nr. 102, care a fost sfințită la 29 iunie 1915. Această comunitate a fost administrată provizoriu, în perioada februarie - septembrie 1919, de către preotul Anton Durcovici.

Punctul final itinerarului nostru l-a constituit vizita la cimitirele "Bellu". Mai întâi am fost în cimitirul catolic, unde ne-am rugat la mormântul Mariei Durcovici (+ 1943) și la cele ale surorilor din diferite congregații, unele dintre ele fiind susținătoare sau fiice spirituale ale părintelui Anton Durcovici, el însuși vizitând destul de des aceste locuri. Ne-am amintit că unele dintre surorile "Damele Engleze" s-au îngrijit și de mama viitorului episcop de Iași. Ieșind pe Șoseaua Olteniței am încercat să retrăim ziua de 26 iunie 1949, când episcopul Anton Durcovici a fost arestat pe această stradă.

Ca un corolar al acestui itinerar durcovician, împreună cu pr. Ioan Ciobanu, paroh al bisericii catedrale din București, am fost în Cimitirul Ortodox "Bellu" și ne-am rugat la mormântul fericitului preot Vladimir Ghika.

Plini de o profundă încărcătură istorică, ajunși la palatul arhiepiscopal ne-am continuat cercetarea în arhivă, având satisfacția de a descoperi noi documente care consemnează viața și activitatea fericitului Anton Durcovici.

Pr. Alois Moraru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-13 decembrie: La pas după... Anton Durcovici


 

lecturi: 58.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat