Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cât de otrăvitoare este contracepția?

Dr. Renzo Puccetti răspunde la miile de întrebări care se află în spatele răspândirii și administrării pilulelor contraceptive

De Antonio Gaspari

A greșit Biserica refuzând folosirea pilulelor contraceptive? Erau justificate criticile Conferințelor Episcopale aduse enciclicei Humanae vitae a lui Paul al VI-lea? Ce s-a întâmplat cu adevărat la Conciliul al II-lea din Vatican? Este adevărat că o minoritate mai fidelă față de magisteriu a înfrânt o majoritate care ceda în a face să se accepte pilula contraceptivă? Și pilula contraceptivă este cu adevărat un progres sau otrăvește trupul și inima celor care o folosesc?

La aceste întrebări și la alte sute a încercat să răspundă dr. Enzo Puccetti cu cartea: I veleni della contraccezione (Otrăvurile contracepției), publicată de ESD (Edizioni Studio Domenicano).

Este scris pe ultima copertă: "Pilula contraceptivă a revoluționat societatea, a tulburat echilibrele demografice, a stricat unitatea învățăturii creștine și a sfâșiat Biserica Catolică într-o confruntare fără excluderea de lovituri".

Cartea lui Puccetti relatează despre descoperirea pilulei, dezvoltarea și răspândirea sa, interesele lui lobbies ale controlului demografic, răspunsul metodelor naturale, bătălia dintre episcopi, teologi, medici, asociații de laici, rolul lui Paul al VI-lea, ciocnirea cu privire la contracepție în anii care au precedat și au urmat după Conciliul al II-lea din Vatican, redactarea lui Humanae vitae, fidelitatea și răzvrătirea față de papa.

În carte autorul analizează învățătura părinților Bisericii, ruptura anglicanilor, magisteriul pontifilor, învățăturile lui Ioan Paul al II-lea și ale lui Benedict al XVI-lea, explicând care au fost consecințele răspândirii mentalității contraceptive asupra familiei și asupra societății.

Renzo Puccetti este medic, specialist în medicină internă, profesor de bioetică la Ateneul Pontifical "Regina Apostolorum" și la masterul în bioetică de la Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea". Membru fondator al Societății Medico-Științifice Promed Galileo, este membru al Research Unit de la European Medical Association. Este autor de cărți și de numeroase articole științifice de bioetică publicate în reviste naționale și internaționale. Pentru aceste teme colaborează cu numeroase reviste și conduce o transmisiune radiofonică foarte urmărită. Agenția Zenit l-a intervievat.

Pentru ce acest titlu: "Contracepția otrăvește?"?

Renzo Puccetti: Titlul face pereche cu imaginea de pe copertă: un măr roșu, copt, are aerul de a fi suculent, este incitant. În iconografia relatării păcatului strămoșesc mărul este folosit pentru a indica fructul oprit. Termenul latin malum are semnificația de măr și de rău; când Adam mănâncă mărul oferit lui de Eva convinsă de șarpe, răul intră în lume și cu el moartea. Cu contracepția și cu pilula în mod deosebit a părut multora că se puteau rezolva multe probleme, demografice, sociale, conjugale, familiale, teologice. Am încercat să relatez toate bunele motive aparente care au fost prezentate, efortul teribil al celor care în fața mareei de argumente în favoarea contracepției au rezistat, având încredere în rațiune, dar și mai mult agățându-se de credința Bisericii care încă de la începuturi a învățat că este un rău contracepția. Timpul, de cumsecade cum este, a demonstrat apoi cât de rău întemeiate erau motivele în sprijinul pilulei, efectele dezastruoase ale folosirii sale și deșertul la care avea să se ajungă.

Timp de decenii, contracepția a fost prezentată ca un panaceu, un progres, simbol al emancipării și al libertății pentru femei. Era imposibil să i se opună fără a fi insultat. Puteți să ne explicați care sunt locurile de sănătate personală, sociale, culturale și religioase unde a ajuns otrava pilulei?

Renzo Puccetti: Pot doar să amintesc aici faptul că în faza de experimentare și în primii ani de comercializare a pilulei, sute de femei au murit datorită efectelor tromboembolice. Deși pilulele care sunt astăzi în comerț au dozaje estrogene mult mai scăzute, aceste complicații rămân și sunt foarte cunoscute de medici. S-a gândit să se rezolve problema bombei demografice, așa cum se spunea atunci, și făcându-le pe femei să înghită miliarde de pilule ne aflăm cu un Occident în iarnă demografică, leagăne goale, piramidă răsturnată între tineri și bătrâni cu criza economică cea mai gravă și durabilă din 1929. S-a crezut că pilula va favoriza o unire mai strânsă a soților și un contrast la avorturi, dar după punerea în comerț a pilulelor divorțurile s-au înmulțit și cu ele și nașterile în afara căsătoriei și apoi avorturile, milioane și milioane.

La Conciliul al II-lea din Vatican a fost o mare dezbatere despre această temă. Dumneavoastră ați reconstruit în detaliu argumentele, pozițiile, contrastele și discuția intensă. Ce ați descoperit?

Renzo Puccetti: Nu cred că este vorba despre o descoperire, istoricii conciliului cunosc aceste aspecte foarte bine, dar probabil că lipsea o contribuție care să dea caracter unitar la mulțimea de fragmente. Papa Paul al VI-lea a scos controlul nașterilor din discuția conciliară, cu toate că reflecția și confruntarea părinților conciliari despre căsătorie care se va concretiza apoi în constituția Gaudium et spes a fost pe larg condusă ținând cont mult de implicațiile pe care le are admisibilitatea sau inadmisibilitatea contracepției. A fost o adevărată bătălie teologică înc are apărarea învățăturii a fost încredințată de Providență câtorva teologi și părinți conciliari foarte curajoși. Permiteți-mi să amintesc una mai puțin cunoscută de care am fost fascinat, teologul iezuit John Cuthbert Ford, un om care s-a bătut cu toate forțele și a fost foarte important în susținerea papei.

Publicarea enciclicei Humanae vitae, pentru unii a fost providențială, pentru alții a fost o dramă. Paul al VI-lea a arătat curaj și clarviziune, dar a fost criticat aspru. Unele Conferințe Episcopale s-au opus până acolo încât au amenințat cu schisma. Dumneavoastră povestiți despre asta în carte, în sinteză...

Renzo Puccetti: Da, dacă sunt diferite vocile care au relatat ceea ce a fost numit un pic ipocrit disensiunea de magisteriu din partea laicilor, preoților și teologilor, nu sunt mulți cei care au admis infidelitatea pronunțărilor multor conferințe episcopale în spatele unei învelitori de distinguo mieroase. Pentru aceasta am crezut că este important a readuce cuvintele foarte critice despre documentul pastoral al conferinței episcopale austriece rostite de primatul de Austria, cardinalul Schönborn, în martie 2008 la Ierusalim. De asemenea, am crezut că este util a readuce pasajele importante din principalele documente din care se poate avea percepția clară a modul în care unele directive pastorale furnizau instrucțiuni în contrast cu conținutul enciclicei, producând rezultatul suprareal că una și aceeași acțiune era considerată într-o națiune determinată de așa natură încât nu permite primirea Împărtășaniei, contrar cu ceea ce se întâmpla în națiunea vecină. Ori, cu toate deschiderea față de instanțele corecte de înculturare, nu mi se pare că aceasta poate să fie numărată printre cele mai bune dovezi de catolicitate, înțeleg de universalitate, de fapt nu cred că atunci când voi fi judecat, naționalitatea din pașaport va avea mare relevanță. Mi se pare că aceasta este o idee care nu trebuie neglijată pentru reflecția asupra spațiului doctrinal care trebuie rezervat conferințelor episcopale.

Care au fost încercările pe care Paul al VI-lea a trebuit să le depășească pentru a ajunge la publicarea enciclicei așa de contestate?

Renzo Puccetti: Au existat presiuni care au venit din afara Bisericii, din lumea mijloacelor de comunicare care cu abilitatea obișnuită au deschis un foc încrucișat asupra învățăturii catolice: se scria că era impracticabilă, era ineficace continența periodică, faptul că soții o abandonau în masă pentru a trece la pilulă. Numai dezbaterea învățăturii Bisericii despre contracepție constituia un formidabil argument împotriva învățăturii însăși; de fapt, dacă se discută despre ea, atunci înseamnă că nu este nereformabilă, dacă nu este nereformabilă, înseamnă că nu este sigură și dacă nu este sigură, nu obligă. Nu mai puțin chinuitoare pentru papa a fost presiunea exercitată de reprezentanți ecleziali de prim rang între care se evidențiază cardinalul belgian Leo Suenens, care a mobilizat o vastă echipă de teologi de la Universitatea din Louvain, a făcut parapet cu media, fără să deteste sprijinirea lui Planned Parenthood Federation of America și încercând până la capăt să-l convingă pe papa să schimbe învățătura.

Ce s-ar fi întâmplat dacă al II-lea Conciliu din Vatican ar fi aprobat folosirea pilulei contraceptive?

Renzo Puccetti: Istoria nu se face cu "dacă", dar întrebarea dumneavoastră are marele merit de a constrânge să reflectăm. Cred că un drum bun pentru a răspunde este să observăm ceea ce s-a întâmplat acolo unde instanța religioasă a luat o altă cale rupând și în această privință unitatea învățăturii. Mi se pare că prin coborârea exigențelor morale bisericile nu s-au umplut deloc, mi se pare că observ că autoritatea în formarea conștiințelor a fost minată în manieră irecuperabilă și că la sfârșit autoritatea religioasă a continuat într-o cădere tot mai în jos de-a lungul unui plan înclinat în tentativa destul de patetică de a urmări și a imita modernitatea. În afară de asta, mulți dintre cei care astăzi sunt preoți, călugări, surori, voluntari în Biserică, nu s-ar fi născut niciodată. Observ toate acestea și nu pot să nu percep tot contrastul cu exemplul care ne este dat de Isus de a nu îneca adevărul, el care în fața retragerii auditoriului și în fața descumpănirii apostolilor, nu ezită să-i pună în fața alegerii întrebându-i: "Vreți să plecați și voi?". Iată, ochiul credinței și cel al rațiunii îmi arată că dacă Biserica ar fi cedat cu privire la o învățătură neîntreruptă de cel puțin 18 secole în absența niciunui fapt nou sub profilul științific care să justifice schimbarea, atunci n-aș fi știut să explic cum un Dumnezeu care este același ieri, astăzi și întotdeauna, putea prin intermediul Bisericii sale să considere astăzi un bine ceea ce de la începuturi a spus că este un rău. Pentru că Dumnezeu nu se poate contrazice n-ar fi rămas altă explicație logică decât a considera non-Biserică acea Biserică. Dar, așa cum știm, lucrurile nu au fost așa și nu puteau să fie așa, dacă avem credință în promisiunea lui Cristos făcută lui Petru.

Care au fost binefacerile lui Humanae vitae?

Renzo Puccetti: Cred că prima binefacere a fost aceea mai degrabă de a rezista în fidelitatea față de Cristos decât de a ceda în fața lingușirilor lumii. Apoi, enciclica mi se pare un mare îndemn adresat bărbaților și femeilor pentru ca să nu-și piardă încrederea în măreția lor de creaturi voite de Dumnezeu, iubite de Dumnezeu, răscumpărate de păcat prin jertfa crucii, făcute fiice prin intermediul Botezului. Este o invitație adresată preoților să folosească milostivirea adevărului și a iertării divine, este o invitație adresată soților să continue în efortul vocației lor la sfințenie în căsătorie, este o invitație adresată guvernanților să nu urmeze scurtăturile tragice în rezolvarea problemelor și este o invitație adresată nouă medicilor de a menține unite competența științifică și conștiința dreaptă în acțiunea noastră.

Într-un capitol din cartea dumneavoastră explicați efectele mentalității contraceptive. Ni le puteți ilustra?

Renzo Puccetti: Disocierea semnificațiilor unitivă și procreativă ale actului conjugal comportă un efect bine înțeles de persoane complet străine de credința catolică așa cum ar fi intelectualul marxist Max Horkheimer, premiatul Nobel pentru economie George Akerlof sau chiar directoarea unui lanț de clinici pentru avorturi, Ann Furedi. Contracepția promite să se facă din activitatea sexuală un joc, o simplă plăcere, dar făcând astfel se banalizează activitatea sexuală și nu tindem să înfruntăm cu angajare și responsabilitate ceea ce este banal. Însă contracepția nu poate menține promisiunea pentru că sexul nu tolerează să fie banalizat, nu este făcut pentru a fi banal, mai devreme sau mai târziu se răzvrătește și arată în schimb cât este de serios pentru un bărbat și o femeie care delegând tehnicii nu au mușchii pentru a-i suporta greutatea.

Cum se poate depăși cultura și mentalitatea contraceptivă?

Renzo Puccetti: Cred că avem două căi și trebuie să le parcurgem pe amândouă; cea supranaturală a credinței, a Sacramentelor, a rugăciunii și cea pământească a investirii în oameni și mijloace pentru formarea fără temeri, fără complexe, cu profesionalitate și resurse adecvate provocării. Așadar, cred că trebuie pur și simplu să urmăm sugestia sfântului Ignațiu de Loyola: "Acționează ca și cum totul ar depinde de tine, știind după aceea că în realitate totul depinde de Dumnezeu".

(După Zenit, 30 și 31 decembrie 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat