Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Viena: Conferințe despre Biserica Greco-Catolică

Sâmbătă, 9 noiembrie 2013, a avut loc la Universitatea din Viena un simpozion dedicat Bisericii Greco-Catolice în perioada 1917-1989, având tema "Ce înseamnă a fi creștin în ziua de azi? Simpozion cu ocazia comemorării a 390 de ani de la moartea sfântului Iosafat (1580-1623), episcop martir al unității".

Printre invitații marcanți ai simpozionului s-au remarcat cardinalul de Viena, Christoph Schönborn și prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, cardinalul Leonardo Sandri. Au fost prezenți numeroși teologi din Austria, Ucraina, Slovacia, România, Armenia și Rusia, precum și câțiva episcopi greco-catolici. Din România au participat PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, și PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.

În cuvântul de deschidere, cardinalul Schönborn a subliniat faptul că din experiența martirilor Bisericii Orientale putem învăța foarte mult și a subliniat faptul ca în secolul al XX-lea au fost foarte mulți martiri comparativ cu cele anterioare. De aceea, fericitul papă Ioan Paul al II-lea a înființat un martirologiu special pentru secolul trecut. Martiriul a însoțit mereu istoria Bisericii, a fost și a rămas un punct de reper pentru creștinism. În continuare, episcopul Vienei a scos în evidență faptul că în anul 2000, la invitația Patriarhului Teoctist, a vizitat mai multe obiective din cadrul Patriarhiei de București. Pe când vizita acele clădiri, un preot i-a șoptit la ureche ceva ce l-a surprins foarte tare. I-a povestit că pe vremea patriarhului Justinian, în acea clădire au fost invitați 12 episcopi greco-catolici ca să declare că, în mod liber, vor părăsi Biserica Greco-Catolică și vor trece la ortodoxie. Dacă semnau, erau mai departe oameni liberi și puteau să-și vadă de viața lor, însă acei episcopi au preferat să nu semneze niciun document și să sufere în închisorile comuniste, unii dintre ei murind ca martiri ai credinței. Cardinalul Schönborn a subliniat faptul că integrarea Bisericii Catolice în interiorul ortodoxiei, după cum se vede în multe părți din estul Europei, este destul de greu de realizat. Apoi a fost următoarea întrebare: "Cine este și ce înseamnă a fi martir?" La acest punct a făcut referință la foarte mulți călugări și călugărițe care, din cauza nazismului și comunismului, și-au dat viața pentru credință. Un exemplu concret a fost dat din Austria, unde, în urmă cu 75 de ani, 6.000.000 de evrei au fost torturați de către sistemul nazist. Al treilea punct al conferinței s-a îndreptat asupra clarificării noțiunii de martiriu. A fost evocat exemplul sorei Restitua, o austriacă decapitată de către naziști și declarată fericită de către Biserică. Această soră, după ce a fost condamnată la moarte, în loc să-i fie frică de moarte, îi îmbărbăta pe ceilalți oameni care urmau să fie executați. Cardinalul de Viena a încheiat cu aceste cuvinte: "Morții și urii nu trebuie să i se răspundă prin răzbunare. Un adevărat creștin trebuie să aplice principiul iertării față de aproapele".

Simpozionul a continuat cu o conferință susținută de cardinalul Leonardo Sandri, care a început prelegerea cu aceste cuvinte: "Atunci când vorbim despre Bisericile Orientale nu putem să ne referim ca și cum ele ar fi niște biserici private... Ce înseamnă a fi creștin azi? Noi nu trebuie să uităm că la început Biserica noastră este creștină. Atunci când existența umană ajunge uneori chiar până la vărsare de sânge trebuie să învățăm că, prin mărturisirea credinței, noi putem trăi împreună și putem recupera sensul ei profund, de a fi conștienți că facem parte din Biserică. Toate Bisericile, indiferent de rit, formează o adevărată punte între cei din est și cei din vest. Biserica Universală nu poate respira fără cei doi plămâni". Cardinalul a concluzionat cu următoarea frază: "Mult s-a făcut până acum și încă mai este foarte mult de făcut". În cadrul expunerii s-a folosit de exemplul de mărturisire a credinței al sfântului Iosafat, care este pentru toate Bisericile un adevărat mărturisitor de credință.

Au urmat diverse relatări și conferințe, urmate de întrebări și răspunsuri cu privire la Bisericile locale care au prezentat acele relatări. După o zi intensă de dezbateri și discuții, ziua s-a încheiat în domul "Sfântul Ștefan" cu Liturghia dumnezeiasca a sfântului Ioan Gură de Aur, după ritualul bizantin.

Acest simpozion a avut ca scop cunoașterea mai îndeaproape a Bisericilor greco-catolice din toate țările din est, foste comuniste, "în speranța unui fructuos dialog între toate Bisericile din est și vest" și o consolidare a credinței a tuturor creștinilor din Europa.

Pr. dr. Iosif Antoci (Viena)


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat