Luncani: Zi de reculegere pentru profesorii de religie
La mănăstirea carmelită din Luncani, profesorii de religie din zona Bacău, însoțiți de inspectorul pe învățământ religios, pr. Lucian Adam, s-au retras pentru o zi de reculegere, sâmbătă, 30 noiembrie 2013, tema aprofundată fiind "Voi sunteți prietenii mei" (In 15,14).
În prag de iarnă, printre crengile desfrunzite ale pădurii, de pe cupola de cleștar a cerului, soarele a trimis razele sale vesele și pline de taină, peste mănăstire.
Așa ne-a întâmpinat în sărbătoarea sfântului Andrei și începutul Adventului, prietenul fidel, devotat și disponibil, Isus, cu exclamația: "Voi sunteți prietenii mei!".
Prin intermediul părintelui inspector Lucian Adam, Mântuitorul, ca un prieten adevărat care se oferă pe sine, ne-a luminat și ne-a hrănit cu învățătura și sfaturile sale, în momentele de meditație, dar și cu trupul și sângele său, la sfânta Liturghie.
Pentru că prietenii lui Isus sunt prieteni între ei, întâlnirea a fost și un exercițiu de sinceritate, de cunoaștere și de îmbogățire reciprocă conștientizând că un prieten adevărat este acela care te sprijină să fii mai bun, îți arată atât calitățile, dar mai ales lipsurile, ajutându-te să te corectezi.
La încheierea programului am plecat fiecare cu soarele în inimi și hotărârea de a împărtăși bucuria prieteniei lui Isus în special cu elevii, dar și între colegii profesori din școlile unde activăm, precum și în comunitățile din care facem parte.
Iată câteva impresii ale participanților:
"Prietenie în sens uman și creștin înseamnă cunoaștere, acceptare, sinceritate, prețuire, colaborare, iertare, bucurie etc." (Prof. Tereza Palcău)
"Voi sunteți prietenii mei" a fost tema zilei, în termeni populari aș spune: Cine se aseamănă se adună. Câteva gânduri ale zile de azi: «Prieten adevărat este cel care te corijează cu riscul de a curăța rana care produce dureri și nu cel care te sărută cu lingușeală»; «De n-ar fi Domnul de partea noastră, oamenii ne-ar fi înghițit de vii»; «Vino, Doamne Isuse, prietenul și Mântuitorul nostru»; «Haina prieteniei este modestia, sinceritatea și binele comun. Din roadele ei culeg toți, și totuși rămâne un izvor nesecat deoarece își trage seva din iubirea și prietenia veșnică a lui Cristos.»; «Cel care mă urmează îmi este prieten...»" (Prof. Maricica Bejenaru)
"Prietenia este o floare rară, spune o vorbă. De aceea, prietenul adevărat este acela care hrănește această floare, care știe cum s-o protejeze de toate pericolele din jur. Buni prieteni înseamnă a fi permanent acolo unde este nevoie de noi, înseamnă a fi umărul pe care să-l putem ceda pentru ca cel de lângă noi să-și plece capul, înseamnă a plânge cu el și a zâmbi cu el. A fi prieten înseamnă fidelitate, încredere și curaj. Iar prietenia, floarea care are nevoie de seva vieții «va înflori zilnic, clipă de clipă, răspândind mireasma și parfumul ei îmbucurător». Cu încredere și multă iubire să prețuim această minunată floare". (Prof. Angelica Șarig)
Prof. Tereza Herciu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
30 noiembrie: Luncani: Zi de reculegere pentru profesorii de religie
lecturi: 20.