Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Preoți înmormântați în Moldova (IV)

Cu scopul de a recupera memoria preoților înmormântați în Moldova, continuăm să-i descoperim pe cei care odihnesc în Focșani și Butea.

Focșani

Cu ocazia administrării Mirului din ziua de 21 octombrie 2012 am ajuns la Focșani. Despre un preot înmormântat în Focșani nu știa nimeni, deși în Agenda liturgică era pomenit pr. Monaldo Balietti la 13 februarie 1917. Pr. Mihai Budău mi-a pus la dispoziție registrele. Registrul decedaților (vol. IV, 1900-19..., f. 9) notează că părintele Balietti a decedat la 13 februarie 1918 (așadar, cu un an mai târziu) și că a fost 18 ani paroh de Focșani. A fost înmormântat la 15 februarie 1918 în cimitirul "Sfânta Ana". Părintele Cătălin Farcaș m-a dus la cimitir, însă nu am dat de mormântul preotului. Au fost întrebați credincioșii care ar fi putut ști câte ceva, dar tot nu s-a aflat nimic.

În cimitir este o capelă construită în anul 1880, dedicată Sfintei Ana. Pe frontispiciul de la intrare este scris: "Soții /Anna și Franciscu Lacascu / au edificat / această capelă în anul / 1880". Am intrat înăuntru, dar n-am observat nimic. Câteva zile mai târziu am vorbit cu pr. Mihai Enășel, fost paroh și decan de Focșani, care mi-a explicat unde este mormântul preotului. În aceeași capelă, dedesubtul unei icoane care îl arată pe Isus răstignit, cu Maria, Ioan și Maria Magdalena la picioarele crucii, se află o mică placă de marmură pe care, cu multă greutate, se poate descifra: "Păr. Monaldo Balietti / O.M. Convi. / Deced 13 Febr. 1918 / R.I.P." Fotografiile din capelă mi-au fost trimise de pr. Paul Agu la începutul lunii decembrie 2012.

Butea

În cimitirul din Butea am fost în două rânduri cu pr. Iosif Dorcu și cu pr. Petru Blaj, paroh, în martie 2012, respectiv în iunie 2013. Am căutat mormintele preoților și apoi am cercetat registrele din Arhiva Parohiei.

În cimitirul satului sunt înmormântați șase preoți: pr. dr. Ioan Ferenț (12 ianuarie 1886, Dărmănești - 3 august 1933, Butea), pr. dr. Gheorghe Petz, ordinarius substitutus (14 aprilie 1894, Hârlău - 20 martie 1974, Butea), pr. dr. Paul Tamaș (19 iulie 1902, Siculeni (Harghita) - 29 august 1982, Butea), pr. Maricel Ianuș, OFMConv. (18 septembrie 1967, Butea - 15 iunie 2009, accident rutier la Războieni), pr. Alois Dămoc (22 octombrie 1939, Săbăoani - 28 noiembrie 2012, Iași) și doi seminariști: Andrei Gabor (1942-1968), Iulian Ionuț Dămătăr (27 ianuarie 1988, Butea - 19 noiembrie 2006, Roman).

La intrarea în cimitir, coborând pe alee, în dreapta sunt înmormântați patru preoți; aleea continuă și în stânga; la 500 m în mijlocul acesteia se află mormântul pr. Ioan Ferenț. Este înconjurat cu mici stâlpi din beton legați prin bare din fier. În capătul dinspre sud se ridică o crucea înaltă din mozaic. În partea de sus pe cruce este răstignitul. În partea de jos, fotografia părintelui, iar la mijloc, o placă de marmură pe care este notat: "Nu uitați în rugăciune de / vrednicul preot / dr. Ioan Ferenț. / Născut la Dărmănești / în 1886, / moare ca paroh de Butea / în 3 august 1933. / R.I.P." La 5 august 1933 a fost înmormântat. În registru sunt notate următoarele date: decedat la 3 august 1933, 48 de ani, îngrijit la 2 august 1933. Liturghia de înmormântare a fost prezidată de Mihai Robu, episcop de Iași, însoțit de "un mare sobor de preoți". Registrul precizează: "Regretatul părinte dr. I. Ferenț: preot pios, râvnic, destionic, energic. Cu aptitudini spre studii istorice (numeroase articole publicate în "Cultura creștină") și biblice; mare predicator, poet (trad. Dies ire...); a ridicat mult starea spirituală a butenilor. A zidit biserica și casa parohială din Butea (Simultan s-a zidit biserica din Fărcășeni și Caracași). Bun și neobosit gospodar - a plantat via din grădina parohială, s-a ocupat mult de cultura florilor, în special a daliilor. Vor trece decenii de la moartea lui prematură și roadele muncii sale binecuvântate de Dumnezeu vor continua să trăiască; iar amintirea lui va rămânea mereu vie în inima acelora cari l-au cunoscut, admirat, iubit" (Arhiva Parohiei Butea, Registrul decedaților pe anii 1918-1937, f. 78v.-79, cf. Liber defunctorum, tom. V, 1932-, nr. 22).

Ne întoarcem la colțul aleii. Primul mormânt este al pr. Gheorghe Petz, înconjurat cu mici stâlpi de beton legați între ei prin bare de fier. În partea dinspre nord se ridică, nu prea înaltă, crucea din marmură, așezată pe un soclu de ciment în două trepte, străjuită de o parte și de alta de două vase mari din ciment pentru pus flori. Pe cruce, într-un pătrat înconjurat cu două flori de crin și cu un cerc deasupra (locul pentru fotografie), este notat: "Nu uitați în / rugăciune / pe Cucernicul / preot / dr. Ghoerghe Petz. / Năs. Hârlău 1894, / Dec. Butea 1974. / RIP". La 23 martie 1974 a fost înmormântat. În registru găsim următoarele date: a murit la 20 martie 1974, 80 de ani, fiul lui Anton și al Iosefinei, îngrijit. Liturghia a fost prezidată de ep. Petru Pleșca. Dintre preoții participanți, registrul notează: pr. Iosif Pal, pr. Alois Fechet (Idem, Registrul decedaților pe anii 1956-1981, vol. IV, f. 48).

În partea stângă a mormântului dinainte, stricându-se o latură a acestuia, se află cel al pr. Alois Dămoc. Coroanele mai sunt încă deasupra mormântului. Crucea deocamdată este din lemn și are date sumare: "INRI, / preot Alois Dămoc, / n. 22.10. / 1939, / d. 28.11. / 2012". Parohul precizează că se va pune o cruce din marmură. Pr. Alois Dămoc a fost înmormântat la 1 decembrie 2012. Registrul notează următoarele date: fiul lui Giurgi și al Veronei, decedat la 28 noiembrie 2012 la Iași, 73 de ani, născut la 22 octombrie 1939 la Butea, paroh de Butea: 1972-2003, îngrijit la 27 noiembrie 2012. La înmormântare au fost: "Ep. Petru Gherghel, ep. Aurel Percă, pr. Iosif Dorcu, pr. Petru Blaj și aproape 60 de preoți de pretutindeni" (Idem, Matricola de înmormântări, vol. VII, p. 22).

Mormântul pr. Paul Tamaș este mai în spate, înconjurat cu un gărduț cu figuri geometrice din fier beton așezat pe un soclu de mozaic. În partea dinspre nord se înalță, sveltă, crucea din mozaic, așezată pe un soclu. Pe o placă de marmură este scris: "Amintiți-vă în rugăciune / de Cucernicul părinte / Paul Tamaș / * Târgoviște 1902, / + Butea 1982, / 29 august". La 1 septembrie 1982 a fost înmormântat. Este fiul lui Ilie și al Mariei, mort la 29 august 1982, 80 de ani, îngrijit, născut la Târgoviște; Liturghia de înmormântare a fost prezidată de pr. Dumitru Patrașcu, paroh de Hălăucești. Registrul mai notează: "Preot erudit. Memorie fenomenală. A activat în Dieceza de București. A venit apoi în Moldova ca paroh la Fundu Răcăciuni. Se pensionează și stă la Valea Mare - Bacău, apoi la Izvoarele - Răchiteni, apoi la Butea" (Idem, Liber mortuorum, vol. V, 1982-1995, f. 5v.-6).

Aproape de mormântul dinainte, în partea stângă, se află cel al pr. Maricel Ianuș, OFMConv. (18 septembrie 1967, Butea - 15 iunie 2009, accident rutier la Războieni). Trei bare din inox leagă mai mulți stâlpi din marmură așezați pe un soclu din marmură. În parte unde este crucea se ridică doi stâlpi mici cu cruci în vârf. Două lăcașuri pentru lumânări străjuiesc crucea pe o parte și de alta. Pe cruce, sub fotografie, este scris: "Pr. dr. Ioanuș Maricel, / OFMConv. / N. 18.IX.1967, / D.15.VI.2009. / Păzește-mi sufletul, / căci sunt unul / din cei iubiți de tine! / Scapă, Dumnezeule, / pe robul tău, / care se încrede în tine!" Deasupra fotografiei este sculptată o floare. A fost înmormântat la 18 iunie 2009. În Registru se află următoarele date: fiul lui Ioan și al Angelei, n. Balint, decedat la 15 iunie 2009, accident de mașină, Războieni, Tg. Frumos, născut la 18 septembrie 1967, Butea, profesor la Seminarul Franciscan Roman, a celebrat sf. Liturghie la 14 iunie 2009. La Liturghia de înmormântare au concelebrat: "Ep. Petru Gherghel, părintele provincial Emilian Cătălin și aproape 100 de preoți" (Idem, Matricola de înmormântări, vol. VI, p. 146).

Între timp am aflat că părintele paroh a refăcut mormintele preoților Dămoc și Petz, însă nu am mai ajuns în zonă.

Interesante sunt două plăci de marmură care se păstrează la parohie, cu gândul de a fi puse pe biserică. Una este în limba latină și vorbește despre vechea biserică zidită în 1864: "D. O. M. / Hoc templum / Sanctissimae Trinitati / dicatum / ab incolis butenensibus / aedificatum fuit / sub auspicius et auxiliis / Demetrii Matthaei Georgii / Sturza / A.D. MDCCCL XIIII / Parocoho / patre Antonio Carnili Moliaenensi" (Această biserică închinată Preasfintei Treimi a fost zidită de locuitorii din Butea sub conducerea și cu ajutorul lui Dumitru Matei Gheorghe Sturza în anul Domnului 1864, paroh fiind părintele Anton Carmil Molienezul).

Cealaltă placă, având suclptate în cele patru coluțuri figuri geometrice, amintește de noua biserică: "O.A.M.D.G. / Această biserică, dedicată / Sfintei Treimi, a fost construită / în anii 1977-1980 prin contribuția cre- / dincioșilor din Butea, paroh fiind pre- / otul Alois Dămoc. În ziua de 18 / iunie 2000, în sărbătoarea Sfintei / Treimi, episcopul de Iași Petru / Gherghel, asistat de episcopul / aux. Aurel Percă și de episcopul de la / Chișinău Anton Coșa a consacrat altarul / și biserica spre slava Sfintei Treimi. / Mulțumim pentru ajutor!"

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Preoți înmormântați în Moldova (IV)

* * *

Preoți înmormântați în Moldova (III)

Preoți înmormântați în Moldova (II)

Preoți înmormântați în Moldova (I)

Preoți înmormântați în Iași


 

lecturi: 40.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat