Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatra Dornei: Întâlnire și Liturghie de mulțumire pentru 29 ani de Preoție, seria 1984

Seria de 24 de preoți hirotoniți la 29 iunie 1984, de către PS Lajos Bálint, episcop auxiliar de Alba Iulia, s-a reunit în biserica parohială "Schimbarea la Față a Domnului Nostru Isus Cristos", din Vatra Dornei, miercuri, 9 octombrie 2013, pentru sfânta Liturghie de mulțumirea anuală, pentru cei de 29 de ani de Preoție, pentru cei 40 de ani de când s-a intrat în seminar și pentru cei peste 55 de ani de viață.

Această serie de 24 de preoți a fost interpretată de mulți ca fiind o serie de 2x12 apostoli; o serie de 2x12 stele din coroana de glorie a Mariei. De aceea, și noi, cei 24 de preoți din seria 1984, ne-am așezat preoția noastră sub ocrotirea lui Isus, marele și bunul Păstor, și a Mariei, mama Preotului veșnic.

Iată numele celor 24 de preoți hirotoniți la 29 iunie 1984: pr. Antoci Laurențiu; pr. Biur Cazimir; pr. Blăjuț Eugen; pr. Budău Eugen; pr. Ciobanu Ioan; pr. Chelaru Pavel; pr. Cobzaru Ioan; pr. Cojocaru Gheorghe; pr. Dumea Emil; pr. Farcaș Lucian; pr. Ghența Laurențiu; pr. Gherghelaș Iosif; pr. Hîrja Alois; pr. Iacovici Isidor; pr. Imbrea Mihai; pr. Matei Andrei; + pr. Lucaci Toma; pr. Lungu Ioan; pr. Păuleț Petru; pr. Săboanu Anton; pr. Solomon M. Ioan; pr. Solomon P. Ioan; pr. Vernică Petru; pr. Vârgă Damian.

La această întâlnire și sfântă Liturghie de aniversar, ne-am oprit câteva momente din munca noastră apostolică de fiecare zi și am rememorat împreună multele haruri primite de la Dumnezeu, apoi "am luat potirul mântuirii și am invocat numele Domnului" (Ps 116,13), adică l-am adorat, l-am lăudat și l-am preamărit pe Dumnezeu, care în marea sa iubire a privit spre nevrednicia noastră și ne-a copleșit cu nenumărate daruri: darul vieții, darul credinței, darul Botezului, darul Preoției și toate celelalte daruri fără număr și măsură; astfel că ceea ce suntem, suntem numai prin harul lui Dumnezeu (cf. 1Cor 15,10), iar fără de harul lui, nu am fi fost nimic și nu am fi putut face nimic bun (cf. In 15,5); apoi i-am mulțumit cu recunoștință pentru toate nenumăratele daruri primite în toate zilele vieții noastre, așa cu el însuși o cere de la toți peste care și-a revărsat harurile sale: "Mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Cristos Isus, cu privire la voi" (1Tes 5,18); apoi nu am uitat să-i cerem iertare pentru toate necorespunderile noastre la o așa bogăție de haruri; și nu în ultimul rând l-am rugat să ne ajute pe noi, preoții, dar și pe poporul creștin în mijlocul căruia trăim și muncim, să ne ajute să-l căutăm în continuare cu toată ardoarea; căutându-l, să-l descoperim mai mult și mai bine; descoperindu-l, să-l iubim; iubindu-l, să-l slujim și, slujindu-l, să ne mântuim.

După rememorarea darurilor primite, după rugăciunea de laudă, de mulțumire, de iertare și de cerere de ajutor, am rememorat apoi frumoasele definiții și idealuri ale preotului, cuprinse în Sfânta Scriptură, definiții și idealuri care ne-au fascinat în toți anii de seminar.

Iată doar câteva dintre definițiile preotului:

Prima definiție a preotului, de care se leagă un întreg șir de alte definiții și la care am meditat, a fost: "Preotul - un alt Cristos". "Nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăiește în mine" (Gal 2,20). Prin Botez, fiecare creștin este "un alt Cristos", dar preotul ministerial, este un "alt Cristos" într-un mod cu totul aparte, căci:

- el singurul dintre toți botezații a fost ales să fie, așa cum într-o orchestră cineva a a fost ales să fie "prima vioară", sau "vioara întâi", exact așa a fost ales și preotul ca în mijlocul botezaților, el să fie "primul vas ales" al Cuvântului lui Dumnezeu, care să-i hrănească și să-i întărească pe oameni (cf. Fap 9,15); să fie și "prima trâmbiță a lui Dumnezeu" în lume, care să-i cheme oamenii la adunarea creștină și la împărăția lui Dumnezeu (cf. Num 10,2). Pentru că preotul a fost chemat să fie "primul vas ales al lui Dumnezeu" și "trâmbița întâi dintr-o mare orchestră de multe alte trâmbițe", Domnul a pus pe buzele preotului mai multă știința și mai multă învățătură, pentru că el să fie un sol demn de Domnului oștirilor (cf. Mal 2,7).

- el singur dintre toți botezații, deși sunt și ei o "preoție împărătească și un neam ales" (cf. 1Pt 2,9), preotul ministerial a fost ales să fie "preot după rânduiala lui Melchisedec" (cf. Evr 5,6), adică el a primit puterea să-l coboare pe Isus pe altar, în pâinea și vinul euharistic, și apoi să le ofere lumii ca hrană și bătură, ca întăritor și medicament de nemurire (cf. Lc 12,19; 1Cor 11,24-5; In 6,54).

- el singurul dintre toți botezații, deși toți trebuie să ne iertăm unii pe alții (cf. Col 3,13), preotul ministerial a primit misiunea, ca în numele și în puterea lui Cristos, să dezlege păcatele oamenilor; preotul le dezleagă, dar de iertat le iartă numai Dumnezeu (cf. In 20,22-23; 2Cor 5,18).

- el singurul dintre toți botezații, prin chemarea sa la celibat, a fost ales, deși mulți nu o înțeleg (cf. Mt 19,12), să fie, în mijlocul lumii subjugate de păcat, un semn al prezenței împărăției cerurilor, al acelei împărății unde oamenii nu se mai însoară și nu se mai mărită și unde toți vor fi ca îngerii cerului (cf. Mc 12,25).

Un al doilea șir de titluri de noblețe la care am meditat, titluri care se leagă între ele și pe care preotul le-a primit la hirotonire, au fost și acelea de "Miel al lui Dumnezeu împreună cu Isus" (cf. In 1,29), "Miel în mijlocul lupilor", împreună cu Isus (cf. Lc 10,3). Iar de acest titlu se leagă bine și alte două titluri: "om al lui Dumnezeu" (cf. 1Tim 6,11) și "Robul Domnului" (cf. 2Tim 2,24). Preotul, singurul dintre toți botezații, a fost ales nu numai să aducă jertfa sfintei Liturghii, ci și să se ofere ca jertfă vie împreună cu Cristos. "Căci nouă ni s-a dat harul nu numai să credem în el, ci să și pătimim pentru el" (Fil 1,29). De aceea, atunci când, la prefacere, preotul, acționând "în persoana lui Cristos", spune: "Acesta este trupul meu dat pentru voi; acesta este sângele meu vărsat pentru voi" (1Cor 11,24-25), implicit spune și de trupul său și sângele său. Iar preotul se dă ca "miel de jertfă" și "victimă de iubire", împreună cu Isus, pentru oamenii de mântuit: prin muncile apostolice, prin râvna pentru evanghelie, prin jertfa de sine, prin renunțare la voința proprie, prin suferința și moartea sa.

Dacă vom privi la mielul de jertfă din Vechiul Testament, vom vedea că acesta este adus de către oameni în procesiune, până la altarul unde urma să fie jertfit (cf. Lev 16,5). Așa a fost adus și Cristos în ziua de Florii la Ierusalim (cf. Mt 21,8), unde urma să fie sacrificat pentru mântuirea lumii. Iar dacă ați fost atenți la intrarea la Liturghie a preotului, veți observa că și el este adus în procesiune la altar de către ministranți și oamenii de altar, pentru a oferi jertfa lui Cristos, la care el unește și jertfa de sine. După un timp, toate aceste lasă urme pe chipul și pe sănătatea preotului, urme care se văd "în firele de păr argintii și în trusa cu doctorii". Și așa cum Isus nu s-a dat înapoi de la toți cei care îl ocărau și-l batjocoreau (cf. Is 50,5-6), nici noi nu am dori să o facem.

Un al treilea șir de titluri de noblețe date preotului, asupra cărora am meditat, a fost și acela de preot: "Pontifex" și "Scala caelis", adică preotul este cel care a fost ales de Dumnezeu ca, împreună cu Isus, să devină "pod" și "scară" între Dumnezeu și oameni (cf. In 1,51; Gen 28,13). "Căci orice mare preot este luat dintre oameni și este pus pentru oameni, pentru cele ale lui Dumnezeu, ca să aducă daruri și jertfe pentru păcate; iar pentru faptul că și el este cuprins de slăbiciune, poate să fie îngăduitor cu cei neștiutori și rătăciți" (Evr 5,1-2). Deci, ceea ce este un pod peste o apă mare sau peste o prăpastie mare; ceea ce este o scară care legă pământul de un loc înalt, aceea este și preotul pentru lume, un pod și o scară care îi trece pe oameni, împreună cu Isus, din valea de lacrimi în împărăția lui Dumnezeu. Dar ca și peste orice pod, ca și peste orice scară, oamenii trec cu "picioarele încălțate". Iar preotul trebuie să rabde și să accepte această situație, împreună cu Cristos.

Asta e gloria cu care ne-am mândrit în ziua întâlnirii noastre și cu care ne mândrim în fiecare zi, gloria crucii împreună cu Cristos (cf. Gal 6,14). Căci, "dacă am suferit împreună cu Isus, vom și domni împreună cu Isus" (Rom 8,17). "Dacă murim împreună cu Isus, vom și trăi împreună cu el. Dacă îndurăm cu răbdare împreună cu Isus, vom și domni împreună cu el" (2Tim 2,11-12).

La sfârșitul celebrării aniversare, celor prezenți în biserică le-am cerut ca, așa cum noi ne rugăm mereu pentru ei, să se roage și ei pentru noi, pentru ca toți să fim la înălțimea chemării noastre și astfel să-i slujim cu iubirea și dăruirea lui Isus.

Iar tuturor celor care vor citi aceste rânduri, le cerem cu umilință ca și ei să se roage pentru noi, seria de preoți 1984, dar și pentru toți ceilalți preoți. Cu această ocazie, îi mai rugăm pe toți cei care vor să aibă preoți buni și sfinți, adică pe toți credincioșii, să se poarte cu noi, preoții, cu mai multă îngăduință, înțelegere și dragoste (cf. Col 3,13; Ef 4,2), căci preotul este unul, iar credincioșii sunt mai mulți; să ne primească învățăturile scoase din Biblie, chiar dacă unii amăgiți de cel rău nu o mai fac (cf. 2Tim 1,13; 2Tim 4,3-4), căci cine pe noi ne primește și ne ascultă, pe Isus însuși îl primește și în ascultă (cf. Mt 10,40; Lc 10,16); și să ne bucure prin prezența lor deasă la sfânta Liturghie, - unde să se întărească cu puterea cuvântului biblic și cu sfânta Împărtășanie, - la orele de adorație, la Rozariu, la rugăciunea comună, și la orele de catehism; căci după legea slujirii, noi, preoții, suntem datori să umplem amvonul cu divinul cuvânt al lui Dumnezeu, iar dumneavoastră sunteți datori să umpleți biserica.

Și iarăși, îi rugăm pe dragii noștri credincioși să nu uite că la biserică nu trebuie să vină numai ca simpli spectatori exigenți, fără să facă nimic și gata să observe și să reclame orice; căci Biblia spune că fiecare suntem mădulare ale trupului lui Cristos, dar și mădulare unii altora; de aceea, după carisma sa, fiecare trebuie să se implice liturgic și chiar gospodăresc (cf. Rom 12,4-8; 1Pt 4,10-11); căci ca și într-un trup, un mădular nu poate face totul singur, ci fiecare mădular viu trebuie să-și facă treaba lui, căci, vorba sfântului Ioan Gură de Aur, "în Biserica lui Cristos, nimeni nu este numai simplu pasager", și atunci totul va fi în ordine și cu folos mântuitor (cf. 1Cor 12,12-31). Ajutați-ne să vă slujim!

Apoi, iubiții noștri credincioși nu trebuie să uite că noi, preoții, ca și sfântul Paul, suntem și noi oameni de mântuit, că nu am câștigat încă premiul, că nu ajuns încă la desăvârșire, ci alergăm împreună cu ei spre țintă (cf. Fil 3,12-14); apoi nu trebuie să uite că noi, preoții, purtăm comoara preoției noastre în slabele "vase de lut", ale ființelor noastre, adică avem carențe; căci așa i-a plăcut lui Dumnezeu, ca să arate că putere extraordinară pe care o avem nu este de la noi înșine, ci este de la el (cf. 2Cor 4,7).

Și nu în cele din urmă, îi rugăm pe iubiții noștri credincioși, și pe toți vizitatorii site-lui www.ercis.ro să nu uite de rugăciunea pentru vocații la viața de apostolat și la munca misionară și nici de obligația lor misionară alături de păstorii lor.

Vă mulțumim anticipat și vă asigurăm de dragostea noastră!

"Mulțumiți lui Dumnezeu pentru toate lucrurile; căci aceasta este voia lui Dumnezeu, în Cristos Isus, cu privire la voi" (1Tes 5,18)

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 68.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat