A apărut Monografia satului Somușca
A ieșit de sub tipar, la jumătatea lunii octombrie 2013, lucrarea Monografia satului Somușca, avându-l ca autor pe prof. dr. Anton Coșa. Cartea a fost realizată la Editura "Magic Print" din Onești și este dedicată In Honorem Preasfințitului Petru Gherghel la aniversarea a 35 de ani în fruntea Episcopiei Romano-Catolice de Iași.
Autorul acestei lucrări, domnul prof. dr. Anton Coșa, în Introducere, a scris:
"Propunem cititorilor, prin intermediul Monografiei satului Somușca, o călătorie în timp, un pelerinaj în vremuri de demult, al căror parfum de epocă sperăm să-l poată simți cât mai mulți dintre cei care își vor sacrifica din timpul lor parcurgând paginile cărții.
Monografia satului Somușca este povestea unui sat cu oamenii săi, cu bucuriile și necazurile lor, cu realizările și neîmplinirile lor. Este povestea unui sat care a fost și, asemenea altor sate, nu mai este astăzi la fel ca odinioară. Viața modernă a condus la pierderea (în mare parte) acelor datini străvechi care ordonau viața comunității locale de dinainte vreme. Cu siguranță, satul Somușca nu va mai fi, din păcate niciodată, așa cum l-au cunoscut generațiile anterioare.
Volumul Monografia satului Somușca are următoarea structură: Cuvânt Episcop Petru Gherghel, Introducere, Geografia, Istoria, Demografia, Etnografia, Biserica, Școala, Antroponimia, Toponimia, Organizare teritorial-administrativă, Documente. Recensăminte. Statistici, Încheiere, Bibliografie, Indice de nume (subiecți chestionați), Glosar (termeni arhaici), Fotografii, Cuprins".
Cuvintele PS Petru Gherghel, de pe coperta spate a lucrării, sunt grăitoare:
"Cartea, Monografia satului Somușca, continuă o preocupare vie a noastră pentru a avea o oglindă a moștenirilor lăsate de cei care au trăit pe aceste meleaguri și pentru a le fi adus un fericit omagiu pentru comoara vieții și a credinței.
Ea vrea să ofere cercetătorilor un amplu și autentic studiu despre geografia, istoria, demografia și etnografia acestei așezări, despre biserica satului și despre școală, despre instituțiile și structurile administrative, fiind puse la dispoziția tuturor cititorilor multe date, documente, statistici și fotografii legate de port, de viața de zi cu zi a credincioșilor acestei comunități parohiale, mărturie aleasă pentru prezent și speranță vie pentru viitor.
Îl rugăm pe Dumnezeu să binecuvânteze această vrednică comunitate și pe toți membrii ei, iar autorului acestei monografii, domnului prof. dr. Anton Coșa, îi exprimăm recunoștința noastră pentru munca depusă, cu atâta migală, asigurându-l de binecuvântarea noastră pentru domnia sa, ca și pentru cei care l-au ajutat în această nobilă muncă.
Îi invităm pe toți locuitorii din comunitatea Somușca să descopere, în paginile acestei monografii, chipul și imaginea înaintașilor lor, iar pe toți doritorii de noi cunoștințe despre credincioșii din această veche așezare, îi încurajăm să o lectureze cu mult respect și cu real folos".
"Avem speranța că această Monografie a satului Somușca va reprezenta, alături de celelalte monografii (elaborate până acum) privitoare la așezările catolice din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, un reper important pentru scrierea unei viitoare sinteze de istorie a catolicilor din Moldova" - sunt cuvintele cu care autorul a încheiat Introducerea cărții.
Cartea are următoarele date tehnice: ISBN 978-606-622-089-7, format 17x24cm și 430 de pagini.
Monografia satului Somușca va fi lansată la Somușca, în biserica "Sfântul Luca", duminică, 10 noiembrie 2013, după sfânta Liturghie de la ora 11.00, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași.
Ovidiu Bișog
* * *
Monografia satului Somușca
Anton Coșa, Ed. "Magic Print", 2013, ISBN 978-606-622-089-7, 17x24 cm, 430 p.
lecturi: 54.