Reflecție: Altfel de "La mulți ani!"
"Știți ce deosebește un prieten adevărat de un educator care doar își face datoria?", i-a întrebat într-o zi învățătorul pe elevii săi. Unii au răspuns: "Grija", alții: "Iubirea dezinteresată", alții: "Prezența alături de tine", unii "Sfatul bun", alții "Ajutorul pe care ți-l dă repede și chiar fără să-l rogi", iar altul, râzând, i-a răspuns: "E prieten adevărat cel care te știe cu toate păcatele, mofturile și defectele tale și, în ciuda faptului, rămâne lângă tine" și tot așa...
"Sigur, aveți cu toții dreptate", răspunse învățătorul. Apoi, cu o lucire șăgalnică în priviri, adăugă: "Eu aș fi răspuns însă așa: «Prieten adevărat este acela care te întreabă ce faci și chiar așteaptă să-i răspunzi» și aceasta, fiindcă, privindu-te, nu se admiră tot pe sine în ochii tăi, ci te vede cu adevărat și, văzându-te pe tine, îl vede pe Dumnezeu în tine.
La 27 septembrie se împlinesc 473 ani de la înființarea Societății lui Isus prin bula Regimini Militantis Ecclasiae a papei Paul al III-lea. Continuând tradiția venerabilă începută de sfântul Ignațiu de Loyola și păstrată de-a lungul secolelor prin scrisorile generalilor și lucrările marilor maeștri spirituali ai Societății, iezuitul este un om de rugăciune în acțiune, aflat într-o uniune intimă cu Dumnezeu. De aici, disciplina riguroasă, corectitudinea, inteligența, dar mai ales, căldura sufletească prin care accede la înălțimi spirituale nebănuite, dar rămâne mereu alături de cei umili, susținându-i și ajutându-i chiar cu prețul vieții sale. Isus spune fiecăruia dintre noi: "Urmează-mă", iar iezuitul, supunându-se, ne arată dulceața și căldura și binefacerile acelui "jug" spiritual. În fața provocărilor societății actuale, iezuitul răspunde generos și înțelept: se poate vorbi de o nouă școală filosofică ("tomismul transcendental"), de răspunsul teologic dat neliniștii și fricii omului în fața descoperirilor și amenințărilor științei, de regândirea legăturii între știință și religie, între politică și religie, între religie și activitățile sociale, dar mai ales în educarea omului în și prin școală etc. În felul acesta se menține și se consolidează unitatea între Societatea lui Isus și lumea însetată (chiar fără s-o știe) de cuvântul mântuirii.
Poate că de aceea Duhul Sfânt a ales, pentru prima dată în Scaunul Sfântului Petru, un iezuit. Simplu, modest, umil, blând și bun, inteligent și plin de umor, electrizând mulțimile, mergând la periferiile geografice și existențiale, el însuși sărac într-o Biserică pe care o dorește pentru cei săraci, papa Francisc este prin excelență omul care, renunțând la sine, este iubit de toți așa cum și el îi iubește pe toți.
Fiindcă știe și ne face și pe noi să recunoaștem că în noi este Dumnezeu.
La mulți ani, SJ!
Dr. Ecaterina Hanganu
lecturi: 10.