Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași-București: Pelerinajul bucuriei

În dimineața zilei de vineri, 30 august 2013, un grup de pelerini din parohiile "Adormirea Maicii Domnului", "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" și "Sfântul Anton de Padova" din Iași au pornit într-o călătorie mult așteptată spre București, pentru a lua parte la beatificarea prințului Vladimir Ghika, preot și martir.

În acest an, la 27 martie, papa Francisc a semnat decretul de recunoaștere a martiriului pentru credință a slujitorului Vladimir Ghika, urmând ca Liturghia solemnă în vederea recunoașterii lui ca "fericit" să aibă loc pe 31 august 2013, ora 11, la București, în clădirea ROMEXPO.

Cu ocazia acestui fericit eveniment, părintele paroh Petru Sescu a hotărât să organizeze un grup de credincioși pentru a reprezenta Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași pe 31 august la București. Astfel, 51 de credincioși ai parohiei noastre au pornit pe 30 august 2013, cu multă bucurie, spre București, imediat după sfânta Liturghie de dimineață, autocarul fiind, timp de câteva ore, gazda multor momente de rugăciune și meditație. Materialul de prezentare a Monseniorului Vladimir Ghika, pregătit de doamna Ana Doboș și prezentat de Adrian Petruț și Ciprian Hușanu, a dus la cunoașterea Monseniorului, trăirea în credință, renunțarea de sine pentru oamenii sărmani și bolnavi, martirul în închisorile comuniste au marcat pe toți cei prezenți la pelerinaj.

Organizarea acestui eveniment a fost extraordinară. La sosirea în București am fost preluați de voluntari care ne-au ajutat să ajungem la Catedrala Franceză, unde Vladimir Ghika a slujit timp de câțiva ani la mijlocul secolului trecut. La catedrala "Sfântul Iosif", am luat parte la sfânta Liturghie și, ulterior, la privegherea de rugăciune dinaintea beatificării, care a început la ora 19:30 și s-a încheiat în jurul orei 21. Pelerinii au avut ocazia să viziteze Muzeul Vladimir Ghika, aflat la subsolul palatului arhiepiscopal, unde, prin intermediul ghidului, au descoperit noi detalii din viața monseniorului, fotografii cu el și cu cei din familia lui, desene ale acestuia, veșminte liturgice purtate de el în timpul celebrărilor, obiecte religioase sau medalii de onoare. Toți au rămas impresionați, mai ales, de reflecțiile lui Vladimir Ghika asupra lui Dumnezeu și asupra vieții, notate de el pe niște bilețele de hârtie, care au fost, ulterior, recuperate. Astăzi, însumează peste 5.000 și edițiile în care s-au publicat au fost, în scurt timp, epuizate.

Ceremonia de beatificare a Monseniorului, de la ora 11, a debutat cu procesiunea episcopilor și a preoților spre altarul împodobit cu flori la care, în scurt timp, ne-a acordat binecuvântarea însuși trimisul papei Francisc la București, cardinalul Angelo Amato. Au participat la eveniment aproximativ 10.000 de persoane, atât din țară, cât și din străinătate, având în vedere că Vladimir Ghika și-a desfășurat opera de caritate preponderent în Franța și România, dar a participat la numeroase Congrese Euharistice în Asia, America și Australia. Prin urmare, la sfânta Liturghie prezidată de cardinalul Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, au fost rostite rugăciuni de intenție atât în limba română, cât și în franceză, germană, italiană sau arabă. După citirea decretului de beatificare, în aplauzele tuturor, s-a dezvelit imaginea lui Vladimir Ghika, martirul cu ochi blânzi care a știut să descopere în orice făptură flacăra iubirii lui Cristos și a fost intonat imnul în cinstea lui, compus de maestrul Marcel Octav Costea, organist al catedralei "Sfântul Iosif" din București. Arhiepiscopul Ioan Robu i-a adresat, ulterior, cardinalului Amato rugămintea de a-i transmite papei, în numele credincioșilor români, mulțumirea pentru darul făcut, de a-l ridica la cinstea altarelor pe Vladimir Ghika, preot și martir și, astfel, a continuat în mod obișnuit, dar cu multă emoție în suflet, celebrarea sfintei Liturghii. Câteva cuvinte din predica realizată de cardinalul Angelo Amato pentru acest eveniment, citită credincioșilor în limba română de către preot profesor doctor Ioan Tamaș: "Beatificarea de astăzi reprezintă un semn profetic de reconciliere și pace, ca amintire a unui timp care nu trebuie să se repete și ca angajare a unui viitor de speranță, de comuniune frățească".

La finalul Liturghiei, după ce am primit binecuvântarea cardinalului Angelo Amato, grupul nostru a pornit, la scurt timp, spre Iași, timp în care s-au recitat mistere ale sfântului Rozariu, s-au împărtășit impresii și s-au cântat imnuri de slavă către Domnul. În acest timp de rugăciune și cântare am învățat și imnul fericitului Vladimir Ghika care s-a cântat la ceremonia de beatificare.

Printre impresiile împărtășite s-a numărat și cea a unei tinere care, spre bucuria ei, l-a văzut în timpul privegherei de rugăciune din seara de vineri, în catedrala "Sfântul Iosif", pe Daniel-Ange, o personalitate a clerului francez care a scris numeroase cărți pentru tineri și care, se pare, a venit special în România pentru beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika. Toți participanții au fost marcați de acest eveniment, de credința și bunăvoința persoanelor participante. S-a remarcat în mod deosebit atmosfera plină de bunătate și dragoste față de persoana de lângă tine.

Îi mulțumim Domnului pentru acest pelerinaj și îl rugăm ca aceasta să nu fie ultima ocazie de a celebra, în România, beatificarea unui slujitor al lui Dumnezeu.

Diana Fârte, Ana Doboș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30-31 august: Iași-București: Pelerinajul bucuriei


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat