Butea în pelerinaj
La inițiativa părintelui paroh de Butea, Petru Blaj și din dorința multor credincioși din Butea (la care s-au adăugat ieșeni și hușeni), am pornit în dimineața zilei de 8 iulie 2013 într-un pelerinaj spre Polonia. Ne-au însoțit în acest pelerinaj patru preoți: pr. Petru Blaj, pr. Iosif Gal (misionar în Togo), pr. Eugen Robu (vicar la Iași) și pr. Iosif Dorcu, ghid și organizator.
Era o dimineață frumoasă de vară și nici nu ne imaginam spre ce locuri minunate aveam să pornim. Ghidul acestui pelerinaj, pr. Iosif Dorcu ne-a introdus în tainele și frumusețea unui pelerinaj. După un drum prin Bucovina și podișul transilvan, poposim seara la catedrala din Satu Mare pentru a celebra sfânta Liturghie lângă mormântul fericitului János Scheffler, episcop martir mort în temnițele comuniste. Apoi ne rugăm în frumoasa și primitoarea biserică "Calvaria" din același oraș. A doua zi, înainte de a părăsi România, ne oprim, în semn de recunoștință pentru eroii neamului, la monumentul din Carei. Un popas facem și în Ungaria, la sanctuarul Máriapócs, și, în fața icoanei miraculoase, celebrăm sfânta Liturghie. În seara aceleiași zile, ajungând în orașul polonez Zakopane, în munții Tatra, vizităm două sanctuare deosebite prin mesajul și arhitectura lor modernă: Sanctuarul Maicii Domnului de la Fatima (construit ca mulțumire că papa Ioan Paul al II-lea a supraviețuit atentatului din 13 mai 1981) și Sanctuarul Medaliei Miraculoase.
În a treia zi rămânem uimiți de frumusețea altarului și a statuii Maicii Domnului din Ludmierz. Aici ne rugăm în fața imaginii Mariei, dar și în Grădina Rozariului, un parc imens în mijlocul căruia domină o statuie a fericitului papă Ioan Paul al II-lea. După amiază ajungem la Czêstochowa, punctul culminant al pelerinajului. Aici, unde celebrăm sfânta Liturghie, totul uimește: icoana Mariei, mulțimea imensă de ex-voto-uri, frumusețea bazilicii, afluența foarte mare de pelerini, amenajările exterioare, totul.
În a patra zi pornim spre nord. Poposim puțin la arhicatedrala din Łód, cu turnul de 104 metri. Apoi vom rămâne cu toții foarte impresionați de mărimea și frumusețea sanctuarului de la Licheń Stary (cea mai mare biserică din Polonia, al optulea sanctuar ca mărime în lume, cu un turn înalt de 141 metri). În biserică, la intrare, se urcă 33 de trepte, care fac referință la anii vieții lui Isus pe pământ. Are 365 de ferestre și 52 de uși (zilele și săptămânile unui an). Bolta bazilicii se sprijină pe 12 coloane ( 12 apostoli), iar cupola se sprijină pe 4 coloane (4 evangheliști). Are opt orgi.
După amiază vizităm două sanctuare în orașul istoric Kalisz: sanctuarul "Sfântul Iosif" și cel al Inimii lui Isus.
În a patra zi plecăm spre Auschwitz, un loc al tristeții, al memoriei, dar și al sfinților, pentru că aici au murit mulți oameni nevinovați, dar și sfinți: sfânta Edith Stein și sfântul Maximilian Kolbe. Ne-am recules în liniște în fața celulei morții acestui mare martir. Nu puteam să nu ne oprim câteva minute la Wadovice, în biserica unde a fost botezat fericitul papă Ioan Paul al II-lea. După amiază am urcat la Mănăstirea Kalvaria pentru a ne reculege în fața icoanei miraculoase și pentru a celebra sfânta Liturghie în acest sanctuar minunat.
În a cincea zi gazdă avea să ne fie Cracovia, capitala culturală a Poloniei. Am vizitat cu de-a amănuntul catedrala din cetatea Wawel, cu mormintele sfinților și ale regilor, urcând până la clopotul Sigismund (cu o greutate de 13 tone). Apoi ne-am îndreptat spre cea mai frumoasă biserică din pelerinajul nostru: Sfânta Maria (cea cu turnurile inegale), participând la ora 11.50 la deschiderea oficială a altarului, o ceremonie impresionantă.
În după amiaza acestei zile aveam să trăim un alt moment important al pelerinajului: vizita la mormântul sfintei Faustina Kovalska și la sanctuarul Divinei Îndurări, un edificiu modern, dar care, prin simplitatea sa, vorbește despre iertarea și îndurarea lui Isus. Ne-a mai rugat la Mănăstirea "Don Orione" din Skavina și în biserica "Sfânta Fecioară Maria a Victoriei" din Cracovia.
Duminică dimineață, cu tristețe că un pelerinaj atât de frumos se termină, am pornit pe drumul de întoarcere spre casă (două zile de mers cu autocarul). Am mai poposit câteva clipe în catedrala romano-catolică din Oradea, cea mai frumoasă catedrala barocă din România.
A fost un drum greu, cu multe jertfe, dar un pelerinaj neașteptat de frumos, plin de rugăciune, cântare, bucurie și împlinire. Sperăm ca toate jertfele și rugăciunile noastre să găsească ascultare la Maica Domnului, sfânta Faustina Kowalska și fericitul papă Ioan Paul al II-lea, gazdele noastre dar și însoțitorii noștri în acest pelerinaj.
Monica Petrișor
lecturi: 11.