Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două noi cărți

Editura "Sapientia" anunță apariția documentului Biblia și morala. Rădăcinile biblice ale acțiunii creștine, elaborat de Comisia Pontificală Biblică și tradus de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția Magisterium, formatul 14x20, are 232 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

Dorința arzătoare de fericire, adică dorința de a avea o viață pe deplin satisfăcătoare, este dintotdeauna profund înrădăcinată în inima umană. Realizarea acestei dorințe depinde în mare parte de propria acțiune care se întâlnește și, adesea, se ciocnește cu aceea a celorlalți. Cum se poate reuși să se determine acțiunea justă care conduce fiecare persoană, comunitățile, națiunile întregi spre o viață reușită sau, cu alte cuvinte, spre fericire?

Pentru creștini, Sfânta Scriptură nu este numai izvorul revelației, baza credinței, ci și punctul moral de referință de care nu se poate face abstracție. Din cauza diferitelor obiecții care se opun acestei convingeri, cum ar fi: certitudinea, tot mai accentuată în zilele noastre, a faptului că se poate acționa doar conform liberului-arbitru, neținând cont de nicio normă, prescriere, sau faptul că scrierile biblice nu mai sunt de actualitate, că nu mai pot oferi răspunsuri la problemele actuale etc., Comisia Pontificală Biblică, deja în anul 2002, prin mandatul președintelui de atunci, cardinalul Joseph Ratzinger, a voit să traseze raportul dintre Biblie și morală, căutând să evidențieze valoarea și semnificația textului inspirat pentru morala din timpul nostru. După o muncă intensă în acest sens, Comisia prezintă rodul efortului membrilor ei, în anul 2008, sub titlul de "Biblia și morala. Rădăcinile biblice ale acțiunii creștine", document tradus în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu, pe care îl prezentăm astăzi cititorilor noștri.

Documentul este împărțit în două mari părți, precedate de o scurtă prefață, scrisă de președintele Comisiei, cardinalul William Levada, și de o introducere, în care sunt prezentate obiectivele, destinatarii și liniile de fond pentru înțelegerea orientării documentului.

Prima parte, "O morală revelată: dar divin și răspuns uman", își propune să găsească principalele axe antropologice și teologice care în Sfânta Scriptură stau la baza reflecției morale și să arate principalele consecințe morale care rezultă din ele. Urmând ordinea canonică a Bibliei, persoana umană apare mai întâi în calitate de creatură căreia Dumnezeu i-a dăruit viața, apoi ca membru al poporului ales cu care Dumnezeu a încheiat o alianță specială și, în sfârșit, ca frate și soră a lui Isus, Fiul întrupat al lui Dumnezeu.

În partea a doua a documentului, "Câteva criterii biblice pentru reflecția morală", se pleacă de la problematica actuală. Aici este scos în evidență faptul că Sfânta Scriptură nu se prezintă ca o sursă transparentă, directă, de soluții la numeroasele probleme ale oamenilor de astăzi. Cu toate acestea, Biblia prezintă criterii, expuse în mod sistematic în această parte, a căror aplicare ajută la găsirea unor soluții valabile pentru acțiunea umană, ajută în procesul delicat al unui discernământ moral corect. Astfel, Comisia prezintă două criterii fundamentale (conformitatea cu viziunea biblică despre ființa umană și conformitatea cu exemplul lui Isus) și alte șase criterii specifice (convergența, contrapoziția, progresia, dimensiunea comunitară, finalitatea și discernământul).

Documentul se încheie cu o concluzie generală în care se subliniază punctele de originalitate ale acestei reflecții magisteriale: în primul rând, conceptul de "morală revelată" (văzută, atât din prisma omului, cât și din prisma lui Dumnezeu), apoi, o recitire axiologică a Decalogului, care deschide un domeniu dinamic, conform sensibilităților etice și morale ale majorității contemporanilor noștri, și, în sfârșit, prezentarea sistematică a criteriilor generale și specifice, luate chiar din Sfânta Scriptură, pentru a trata chestiuni morale actuale. De asemenea, în această concluzie se subliniază că documentul de față deschide și câteva perspective pentru viitor.

Sperăm ca lectura acestui document să ajute la descoperirea și considerarea Sfintei Scripturi ca un text inepuizabil și mereu actual pentru determinarea acțiunii corecte de care depind reușita și fericirea deplină a fiecărei persoane. De asemenea, sperăm ca acest document să trezească un dialog mai amplu cu diferite culturi și religii, care caută, în ciuda dificultăților cotidianului, un drum autentic de fericire și de sens.

Laurențiu Turbuc

*

Editura "Sapientia" anunță apariția enciclicei Providentissimus Deus, scrisă de Papa Leon al XIII-lea și a documentului Instrucțiuni cu privire la caracterul istoric al primelor trei capitole din Geneză, scris de Comisia Pontificală Biblică, ambele traduse în limba română de Petru Ciobanu. Cartea apare în colecția Magisterium, formatul 14x20, are 52 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 8 lei.

Providența divina este purtarea de grijă pe care Dumnezeu o manifesta în mod permanent față de întreaga creație. Ea, care, printr-un admirabil plan de iubire, a ridicat dintru început neamul omenesc la o participare la natura divină și care, apoi, l-a restabilit în demnitatea sa de la început, eliberându-l de vina și moartea comună, i-a oferit acestui om un ajutor prețios pentru a-i deschide, prin mijloace supranaturale, comorile ascunse ale divinității, înțelepciunii și îndurării sale.

Într-adevăr, revelația divină cuprinde adevăruri care nu sunt accesibile rațiunii umane și care, cu toate acestea, au fost revelate omului, după cum enunță și Conciliul I din Vatican în Constituția dogmatică Dei Filius, "pentru ca toți să le poată cunoaște cu ușurință, cu o certitudine fermă, fără niciun amestec de eroare, totuși nu pentru aceasta se poate spune că revelația este necesară într-un mod absolut, ci pentru că Dumnezeu, în infinita sa bunătate, l-a predestinat pe om unui scop supranatural".

Enciclica de față, tradusă de studentul teolog Petru Ciobanu, își propune să dea un impuls și un suport pentru citirea și studierea Sfintei Scripturi. Astfel, în prima parte a enciclicei, intitulată "Utilitatea multiformă a Sfintei Scripturi și respectul permanent pe care i-l arată Biserica", Scriptura este prezentată ca fiind redactată sub inspirație divină. Dumnezeu le-a dat oamenilor Scripturile. Exemplul Domnului nostru Isus Cristos și al apostolilor o demonstrează. Într-adevăr, însuși Isus, care și-a câștigat autoritatea prin minuni, avea obiceiul să apeleze la Sfintele Scripturi pentru a da mărturie despre misiunea sa divină. Scriptura și predicarea, Scriptura în școlile antice și perioada scolastică fac subiectul altor câtorva subpuncte din prima parte.

În partea a doua, cititorul este pus în temă cu privire la "Organizarea actuală a studiilor biblice", cu un prim subpunct dedicat adversarilor și erorilor, după cum spune însuși Papa Leon al XIII-lea: "Planul pe care ni l-am propus cere de la noi, venerabili frați, să vă comunicăm ceea ce pare cel mai util pentru buna organizare a acestor studii. Însă mai întâi trebuie să-i cunoaștem pe cei care ne pun piedici, să cunoaștem acele metode și acele arme în care aceștia se încred". Tot papa afirmă într-o altă secțiune: "Nu trebuie să vă îngrijiți de nimic mai mult ca de prudența în alegerea învățătorilor, întrucât pentru această funcție este important să fie desemnați nu oameni din mulțime, ci aceia care dau dovadă de o mare iubire și o lungă practică a Bibliei, de o vastă cultură științifică, cu alte cuvinte, să fie la înălțimea misiunii lor". Un alt accent este pus pe cercetarea și interpretarea biblică, pe relația dintre Scriptură și sfinții părinți, precum și pe Scriptură ca sufletul teologiei.

În ultima parte, dedicată apărării Sfintei Scripturi împotriva erorilor moderne, Papa Leon al XIII-lea punctează schematic importanța unității cărților sfinte, studiul limbilor orientale, Scriptura și științele naturale, Scriptura și inerența.

După această enciclică este atașat și un adaos redactat de Comisia Pontificală Biblică, intitulat "Instrucțiuni cu privire la caracterul istoric al primelor trei capitole din Geneză".

Recomandăm această enciclică celor care doresc să cunoască importanța pe care Biserica Catolică o acordă Bibliei, precum și modul în care ea este studiată și predicată.

Ștefan Tamaș

* * *

Comisia Pontificală Biblică, Biblia și morala. Rădăcinile biblice ale acțiunii creștine,
Iași 2013, 232 p., 14x20, ISBN 978-606-578-109-2, 15 lei.

Leon al XIII-lea Providentissimus Deus, și Comisia Pontificală Biblică Instrucțiuni cu privire la caracterul istoric al primelor trei capitole din Geneză,
Iași 2013, 52 p., 14x20, ISBN ...., 8 lei.

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat