A apărut revista "Lumina creștinului" pe luna iulie 2013
Cel mai recent număr al revistei "Lumina creștinului" - nr. 7 (283) pe iulie 2013, se deschide cu scrisoarea circulară "Bucuria beatificării Mons. Vladimir Ghika", semnată de Preasfințitul Petru Gherghel. "Îl preamărim pe Dumnezeu - scrie Preasfințitul - pentru noul nostru erou și martir, fericitul Vladimir Ghika, care cu toată însuflețirea sa, după un lung program pastoral, spiritual și social în favoarea atâtor persoane din România și din Franța a pecetluit credința lui cu sângele său, suferind moarte de martir în închisoarea din Jilava, la 16 mai 1954".
Așa după cum se cunoaște, Mons Vladimir Ghika va fi declarat oficial martir la 31 august 2013, în cadrul unei sfinte Liturghii prezidată de cardinalul Angelo Amato, delegatul papei Francisc, în Complexul Romexpo-Piața Presei Libere.
Biografia Mons. Vladimir Ghika este prezentată pe larg într-un articol din cadrul rubricii "Actualitatea", informațiile fiind preluate de pe site-ul www.vladimirghika.ro.
Tot la rubrica "Actualitatea" aflăm articole de mare interes. Astfel, pr. Eduard Patrașcu semnează articolul intitulat "Sfânta Scriptură, traducerea catolică", în cuprinsul căruia anunță apariția primei traduceri catolice integrale în limba română a Sfintei Scripturi, și a cărei prezentare a avut loc la Iași, 28 iunie (traducători: pr. Alois Bulai și pr. Eduard Patrașcu).
"Întărire în credință și încurajare" este titlul interviului acordat de PS Aurel Percă părintelui Adrian Blăjuță, cu prilejul călătoriei pastorale efectuate de Excelența sa în Italia și Austria în perioada 23 mai - 10 iunie anul curent. "Îndrăznesc să spun - afirmă PS Aurel Percă - că aceste vizite reprezintă momente de întărire în credință și încurajare în a rămâne mereu credincioși catolici buni".
Părintele Adrian Blăjuță semnează și articolul intitulat "Adorație și slujirea vieții", cu referire la cele două evenimente importante din calendarul Anului Credinței care au fost trăite în luna iunie: adorația mondială în același timp celebrată la 2 iunie și întâlnirea în zilele de 15 și 16 iunie a tuturor iubitorilor vieții, a celor care sunt implicați în promovarea, respectarea și apărarea demnității vieții umane.
Evenimentul anului în Dieceza noastră de Iași - Jubileul de 100 de ani al revistei "Lumina creștinului", continuă să fie prezent în paginile revistei. Astfel, pr. Cornel Cadar publică partea a VI-a a istoricului revistei diecezane, episod intitulat "Apostolatul Rugăciunii", pr. Gelu Miclăuș, redactor în perioada octombrie 1992 - august 1994 publică articolul "Am avut ocazia să scriu despre evenimente importante", în cadrul rubricii "Gânduri la centenar", iar rubrica "E bine de știut" conține articolul intitulat "O scrisoare de apreciat", cu referire la o valoroasă scrisoare trimisă în anul 1994 redacției revistei "Lumina creștinului" de către Gheorghe Tamaș din Bacău. La rândul său, rubrica "Istorie" este dedicată unei figuri ilustre a bisericii noastre locale, pr. Iosif Malinowski, un precursor al presei catolice în Moldova. Rubrica "Mesajul sfinților" conține articolul intitulat "în vizită pastorală la Galați", cu referire la vizita pastorală efectuată de ep. Anton Durcovici, la 6 iunie 1948 în Parohia Galați. Continuă serialul dedicat de pr. Iosif Dorcu sanctuarelor mariane, în acest număr al revistei fiind prezentat sanctuarul din Motta di Livenza (Provincia Treviso, Italia).
Pr. Tarciziu Șerban publică articolul "Sfântul Iosif, omul credinței discrete, dar eficiente", în cadrul rubricii "Anul Credinței și Familia", în cuprinsul căruia explică motivele pentru care sfântul Iosif, soțul preasfintei Fecioare Maria și tatăl purtător-de-grijă al lui Isus, ne este propus ca model de viață și de credință, și pentru care a fost declarat patron al Bisericii Universale. Continuă serialul publicat de pr. Felix Roca în cadrul rubricii "Pentru tineri", serialul intitulat "Pașii credinței". Articolul publicat în paginile acestui număr al revistei poartă titlul "Descoperirea și înțelegerea credinței", în cuprinsul căruia menționează următoarele: "O credință profundă este rodul efortului de a studia, de a reflecta, de a înțelege. În sensul acesta, Francisc Bacon spunea: «Puțina știință ne îndepărtează de credință, știința multă ne apropie de credință»". Părintele Felix Roca semnează și articolul intitulat: "Rio de Janeiro. Ziua Mondială a Tineretului", cu referire la evenimentul cu același nume care va avea loc în cunoscutul oraș brazilian, în perioada 23-29 iulie 2013. Recomandăm, de asemenea, articolele "Louis Martin, tată înțelept", în cadrul rubricii "Mesaj terezian" și "Victoria credinței adevărate", ambele semnate de pr. prof. dr. Anton Despinescu, "Iar biscuiții...", semnat de pr. Felician Tiba, în cadrul rubricii "Pentru Familii"; "Așa răspund copiii despre sacramentul Botezului", prelucrare de pr. Felician Tiba, în cadrul rubricii "Pentru Copii"; "Sărbătoarea copiilor", în cadrul aceleiași rubrici, cu referire la evenimentul care a avut loc la Adjudeni la 1 iunie 2013, "Ecologia minții" semnat de pr. Cristian Chinez, în cadrul rubricii "Tablete spirituale"; "Credința, misiunea și... faptele", semnat de pr. Florin-Petru Sescu, în cadrul rubricii "Misiuni"; "Față în față cu alcoolul - Recăderea"; semnat de asistent social Ramona Ciobanu, în cadrul rubricii "În apărarea sănătății". Revista conține, de asemenea, rubricile tradiționale "Știri", "Poșta redacției", "Noutăți editoriale", "Rebus" (rubrică susținută de Magda Coșa) și "Criptografie" (rubrică susținută de Galina P. Pajură). Continuă concursul intitulat "Citești și câștigi", în cadrul căruia sunt publicate numele câștigătorilor din luna mai.
Revista este bogat ilustrată cu fotografii din viața Bisericii locale și Universale, având pe copertă fotografia fericitului Vladimir Ghika.
Dr. Dănuț Doboș
* * *
Pentru abonamente la revista "Lumina creștinului" și la celelalte publicații ale Editurii "Presa Bună" consultați pagina de abonamente.
lecturi: 34.