Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Biserica Catolică din România înaintează amendamente pentru Constituție

Miercuri, 19 iunie 2013, Biserica Catolică din România a înaintat autorităților competente cinci amendamente pentru Constituția României aflată în revizuire: Biserica Greco-Catolică din România a înaintat două amendamente, printr-o scrisoare semnată de Eminența Sa cardinalul Lucian Mureșan, arhiepiscop major; Conferința Episcopilor Catolici din România (CER) - care reunește toți episcopii romano-catolici și greco-catolici din România - a înaintat trei amendamente, printr-o scrisoare semnată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București și președinte CER.

Ratificând Tratatul de la Lisabona (în 2008), România s-a angajat "să respecte și să nu aducă atingere statutului de care beneficiază, în temeiul dreptului național, bisericile și asociațiile sau comunitățile religioase din statele membre" ale Uniunii Europene. De asemenea, "recunoscându-le identitatea și contribuția specifică", s-a obligat să mențină "un dialog deschis, transparent și constant cu aceste biserici și organizații" (v. art. 17 al Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene).

Astfel, Biserica Greco-Catolică din România a cerut autorităților competente să recunoască în viitorul text al Constituției rolul său "în constituirea și modernizarea statului român"și definirea libertății religioase, după exemplul Convenției Europene a Drepturilor Omului; Conferința Episcopilor Catolici din România a solicitat definirea căsătoriei ca uniune între un bărbat și o femeie, apărarea și susținerea vieții de la concepere și până la moartea naturală, și garantarea libertății religioase și recunoașterea fundamentării acesteia pe demnitatea persoanei.

Card. Lucian Mureșan a amintit în scrisoarea sa aportul Bisericii Greco-Catolice în constituirea identității naționale și a statului român: de la episcopul greco-catolic Inochentie Micu Clain, care a introdus "pentru prima dată termenul de «națiune română» la 1737", la "Școala Ardeleană" care a "format conștiința națională românească", și continuând cu înlocuirea de către Biserica Greco-Catolică a scrierii chirilice cu alfabetul latin, cu contribuția adusă la unirea de la 1918 și lupta împotriva "comunismului și sovietizării țării". De asemenea, Eminența sa a denunțat faptul că "Biserica Greco-Catolică încă nu a fost repusă în drepturi, în mare parte credincioșii ei fiind în continuare în imposibilitatea de a-și putea practica credința liber și nestânjenit în România".

ÎPS Ioan Robu, aducând argumente din magisteriul Bisericii Catolice (Codul de Drept Canonic - recunoscut și respectat de statul român -, Catehismul Bisericii Catolice și decretul Dignitatis Humanae al Conciliului Ecumenic Vatican II) a subliniat că "legământul matrimonial (căsătoria) se încheie între un bărbat și o femeie" și a amintit că "scopurile naturale ale căsătoriei privesc în egală măsură binele soților precum și nașterea și educarea copiilor". De asemenea, arhiepiscopul mitropolit de București a solicitat garantarea prin Constituție a libertății religioase și stipularea că "această libertate își are fundamentul în însăși demnitatea persoanei umane".

Episcopii catolici din România au cerut, totodată, ca în Constituția revizuită "să se stabilească foarte clar că viața oricărui român este apărată și susținută din primul moment al conceperii și până la moartea naturală". Această solicitare este conformă cu Declarația universală a drepturilor omului și nu este nouă în ambientul legislativ european. De fapt, în această perioadă este în curs, la nivelul Uniunii Europene, o campanie de adunare de semnături pentru inițiativa cetățenească intitulată "One of us" (Unul dintre noi), bazată pe dreptul cetățenilor membri ai UE de a înainta propuneri legislative Parlamentului European. Proiectul "One of us" urmărește "protecția juridică a demnității, a dreptului la viață și a integrității fiecărei ființe umane din momentul concepției".

Cristina Grigore

(Text preluat de pe www.arcb.ro, cu adaptări)


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat