Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gherăești: Funeraliile părintelui Isidor Mocanu

Mii de credincioși din Gherăești și din satele învecinate, precum și credincioși din Hălăucești, Iași, Siret și Huși au participat marți, 4 iunie 2013, la Gherăești, la Liturghia de înmormântare a părintelui Isidor Mocanu, decedat sâmbătă, 1 iunie, la Iași. Liturghia cu requiem a fost prezidată de PS Petru Gherghel, cu participarea ÎPS Ioan Robu, a PS Anton Coșa și a 165 de preoți.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui Mocanu a ajuns la Gherăești duminică după-amiază, 2 iunie. A fost depus în biserica parohială construită de el. Credincioșii din sat au vegheat ore în șir în rugăciune.

Liturghia cu requiem a fost celebrată marți, ora 10.30, la altarul din curtea bisericii, unde părintele a fost adus cu o oră înainte de celebrare. În față se puteau vedea grota făcută cu pietrele de la temelia celor două biserici mai mici, descoperite cu ocazia extinderii bisericii.

Preoții au pornit în procesiune din casa parohială. Printre ei erau șapte colegi de promoție ai părintelui Isidor, preoți originari din comunitate, foști vicari, preoți din țară și din străinătate.

Pe treptele altarului, pe un catafalc, a fost pus sicriul cu trupul părintelui, însoțit de lumânarea pascală, înconjurat fiind de multe coroane. În apropiere au stat frații și surorile în viață ale părintelui, nepoți și alte rude. Credincioșii, fiind prezenți în număr mare, au umplut curtea bisericii până la poartă și drumul din apropiere. Cei mai mulți, fiind botezați sau cununați de părintele, purtau cu ei amintirea anilor când le-a fost paroh.

În introducere, păstorul diecezei a accentuat câteva lucruri din testamentul pr. Isidor: voința lui de a fi înmormântat în Gherăești și iubirea față de acest sat ("Am muncit în Gherăești o viață de om și vreau să rămân între ei"); dorința de a fi terminată biserica începută; regretul că din cauza regimului totalitar, nu a reușit să facă o biserică, deși toată viața de preot a avut mereu șantier; invitația la rugăciune ("Când vizitați cimitirul, spuneți o rugăciune și pentru preoții din cimitir). Datele despre viața pr. Isidor au fost citite de pr. Aurel Iștoc, executor testamentar.

Lecturile, precum și rugăciunea credincioșilor, au fost proclamate de tineri îmbrăcați în costume naționale. Fanfara din sat a dat culoare și frumusețe cântărilor de la Liturghie.

Predica a fost rostită de părintele Ieronim Budulai, coleg de promoție al părintelui decedat. Predicatorul, pornind de la cuvintele din testament prin care pr. Mocanu spunea ca dacă s-ar mai naște o dată tot preot s-ar face și le dădea tuturor întâlnire în paradis, a vorbit în primul rând despre preoție, pe care părintele răposat a iubit-o și i-a făcut cinste și, în al doilea rând, despre cer. Programul lui Isus a fost descris în Evanghelia fericirilor, a subliniat predicatorul. Aici el a vorbit despre împărăția cerurilor și cum se poate ajunge în ea. Cerul se deschide în fața celor curați cu inima, a făcătorilor de pace, a celor însetați de dreptate etc. Pr. Budulai a încheiat cu o rugă în versuri către Maica Domnului.

După salutul și gândul de apropiere și de rugăciune al ÎPS Ioan Robu și al PS Anton Coșa, la finalul Liturghiei a vorbit Carol Berășoae, primarul localității. Acesta a amintit că în vremuri grele, cu riscuri mari, părintele Mocanu a construit biserica, parohia, capela, grădinița. Pentru tot cea făcut în satul Gherăești, primarul a subliniat că va demara un proiect de hotărâre prin care pr. Isidor Mocanu să fie declarat cetățean de onoare al comunei. Laura Bărgăoanu, director al școlii din sat, a subliniat rolul pe care l-a avut părintele în educația sătenilor, dragostea cu care a îmbrățișat școala și a remarcat bucuria de copil a părintelui când, după 1989, s-au reintrodus orele de educație religioasă în școală. Lidia Blaj, profesoară de religie, a înșiruit tot ce au învățat sătenii de la părintele și a mulțumit lui Dumnezeu pentru binecuvântările și harurile primite în cei aproape 25 de ani de slujire. Profund marcat de moartea pr. Isidor, mesajul pr. Daniel Ghitiu, parohul actual al comunității, a fost citit de pr. Mihai Budău. Pr. Ghitiu și-a exprimat recunoștința și mulțumirea pentru tot cea a găsit în Gherăești la venirea sa ca paroh. Ioan Pușcașu, reprezentant al comitetului bisericesc, a luat cuvântul la cimitir, apreciind munca părintelui Mocanu și mulțumind lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate prin el.

Tineri îmbrăcați în costum național și oameni din sat au purtat în procesiune spre cimitir sicriul cu trupul neînsuflețit. Clopotele au sunat tot timpul. Mulțimea preoților, a călugărițelor și a credincioșilor în cântare și rugăciune s-a întins pe tot drumul de la biserică la cimitir. Deși crucea procesională era ajunsă la cimitir, oamenii încă erau în apropierea bisericii. De o parte și de alta, gardurile erau împodobite cu covoare și cuverturi. "Asemenea procesiuni, bine organizate, îi plăceau și părintelui Isidor", a remarcat cineva.

În capela preoților, construită de pr. Mocanu, sicriul a rămas descoperit multă vreme (aproape trei ore) pentru a putea fi salutat de toți. Apoi a fost coborât în criptă, acolo unde își dorm somnul de veci și preoții: Petru Andrei († 6 iulie 1979), Ioan Mărtinaș († 29 noiembrie 1986), Carol Söhn († 4 iulie 1987), Andrei Adam († 11 martie 1992), Anton Dănculesei († 21 mai 2006), Carmil Gherghel († 5 martie 2003), Iosif Gherghel († 15 mai 1993), Daniel Râtan († 7 septembrie 2012). În cimitir mai așteaptă învierea morților preoții: Augustin Folea († 20 februarie 1969), Gheorghe Istoceanu († 23 martie 1951) și Iulius Abesca († 24 decembrie 1935).

Îndreptându-te spre casă nu puteai să nu te gândești: Ce rămâne după viața aceasta? Ce rămâne în urma pr. Isidor Mocanu? Rămân construcțiile care amintesc de Dumnezeu: bisericile zidite sau reparate, capelele, grotele, monumentele. Dar dincolo de toate acestea rămâne ceea ce pr. Isidor a sădit în suflete credincioșilor: i-a încurajat, i-a condus spre Cristos, i-a ajutat, i-a întărit prin sacramente. Este ceea ce spunea, printre altele, o reprezentată a satului: "Am învățat că sfânta Liturghia trebuie trăită și este centrul vieții noastre, iar participarea la sacramente ne întărește credința... am învățat că faptele mari și trainice se fac în Biserică și nu în afara ei... am învățat că vorba bună împacă și adună lumea... am învățat că implicarea în viața Biserici te face să trăiești cu adevărat... ne-ați învățat, părinte, să fim oameni".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 iunie: Gherăești: Funeraliile părintelui Isidor Mocanu

* * *

Predica pr. Ieronim Budulai de la Liturghia de înmormântare:

Cuvântările rostite la sfârșitul Liturghiei de înmormântare:

* * *

Iași (catedrală): Sfântă Liturghie cu requiem pentru pr. Isidor Mocanu

A trecut la Domnul pr. Isidor Mocanu


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat