Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Barticești: Prima sfântă Liturghie a pr. Iosif Ghența, FIM

Parohia "Sfântul Iosif Muncitorul" Barticești a avut bucuria ca pr. Iosif Ghența, din Congregația Fiii Iubirii Milostive, care se află în această localitate, să fie hirotonit preot la 29 iunie 2013, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, iar la 30 iunie părintele nou-sfințit a celebrat prima sa sfântă Liturghie în această comunitate. Pr. Iosif Ghența este cel de-al doilea preot român din Congregația Fiii Iubirii Milostive. Părintele a trimis la redacție un articol despre cum a ajuns la acest moment important din viața Sfinției sale, pe care îl redăm în continuare.

* * *

Sunt pr. Iosif Ghența, din Congregația Fiilor Iubirii Milostive din Barticești. M-am născut la 10 martie 1976, în Osebiți, un sat din comuna Luizi-Călugăra (BC). Provin dintr-o familie credincioasă de catolici și îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru marele dar a vieții, al credinței și al religiei catolice, în care, prin sfântul Botez, am devenit fiu adoptiv al lui Dumnezeu, prin Fiul său Isus Cristos.

Familia mea a fost binecuvântată de Dumnezeu, deoarece suntem numeroși, iar eu sunt al doilea dintre cei zece frați și surori. De mic m-am simțit chemat de către Dumnezeu, însă nu prea înțelegeam ce voia Domnul de la mine. Am făcut prima sfântă Împărtășanie și simțeam cum ceva în mine se transforma, era ca o flacără a iubirii lui Dumnezeu.

Crescând și frecventând școala, comportamentul meu de copil era liniștit, dar și timid, retras; nu-mi plăceau cercurile rele, ci prefeream să stau cât mai departe de ele. Chiar și atunci când mergeam la Biserică pentru sfânta Liturghie, la ieșirea din Biserică mergeam imediat acasă, salutând pe cei pe care îi întâlneam. Am vrut să merg la Seminar la Iași, însă nu aveam curajul, deoarece credeam că acolo merg numai aceia care au o inteligență aparte, iar acest lucru mă frământa. Dar nu m-am lăsat dezamăgit, deoarece aveam încredere în Dumnezeu. Citeam Lumina creștinului, iar acolo se dădea un anunț pentru înscrierea la Seminar la Iași; era și o vârstă, 14 sau 15 ani, nu mai rețin. Acest lucru într-un fel m-a liniștit, dar pe de altă parte simțeam o descurajare, deoarece eu depășisem vârsta pentru admiterea la Seminar. Speranța nu mi-am pierdut-o și mergeam cu mare drag la sfânta Liturghie, mă simțeam fericit, în pace și în liniște, rugându-mă lui Dumnezeu.

Mi-a plăcut de preot cum celebra sfânta Liturghie (e vorba de pr. Iosif Pal, OFMConv), exemplul său de preot cu o inimă de bun părinte. Acest lucru m-a atras. Îi ajutam mult pe părinți la treabă, iar seara mergeam la sfânta Liturghie, mă rugam și acasă, cerând lui Dumnezeu harul de care am nevoie. Mergeam în ultimul rând, numai pentru acest scop, ca Dumnezeu să-mi trimită o persoană care să mă ia, unde nici eu nu știam, deoarece eu singur nu aveam curaj. Le-am spus părinților că eu vreau să merg la seminar, iar mama mi-a răspuns că: "Mai întâi mergi să faci armata, după aceea ți se mai coace mintea". Am plecat la 19 ani în armată, apoi am terminat cu bine la transmisioniști, făceam alfabetul morse și instrucție. Colegii m-au prins cu rozariul în mână, deoarece eu obișnuiam să mă rog după stingere. Îmi ziceau "Pocăitule", deoarece mă rugam, dar pe ascuns, să nu mă vadă, ca să nu râdă de mine sau să mă arăt că mă rog. M-am eliberat în februarie 1997, iar chemarea o simțeam încă.

În continuare i-am ajutat pe părinți la treabă, la câmp, la animale, în gospodărie, duceam vitele la păscut. Simțeam că Dumnezeu mă cheamă, iar eu nu înțelegeam, nu aveam curajul. Îi ceream lui Dumnezeu: "Dacă tu mă chemi fie la viața de căsătorie, fie la viața de preoție, trimite-mi pe cineva ca să mă ia, sau să-mi arate drumul. Dumnezeu m-a ascultat. A venit sr. Stella Bordacchini, Slujitoare a Iubirii Milostive din Barticești, la Luizi-Călugăra, în parohie, pentru a face cunoscut mesajul și carisma Iubirii Milostive a lui Dumnezeu. Era Liturghia tineretului și a făcut acest anunț: "Tinerii și tinerele care doresc să cunoască o congregație sau să urmeze o chemare sunt invitați după sfânta Liturghie în fața Bisericii. Mie îmi bătea inima de bucurie, dar și de spaimă. Am ieșit din Biserică, eram cam timid, mi-am făcut curaj. Când am văzut că numai câțiva tineri erau adunați în jurul sorei, am mers și eu. Credeam că vor fi mai mulți tineri, dar erau cu mine vreo trei, în rest tinere nu prea multe. Am vorbit cu sora Stella, m-a invitat să fac o experiență la Barticești în perioada 1998-1999. M-am dus la fiecare sfârșit de lună, sâmbăta și duminica, puneam bicicleta în tren, călătoream până la Mircești, după aceea mă suiam pe bicicletă și continuam drumul prin Mircești-Iugani-Barticești.

Mi-au propus să merg în Italia, la început nu prea eram de acord, părinții nici atât. După aceea am luat decizia și am plecat. Am făcut postulandatul, noviciatul, primele voturi temporare și după aceea am început liceul tot în Italia. După liceu m-am înscris la Seminarul diecezan din Fermo (Italia). Am făcut doi ani de filozofie, după care am fost transferat de părintele general al Congregației în România, deoarece s-a deschis în anul 2005 comunitatea "Sfântul Iosif" la Barticești și era nevoie de un membru, ca să fim în trei. Am revenit în țară la 7 octombrie 2007. La 4 octombrie 2008 am profesat voturile pe viață în Congregația Fiilor Iubirii Milostive, în comunitatea natală, Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci", din Luizi-Călugăra. Ceea ce m-a atras este iubirea milostivă al lui Dumnezeu Tatăl.

După aceea am continuat cursurile de filozofie și teologie la Seminarul Franciscan din Roman. Am terminat cu bine și îi mulțumesc bunului Dumnezeu că m-a ajutat, deoarece nu a fost ușor. Sfințirea întru diaconat am făcut la 4 octombrie 2012, la Institutul Franciscan Roman. Cu bucurie m-am dedicat slujirii lui Dumnezeu și a fraților, prin transmiterea cuvântului evangheliei și trăirea ei.

La data de 29 iunie 2013 am fost hirotonit întru Preoție, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, de către episcopul Petru Gherghel, prin a cărui rugăciune de consacrare și prin impunerea mâinilor am fost rânduit să fiu slujitor al altarului și al poporului lui Dumnezeu, împreună cu alți 29 de preoți. Doamne, îți mulțumesc pentru acest mare dar al Preoției!

Duminică, 30 iunie 2013, în biserica "Sfântul Iosif Muncitorul" din Barticești, am celebrat pentru prima dată sfânta Liturghie, fiind prezent un număr mare de credincioși și preoți concelebranți. A fost un moment emoționant și fericit din viața mea, pentru că Dumnezeu, care în mila sa și-a plecat privirea spre mine, m-a ales fără vrednicia mea și m-a chemat să fiu un slujitor al iubirii sale milostive. Au fost prezenți părinții, frații, surorile și cumnații mei. Comunitatea din Barticești a luat parte la această frumoasă celebrare.

Au fost prezenți la sfânta Liturghie reprezentanții celor două congregații, a Fiilor și a Slujitoarelor Iubirii Milostive. A participat și pr. Ireneo Martin, FIM, secretarul general al congregației, ca delegat reprezentant din partea pr. general Aurelio Perez; maica generală a Slujitoarelor Iubirii Milostive, Speranța Montecchiani, împreună cu sora Stella Bordacchini. La sfârșitul celebrării sfintei Liturghii fiecare credincios care a participat a primit câte o atenție oferită din partea Congregației Fiilor Iubirii Milostive din Barticești.

Carisma Congregației Fiilor Iubirii Milostive este "Să facem totul din iubire", iar identitatea preoților Fiilor Iubirii Milostive se caracterizează prin modul specific a trăirii Preoției. Ei trăiesc caritatea pastorală prin slujire, în spiritualitatea Iubirii Milostive. Modul particular al trăirii lor este unirea cu clerul și a clerului pentru a favoriza "fraternitatea sacerdotală" și cea "sacramentală". Într-adevăr, teologia iubirii milostive se contopește cu teologia preotului. Uniți cu preoții și prezbiterul, preoții FIM promovează adevărata comuniune "ca frați adevărați", iar acest lucru implică dialog, înțelegere, stimă, colaborare, prietenie și ajutor.

Fondatoarea celor două congregații este venerabila Maica Speranza a lui Isus.

Dumnezeu i s-a revelat precum Tată iubitor și milostiv față de oameni, în particular față de cei care au mai mare nevoie de iertatre și de milostivire.

"Bunul Isus mi-a spus că eu trebuie să fac în așa fel încât oamenii să-l cunoască nu ca pe un Tată jignit pentru nerecunoștințele fiilor săi, ci ca pe un Tată bun, care caută în toate felurile și modurile să-i încurajeze, să-i ajute și să-i facă fericiți pe proprii fii; se interesează de ei și îi caută cu o dragoste neobosită, ca și cum nu ar putea fi fericit fără ei" (Maica Speranza a lui Isus, Jurnal, 5.11.1927).

pr. Iosif Ghența, FIM

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 iunie: Barticești: Prima Liturghie a pr. Iosif Ghența, FIM


 


lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat