Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Adjud: Vizita icoanei de la Cacica și misiuni populare

În perioada 12-15 mai 2013, credincioșii Parohiei romano-catolice "Schimbarea la Față" din Adjud au avut bucuria și ocazia unică de a participa la două evenimente rar întâlnite, și anume vizita icoanei sfintei Fecioare Maria de la Cacica și zile de sfinte misiuni, celebrate cu ocazia Anului Credinței și al Familiei Creștine.

În duminica a 7-a a Paștelui, în jurul orei 17.40, clopotele biserici noastre anunțau cu bucurie sosirea icoanei în mijlocul nostru. Mulțimea de credincioși, strânsă în fața bisericii, atât catolici cât și ortodocși, atât din parohia noastră, cât și din parohii apropiate, au aplaudat cu emoție la vederea icoanei, apoi, în procesiune am însoțit-o în cântece de bucurie în biserică. Au urmat apoi zile de har, zile binecuvântate, în care creștinii au venit să se roage Preacuratei, să petreacă momente de liniște în rugăciune și meditație alături de ea și să participe la sfintele Liturghii cu ocazia misiunilor.

Întâmplător sau nu, aceste zile binecuvântate au căzut în preajma sărbătorii Rusaliilor, Duhul Sfânt și-a făcut simțită prezenta între noi, vorbindu-ne prin părintele predicator Daniel Cimpu, paroh de Răcăciuni, în timpul sfintelor Liturghii, la predică, și prin părintele paroh Valeriu Mărtișcă, în timpul meditațiilor din timpul zilei.

Zilele de misiuni au continuat astfel în parohia noastră, punându-se accent pe importanța familiei creștine și rolul extrem de important al Fecioarei Maria, ea fiind cea care mijlocește pentru noi la Fiul ei, cel care a transformat căsătoria într-un sacrament și familia într-un sanctuar al credinței. Aceaste teme au fost dezvoltate a doua zi de misiuni, luni, 12 mai: "Familia și căsătoria creștină în Biserică" și "Familia - sanctuar al credinței și al vieții". După ziua aceasta ne-au rămas în minte câteva concluzii: căsătoria este o luptă continuă, cu sacrificii și renunțări din partea ambilor soți, cei doi trebuind sa fie într-o continuă slujire de credință și iubire, iar familia trebuie sa fie mereu un sanctuar al vieții, al credinței, al iubirii.

A doua zi de misiuni, în ziua de 14 mai, temele dezvoltate la predicile părintelui au fost: "Familia - părinții și copiii" și "Familia - respectul față de părinți".

În această zi fiecare membru al familiei a avut ocazia să se întrebe "Cine sunt?", "Ce trebuie să fiu?". Fiecare a aflat și ce trebuie să fie și care sunt responsabilitățile fiecărui membru, rostul fiecăruia în familie.

Fiecare tată s-a întrebat dacă este un bun exemplu pentru copiii săi, dacă este capabil să mențină o relație deschisă cu Dumnezeu, dacă își îndeplinește rolul în familie, dacă își respectă soția, dacă acordă suficient timp pentru copiii săi și dacă nu cumva greșelile si păcatele lui duc la destrămarea familiei, la pierderea credinței. Orice bărbat, căsătorit sau nu, trebuie sa urmeze exemplul sfântului Iosif, să se roage Domnului să îi îndrume pașii spre a lua decizii înțelepte în tot ce ține de familia lui sau, în ce-i privește pe cei necăsătoriți, pentru întemeierea unei familii, în care credința în Dumnezeu să fie prioritară.

Fiecare mamă, fiecare soție prezentă la Liturghii s-a întrebat dacă este cu adevărat ce trebuie să fie în familie, dacă își respectă îndatoririle de soție și mamă, dacă este un model de credință și bunătate pentru ceilalți. Fiecare femeie trebuie sa aibă ca exemplu pe Mama cerească și să îi ceară ajutorul în fiecare zi.

Așa cum bine ne-a explicat părintele predicator: "Fericită este familia care trăiește din credința puternică în Dumnezeu și care cere mereu ajutorul Maicii Domnului, pentru că acea familie va reuși să depășescă și să învingă mai ușor toate greutățile și încercările vieții!"

Exemplele bine aduse în vedere au făcut ca fiecare copil, indiferent de vârstă, indiferent dacă mai are sau nu părinții în viață, să regrete și să plângă pentru toate greșelile făcute față de ei, pentru că putem greși față de părinți, chiar și fără să ne dăm seama. Fiecare fiu sau fiică a înțeles ca părinții merită respectați, indiferent de greșelile din viata lor, de vârstă, condiție socială sau fizică: "Daca parintii tăi sunt două cioate, te închini în fața lor, le săruți mâna și le mulțumești pentru tot ce au făcut pentru tine!". Pe fața multor credincioși au început să cadă încet lacrimi, poate pline de căință și părere de rău sau poate de nostalgie și dor.

Un subiect tratat în aceste zile a fost avortul, crima oribilă a umanității de azi. Multă lume s-a îngrozit când a înțeles cu adevărat cât de crudă este uciderea pruncilor nevinovați ce sunt lipsiți de orice apărare. Extrem de grav este faptul că mulți nu conștientizează ce păcat fac atunci când iau decizia de a nu da șansă la viață copiilor lor. Drept dovadă au fost lacrimile prezente pe fețele multor credicioși, lacrimi pline de regrete, de păreri de rău, de căință, de nostalgie, când fiecare persoană se recunoștea în cuvintele auzite, în situațiile relatate. De aceea, toți trebuie să mulțumim părinților noștri că au decis să nu ne omoare, ci să ne ofere șansa la viață, șansa de a fi fii ai lui Dumnezeu.

Familia trăiește, supraviețuiește doar dacă există în sânul ei credința în Dumnezeu, dacă această credință este trăită prin sfintele sacramente și respectată prin porunci.

O surpriză extraordinară a fost numărul neașteptat de creștini de religie ortodoxă care au participat la celebrări, care au venit cu rugăciunile și intențiile lor în fața sfintei Fecioare Maria, au venit să o salute. Acesta este un fapt ce demonstrează că avem toți o singură credință în Dumnezeu, în Isus Cristos și că avem aceeași Mamă cerească, doar că o trăim în mod diferit.

Sub ochii blânzi ai Preacuratei Fecioare Maria, credincioșii s-au strâns și în ultima zi a misiunilor, miercuri, 15 mai, pentru ultima sfântă Liturghie din cadrul celor două evenimente. Fiecare se bucura de ultimele momente petrecute în prezenta icoanei, momente care au trecut atât de repede, încât nici nu ne dădeam seama.

În jurul orei 12.15, icoana sfintei Fecioare Maria de la Cacica, părăsea parohia noastră, lăsând un gol imens în inima fiecărui creștin prezent, urmâdu-și astfel drumul său, pentru a aduce bucurie și altor credincioși din alte parohii.

Privind locul gol din care Fecioara ne privea, nu putem decât să aducem cuvinte de mulțumire pentru tot ce am trăit în aceste zile.

Mulțumim, o, prea blândă Fecioară Marie, pentru toate darurile aduse, mulțumim pentru că ne-ai ascultat pe fiecare în parte, mulțumim că ai adus mângâierea de care aveam atât de mare nevoie, mulțumim că ne-ai vizitat și am avut ocazia să te privim în ochi și să implorăm iertare pentru tot răul pe care l-am făcut, mulțumim că ne-ai binecuvântat familiile, iar noi, credincioșii din Adjud, promitem să încercăm din toate puterile să respectăm și să punem în practică toate cele învățate, pentru ca prin tine să ne mărim credința. Așa să ne ajute Dumnezeu!

Otilia Mare și Alexandru Cercaz

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-15 mai: Adjud: Vizita icoanei de la Cacica și misiuni populare


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat