Bacău: Simpozion pentru operatorii mass-media
Sâmbătă, 11 mai 2013, începând cu ora 10.30, în sediul Decanatului Romano-Catolic de Bacău, s-a desfășurat simpozionul "Rețelele sociale: porți de adevăr și de credință; noi spații de evanghelizare". Această întâlnire a fost organizată de Decanatul Romano-Catolic de Bacău în colaborare cu Oficiul pentru Comunicații sociale al Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Au fost invitați directori de televiziune și ziare, jurnaliști, reporteri, ziariști, angajați mass-media, administratori de bloguri.
Evenimentul este prilejuit de cea de-a 47-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale. Mesajul din acest an al Sfântului Părinte papa pentru această zi aniversară lansează un apel la un dialog fecund între Biserică și mass-media cu privire la credință și întrebările profunde ale omului contemporan. Pentru a da curs acestei invitații, s-a născut inițiativa de a organiza acest simpozion.
Programul întâlnirii a fost deschis de salutul și rugăciunea condusă de pr. decan Isidor Dâscă. Acesta le-a spus bun venit participanților și le-a mulțumit că au dat curs invitației.
A urmat prelegerea "Cine suntem noi?" a pr. Petru Tamaș. Acesta și-a expus ideile pornind de la cinci întrebări privitoare la identitatea catolicilor din România și din Bacău. S-a pus accentul pe implicarea Bisericii pe plan social, caritativ și educațional.
Prelegerea "Biserica și mijloacele de comunicare" ținută de pr. Cornel Cadar a punctat învățătura Bisericii despre mijloacele de comunicare socială, după cum reiese din documentele magisteriale.
Pr. Iosif Dorcu a prezentat tema "Ce așteaptă Biserica de la jurnaliști". Pe durata cuvântării a amintit valorile pe care trebuie să le promoveze mass-media.
În partea a doua a întâlnirii s-a lăsat spațiu pentru întrebări, impresii, discuții și propuneri. A fost interesant să vedem și ce așteaptă jurnaliștii de la Biserică.
La final, Surorile Pauline și-au prezentat pe scurt carisma și implicarea lor în domeniul tipăriturilor.
Pe durata simpozionului s-a subliniat de mai multe ori această realitate: Biserica susține că mijloacele de comunicare în masă pot oferi neamului omenesc mari binefaceri, întrucât, prin natura lor, rețelele mass-media au rolul de a contribui la îmbogățirea sufletelor și la răspândirea împărăției lui Dumnezeu. Prin menirea lor de a răspândi adevărul pentru binele oamenilor, mass-media constituie o forță și un imens potențial.
Pr. Iulian Robu
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
11 mai: Bacău: Simpozion pentru operatorii mass-media
lecturi: 9.